+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 21. vasárnap, 19:28
Két miniszter is beszólt Grégory Doucet-nek, mire ő azt mondta, jobboldali elődje is ugyanezt tette az első hullám idején. Korábban a Tour de France biciklis körversenyre azt mondta, hogy macsó és környezetszennyező.

Hatalmas indulatokat és vitát kavart Franciaországban, hogy Lyon zöldpárti polgármestere, Grégory Doucet

 

eltávolította az iskolai közétkeztetésből a húst.

 

Azt mondta, azért teszi ezt, hogy elég gyorsan zajoljanak le az étkezések, és így könnyebben fenntartható legyen az iskolai távolságtartás a covidos időkben, írja a France24.

 

„Tartsuk távol az ideológiákat a gyerekeink tányérjától”,

 

kommentálta a lépést Julien Denormandie agrárminiszter a Twitteren. „Adjunk nekik olyan ételt, ami szükséges a rendes fejlődésükhöz. A hús ilyen”, írta, és azt is hozzátette, felszólította az államilag kinevezett tartományi prefektust, hogy bírálja felül Doucet döntését.

 

De nem maradt ki a bírálók mezőnyéből a francia belügyminiszter sem. Gerald Darmanin egyenesen „elfogadhatatlan sértésnek” nevezte Doucet lépését, ami a gazdák és hentesek arcán csattan. „Láthatjuk, hogy a Zöldek moralizáló és elitista politikája kizárja szélesebb néprétegeket.

 

Sok gyerek csak az iskolai menzán tud húst enni.”

 

A híres lyoni gasztronómiában a húsnak kitüntetett szerepe van.

 

Doucet azzal vágott vissza, hogy egyrészt az intézkedés csak a járvány idejére szól, másrészt elődje, a a jobboldali Gerard Collomb pontosan ezeket lépte meg az első hullám idején. Doucet-t 2020-ban választották Lyon polgármesterévé. Szerinte a tojást és halat is tartalmazó étrend megfelelő az iskolásoknak.

 

A zöld politikusok nem először kerülnek a hírekbe szokatlan döntéseikkel, tavaly Bordeaux polgármestere, Pierre Hurmic régi hagyományt tört meg azzal, hogy nem állított karácsonyfát a város fő terére azzal, hogy megvédi a környezetet, és

 

nem fog halott fákat raknia a város tereire.

 

De Doucet-nak sem ez az első sokat idézett megszólalása, a Tour de France biciklis körversenyt korábban macsónak és környezetszennyezőnek titulálta, és addig nem akarja látni Lyonban, ameddig nem ügyel jobban a környezet védelmére.

 

NYITÓKÉP: Renaud Alouche / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás