+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 21. vasárnap, 10:28
Megnyitnak az üzletek, könyvtárak, múzeumok, de maszkkal és távolságtartással. Az edzőtermekbe, hotelekbe, zsinagógákba való belépéshez vakcinaútlevél kell. Az emberek 47 százaléka már megkapta az első, 31 százaléka pedig a második oltást.

Lazít a korlátozó intézkedéseken Izrael, miután a kutatások 95,8 százalékos hatékonyságot mértek a Pfizer-BioNTech vakcinánál, írja a BBC.

 

Mit jelent ez a szám? Ahogy a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó Facebook-oldal megvilágította, nem azt, hogy a beoltottak 4-5 százaléka betegszik csak meg, mert ez elég gyenge eredmény lenne: ez a sima oltatlanság esetén megvalósuló érték. A 96 százalékos hatásosság azt jelenti, hogy 100 ezer oltatlanból mondjuk 1000 (1 százaléknyi) ember kap Covid-19 fertőzést 1 hónap alatt, míg 100 ezer oltottból csak az 1000 fő 4 százaléka, azaz 40 ember.

 

Vasárnaptól az üzletek, könyvtárak, múzeumok is megnyitnak, de a távolságtartás és a maszkviselés megmarad. A bevásárlóközpontok és az állatkertek is kinyitnak.

 

Kinyitnak az edzőtermek, hotelek, zsinagógák is, de a belépéshez kötelező a zöld útlevélnek nevezett vakcinaokmány, ami igazolja, hogy a tulajdonosa be lett oltva, vagy átesett a betegségen. Az appon működő útlevelet az izraeli egészségügyi minisztérium adja ki legkorábban a második dózis beadása után egy héttel, amikorra a teljes védettség kialakul. Hat hónapig érvényes.

 

Nálunk is lesz vakcinadokumentum, de még nem tudni, mire lesz jó.

 

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint ez az első lépése nyitásnak. Koncertekre, sporteseményekre ugyanakkor a nagy tömegek még nem térhetnek vissza, de azok 75 százalékos kapacitással megint megrendezhetőek, zárt térben maximum 300, szabadtéren pedig 500 ember részvételével.

 

Az országban december 27-én hirdették meg a harmadik lezárást.

 

A Bloomberg adatai szerint az emberek 47 százaléka kapta meg az első, 31 százaléka pedig a második adagot az oltásból. Az izraeli kormány két hét alatt szeretné elérni az 50 év feletti lakosság 95 százalékának átoltottságát.

 

Európa egyelőre a korábbi verziónál 70 százalékkal fertőzőbb brit vírusmutáció okozta harmadik hullámmal küszködik, Magyarországon is emelkednek a számok, Szlovákia pedig külföldről kér ápolókat és orvosokat, hogy kezelni tudja a megemelkedett esetszámokat.

 

NYITÓKÉP: TRT World Research Centre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás