+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 19. péntek, 18:58
A Grillo-mozgalom harminckét szenátora és huszonkét képviselője nem szavazta meg a pártjuk által is támogatott Mario Draghit kormányfőnek. Vito Crimi, az Öt Csillag elnöke kiadta a jelszót: „Ki velük!“ A kizárt képviselők egy mára elfeledett, egykori maffiaellenes pártban találhatnak újra otthonra.

Mario Draghira a héten nagy többséggel a római Szenátus és Képviselőház is igent mondott – ami nem meglepő, elvégre az új kormányfő mellett a neofasiszták és a szélsőbal kivételével hivatalosan minden parlamenti párt felsorakozott. Demokraták, Öt Csillag, Lega, Forza Italia, Első Cikkely Mozgalom, Italia Viva, Azzione és Több Európa – valamennyien a kormánytöbbséghez álltak át. Azonban a szenátusi és képviselőházi szavazatok mégis valamivel kevesebb lettek, mint ezen pártok frakciói összesen. Ennek az volt az oka, hogy

 

az Öt Csillag 32 szenátora és 22 képviselője végül mégsem szavazott igennel.

 

Ez Vito Crimit, az Öt Csillag elnökét annyira felháborította, hogy kijelentette: mindenki kizárat, aki nem szavazott igennel, vagy ha nem volt jelen, és nem tudja távolmaradását igazolni. Ez jelenleg például a 22 képviselőből 21-et érint. Hasonló sors várhat arra a 32 szenátorra is, akik nemmel szavaztak, tartózkodtak, vagy nem vettek részt a voksoláson. Ennek az az indoka, hogy párt bázisdemokratikusan döntötte el: az Öt Csillag támogatja Draghit, márpedig a párt képviselőinek és szenátorainak tartaniuk kell magukat a párton belüli népszavazások eredményeihez.

 

Emanuele Corda, ötcsillagos képviselőnő a pártelnökének csak annyit üzent, hogy „fenyegetése megnevettet“, de hozzátette: most se lenne hajlandó megszavazni egy olyan kormányt, amiben Matteo Salvini és Silvio Berlusconi emberei ülnek. (Tegyük hozzá: Cordának azzal nem volt baja, amikor az Öt Csillag 2018 és 2019 között kizárólag Salvinivel kormányzott.)

 

Az Öt Csillagon belül főleg a parlamenti mandátummal nem rendelkező, a radikálpopulista szárnyat képviselő Alessandro Di Battista fogalmazott meg éles kritikát Draghival szemben, ő már korábban is azzal fenyegetőzött, hogy szétveri a párt- és frakcióegységet. Most azonban azt mondja: Nem akar semmiféle lázadás élére állni, ő „független ellenzékiként“ szeretné a hangját a kormány ellen felemelni: „Kiszálltam a mozgalomból, a saját életemet élem, nem foglalkozom ilyen-olyan irányzatokkal, frakciókkal, új pártokkal“ – nyilatkozta a politikus.

 

ALESSANDRO DI BATTISTÁNAK (FARMERINGBEN) ELEGE VAN MÁR AZ ÖT CSILLAGBÓL, A LÁZADÓK ÉLÉRE SE AKAR MÁR ÁLLNI. A RADIKÁLPOPULISTA POLITIKUS, AKI EGY NEVES FASISZTA CSALÁDBÓL SZÁRMAZIK (ITT ÍRTUNK RÓLA), APJA CÉGÉNEK VAGYONÁBÓL ÉS A BALPOPULISTA IL FATTO QUOTIDIANO NAPILAP PUBLICISTÁJAKÉNT ÉL, ÉS A KORMÁNYT KÍVÜLRŐL AKARJA KRITIZÁLNI. FOTÓ: ADB / FB

 

Noha még a képviselők és szenátorok kizárása nem végleges – főleg azért is, mert hiába Vito Crimi a pártelnök, a tekintélye és hatalma gyakorlatilag a nullával egyenlő a párton belül –, egyesek már felvették a kapcsolatot egy kispárttal, hogy ott folytassák a politikai munkájukat. Azaz

 

az esetleg kizártak nem új pártot alapítanának, hanem az Értékek Olaszországa (Italia dei Valori) pártba állnának át.

 

AZ ITALIA DEI VALORIT 1998-BAN EGY KORÁBBI MAFFIAELLENES ÜGYÉSZ, A KÉPEN LÁTHATÓ ANTONIO DI PIETRO HOZTA LÉTRE, A BALKÖZÉP PÁRT FŐ MONDANIVALÓJA A KORRUPCIÓ ELLENI HARC. DI PIETRO TÖBB BALOLDALI KORMÁNYBAN IS RÉSZTVETT, DE EGY IDEIG BERLUSCONIVAL IS SZÖVETKEZETT. JELENLEG KILÉPETT A POLITIKÁBÓL, A PÁRT NEVE MA IS MÉG JÓL CSENG, AZAZ AZ ÖTCSILLAGOS KIZÁRTAK ÚJRA ÉLETET LEHELHETNEK BELE. FOTÓ: IDV SAN MARCO / FB

 

Az Italia dei Valorit 1998-ban alapította Antonio Di Pietro, aki maffiaellenes ügyészként szerzett magának akkoriban népszerűséget, a pártot egyfajta populista korrupcióellenesség jellemezte, ennyiben az Öt Csillag elődjének is tekinthető, bár Di Pietro személye miatt mindig is inkább egy értelmiségi kispárt maradt. Di Pietro jelenleg már teljesen visszavonult, a pártot – amely gyakorlatilag eltűnt a politikai süllyesztőben – Ignazio Messina vezeti.

 

A kizárandó ötcsillagosok azonban felvették vele a kapcsolatot, hogy esetleg az ő pártjában, ezen párt lógója alatt szervezzék magukat újjá. Mert ha az Italia dei Valori ma nem is jelentős, a neve még ma is ismert és Di Pietro egykori munkája miatt jól cseng.

 

NYITÓKÉP: Beppe Grillo csodálkozik / BG, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás