Románia kifogyott a műanyagból, ezért egy hónapot kell várni a személyi igazolványokra

Szerző: Vass Csaba
2021.02.21. 12:06

Sokan emiatt nyugdíjat se kaptak.

Románia kifogyott a műanyagból, ezért egy hónapot kell várni a személyi igazolványokra

A történet akkor kapott hatalmas sajtónyilvánosságot, amikor egy temesvári férfinak ellopták a pénztárcáját, benne a személyi igazolványával és a bankkártyájával együtt. A férfi feljelentést tett a rendőrségen, majd a személyi nyilvántartó hivatalnál kérelmezte egy új személyi igazolvány elkészítését, amire azt a választ kapta, hogy azt csak egy hónap múlva veheti kézhez, addig ugyanis nem készül el.

Az egész azért lett fura a temesvári állampolgárnak, mert Romániában – a törvény szerint – a személyi igazolványokat a igénylést követő 15 napban a hatóságoknak kötelességük kiállítani.

Mivel a felháborodott férfi története nagy sajtónyilvánosságot kapott, ezért a temesvári személyi nyilvántartó hivatal is kénytelen volt magyarázkodni az ügyben. Állításuk nem csak náluk,

de egész Romániában is probléma, hogy az ország kifogyott abból a fajta műanyagból, amiből a személyi igazolványok készülnek.

Bogdan Sperneac, a temesvári személyi nyilvántartó hivatal vezetője is arról panaszkodott, hogy a bánsági nagyvárosban naponta csak maximum három személyi igazolvány elkészítését tudják biztosítani a műanyaghiány miatt.

Iulia Rădoi, a Temesvárhoz közeli Resicabánya személyi nyilvántartó hivatalának vezetője is beszámolt arról, hogy a körzetéhez tartozó nyugdíjasok tucatjai panaszkodnak arról, hogy

nem vehették fel a nyugdíjukat, mert a régi személyijüket közel egy hónapja kicserélték, de még nem érkezett meg az új, és érvényes személyi nélkül a postán nem adják oda nekik a pénzt.

A romániai megyei hatóságok Bukaresthez fordultak a történtek miatt, ugyanis ott található a személyek nyilvántartására és az adatbázisok kezelésére szolgáló igazgatóság, akik felügyelik a személyigazolványok kibocsájtását is, de ott szűkszavúan csak azt a választ kapták, hogy igyekeznek megoldani a problémát, és egyelőre legyenek türelemmel.

NYITÓKÉP: Vass Csaba / Azonnali

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek