Izrael: itt a nyitás, bevetik a védettségi igazolást is

2021.02.21. 10:28

Megnyitnak az üzletek, könyvtárak, múzeumok, de maszkkal és távolságtartással. Az edzőtermekbe, hotelekbe, zsinagógákba való belépéshez vakcinaútlevél kell. Az emberek 47 százaléka már megkapta az első, 31 százaléka pedig a második oltást.

Izrael: itt a nyitás, bevetik a védettségi igazolást is

Lazít a korlátozó intézkedéseken Izrael, miután a kutatások 95,8 százalékos hatékonyságot mértek a Pfizer-BioNTech vakcinánál, írja a BBC.

Mit jelent ez a szám? Ahogy a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó Facebook-oldal megvilágította, nem azt, hogy a beoltottak 4-5 százaléka betegszik csak meg, mert ez elég gyenge eredmény lenne: ez a sima oltatlanság esetén megvalósuló érték. A 96 százalékos hatásosság azt jelenti, hogy 100 ezer oltatlanból mondjuk 1000 (1 százaléknyi) ember kap Covid-19 fertőzést 1 hónap alatt, míg 100 ezer oltottból csak az 1000 fő 4 százaléka, azaz 40 ember.

Vasárnaptól az üzletek, könyvtárak, múzeumok is megnyitnak, de a távolságtartás és a maszkviselés megmarad. A bevásárlóközpontok és az állatkertek is kinyitnak.

Kinyitnak az edzőtermek, hotelek, zsinagógák is, de a belépéshez kötelező a zöld útlevélnek nevezett vakcinaokmány, ami igazolja, hogy a tulajdonosa be lett oltva, vagy átesett a betegségen. Az appon működő útlevelet az izraeli egészségügyi minisztérium adja ki legkorábban a második dózis beadása után egy héttel, amikorra a teljes védettség kialakul. Hat hónapig érvényes.

Nálunk is lesz vakcinadokumentum, de még nem tudni, mire lesz jó.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint ez az első lépése nyitásnak. Koncertekre, sporteseményekre ugyanakkor a nagy tömegek még nem térhetnek vissza, de azok 75 százalékos kapacitással megint megrendezhetőek, zárt térben maximum 300, szabadtéren pedig 500 ember részvételével.

Az országban december 27-én hirdették meg a harmadik lezárást.

A Bloomberg adatai szerint az emberek 47 százaléka kapta meg az első, 31 százaléka pedig a második adagot az oltásból. Az izraeli kormány két hét alatt szeretné elérni az 50 év feletti lakosság 95 százalékának átoltottságát.

Európa egyelőre a korábbi verziónál 70 százalékkal fertőzőbb brit vírusmutáció okozta harmadik hullámmal küszködik, Magyarországon is emelkednek a számok, Szlovákia pedig külföldről kér ápolókat és orvosokat, hogy kezelni tudja a megemelkedett esetszámokat.

NYITÓKÉP: TRT World Research Centre / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek