Kirúg mindenkit az Öt Csillag, aki Draghi ellen szavazott

Szerző: Techet Péter
2021.02.19. 18:58

A Grillo-mozgalom harminckét szenátora és huszonkét képviselője nem szavazta meg a pártjuk által is támogatott Mario Draghit kormányfőnek. Vito Crimi, az Öt Csillag elnöke kiadta a jelszót: „Ki velük!“ A kizárt képviselők egy mára elfeledett, egykori maffiaellenes pártban találhatnak újra otthonra.

Kirúg mindenkit az Öt Csillag, aki Draghi ellen szavazott

Mario Draghira a héten nagy többséggel a római Szenátus és Képviselőház is igent mondott – ami nem meglepő, elvégre az új kormányfő mellett a neofasiszták és a szélsőbal kivételével hivatalosan minden parlamenti párt felsorakozott. Demokraták, Öt Csillag, Lega, Forza Italia, Első Cikkely Mozgalom, Italia Viva, Azzione és Több Európa – valamennyien a kormánytöbbséghez álltak át. Azonban a szenátusi és képviselőházi szavazatok mégis valamivel kevesebb lettek, mint ezen pártok frakciói összesen. Ennek az volt az oka, hogy

az Öt Csillag 32 szenátora és 22 képviselője végül mégsem szavazott igennel.

Ez Vito Crimit, az Öt Csillag elnökét annyira felháborította, hogy kijelentette: mindenki kizárat, aki nem szavazott igennel, vagy ha nem volt jelen, és nem tudja távolmaradását igazolni. Ez jelenleg például a 22 képviselőből 21-et érint. Hasonló sors várhat arra a 32 szenátorra is, akik nemmel szavaztak, tartózkodtak, vagy nem vettek részt a voksoláson. Ennek az az indoka, hogy párt bázisdemokratikusan döntötte el: az Öt Csillag támogatja Draghit, márpedig a párt képviselőinek és szenátorainak tartaniuk kell magukat a párton belüli népszavazások eredményeihez.

Emanuele Corda, ötcsillagos képviselőnő a pártelnökének csak annyit üzent, hogy „fenyegetése megnevettet“, de hozzátette: most se lenne hajlandó megszavazni egy olyan kormányt, amiben Matteo Salvini és Silvio Berlusconi emberei ülnek. (Tegyük hozzá: Cordának azzal nem volt baja, amikor az Öt Csillag 2018 és 2019 között kizárólag Salvinivel kormányzott.)

Az Öt Csillagon belül főleg a parlamenti mandátummal nem rendelkező, a radikálpopulista szárnyat képviselő Alessandro Di Battista fogalmazott meg éles kritikát Draghival szemben, ő már korábban is azzal fenyegetőzött, hogy szétveri a párt- és frakcióegységet. Most azonban azt mondja: Nem akar semmiféle lázadás élére állni, ő „független ellenzékiként“ szeretné a hangját a kormány ellen felemelni: „Kiszálltam a mozgalomból, a saját életemet élem, nem foglalkozom ilyen-olyan irányzatokkal, frakciókkal, új pártokkal“ – nyilatkozta a politikus.

ALESSANDRO DI BATTISTÁNAK (FARMERINGBEN) ELEGE VAN MÁR AZ ÖT CSILLAGBÓL, A LÁZADÓK ÉLÉRE SE AKAR MÁR ÁLLNI. A RADIKÁLPOPULISTA POLITIKUS, AKI EGY NEVES FASISZTA CSALÁDBÓL SZÁRMAZIK (ITT ÍRTUNK RÓLA), APJA CÉGÉNEK VAGYONÁBÓL ÉS A BALPOPULISTA IL FATTO QUOTIDIANO NAPILAP PUBLICISTÁJAKÉNT ÉL, ÉS A KORMÁNYT KÍVÜLRŐL AKARJA KRITIZÁLNI. FOTÓ: ADB / FB

Noha még a képviselők és szenátorok kizárása nem végleges – főleg azért is, mert hiába Vito Crimi a pártelnök, a tekintélye és hatalma gyakorlatilag a nullával egyenlő a párton belül –, egyesek már felvették a kapcsolatot egy kispárttal, hogy ott folytassák a politikai munkájukat. Azaz

az esetleg kizártak nem új pártot alapítanának, hanem az Értékek Olaszországa (Italia dei Valori) pártba állnának át.

AZ ITALIA DEI VALORIT 1998-BAN EGY KORÁBBI MAFFIAELLENES ÜGYÉSZ, A KÉPEN LÁTHATÓ ANTONIO DI PIETRO HOZTA LÉTRE, A BALKÖZÉP PÁRT FŐ MONDANIVALÓJA A KORRUPCIÓ ELLENI HARC. DI PIETRO TÖBB BALOLDALI KORMÁNYBAN IS RÉSZTVETT, DE EGY IDEIG BERLUSCONIVAL IS SZÖVETKEZETT. JELENLEG KILÉPETT A POLITIKÁBÓL, A PÁRT NEVE MA IS MÉG JÓL CSENG, AZAZ AZ ÖTCSILLAGOS KIZÁRTAK ÚJRA ÉLETET LEHELHETNEK BELE. FOTÓ: IDV SAN MARCO / FB

Az Italia dei Valorit 1998-ban alapította Antonio Di Pietro, aki maffiaellenes ügyészként szerzett magának akkoriban népszerűséget, a pártot egyfajta populista korrupcióellenesség jellemezte, ennyiben az Öt Csillag elődjének is tekinthető, bár Di Pietro személye miatt mindig is inkább egy értelmiségi kispárt maradt. Di Pietro jelenleg már teljesen visszavonult, a pártot – amely gyakorlatilag eltűnt a politikai süllyesztőben – Ignazio Messina vezeti.

A kizárandó ötcsillagosok azonban felvették vele a kapcsolatot, hogy esetleg az ő pártjában, ezen párt lógója alatt szervezzék magukat újjá. Mert ha az Italia dei Valori ma nem is jelentős, a neve még ma is ismert és Di Pietro egykori munkája miatt jól cseng.

NYITÓKÉP: Beppe Grillo csodálkozik / BG, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek