Letiltotta a húst az iskolai menzákról a lyoni zöldpárti polgármester, elszabadultak az indulatok

2021.02.21. 19:28

Két miniszter is beszólt Grégory Doucet-nek, mire ő azt mondta, jobboldali elődje is ugyanezt tette az első hullám idején. Korábban a Tour de France biciklis körversenyre azt mondta, hogy macsó és környezetszennyező.

Letiltotta a húst az iskolai menzákról a lyoni zöldpárti polgármester, elszabadultak az indulatok

Hatalmas indulatokat és vitát kavart Franciaországban, hogy Lyon zöldpárti polgármestere, Grégory Doucet

eltávolította az iskolai közétkeztetésből a húst.

Azt mondta, azért teszi ezt, hogy elég gyorsan zajoljanak le az étkezések, és így könnyebben fenntartható legyen az iskolai távolságtartás a covidos időkben, írja a France24.

„Tartsuk távol az ideológiákat a gyerekeink tányérjától”,

kommentálta a lépést Julien Denormandie agrárminiszter a Twitteren. „Adjunk nekik olyan ételt, ami szükséges a rendes fejlődésükhöz. A hús ilyen”, írta, és azt is hozzátette, felszólította az államilag kinevezett tartományi prefektust, hogy bírálja felül Doucet döntését.

De nem maradt ki a bírálók mezőnyéből a francia belügyminiszter sem. Gerald Darmanin egyenesen „elfogadhatatlan sértésnek” nevezte Doucet lépését, ami a gazdák és hentesek arcán csattan. „Láthatjuk, hogy a Zöldek moralizáló és elitista politikája kizárja szélesebb néprétegeket.

Sok gyerek csak az iskolai menzán tud húst enni.”

A híres lyoni gasztronómiában a húsnak kitüntetett szerepe van.

Doucet azzal vágott vissza, hogy egyrészt az intézkedés csak a járvány idejére szól, másrészt elődje, a a jobboldali Gerard Collomb pontosan ezeket lépte meg az első hullám idején. Doucet-t 2020-ban választották Lyon polgármesterévé. Szerinte a tojást és halat is tartalmazó étrend megfelelő az iskolásoknak.

A zöld politikusok nem először kerülnek a hírekbe szokatlan döntéseikkel, tavaly Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic régi hagyományt tört meg azzal, hogy nem állított karácsonyfát a város fő terére azzal, hogy megvédi a környezetet, és

nem fog halott fákat raknia a város tereire.

De Doucet-nak sem ez az első sokat idézett megszólalása, a Tour de France biciklis körversenyt korábban macsónak és környezetszennyezőnek titulálta, és addig nem akarja látni Lyonban, ameddig nem ügyel jobban a környezet védelmére.

NYITÓKÉP: Renaud Alouche / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek