Itt a 15 perces boriskola: minden, amit a furmintról tudni érdemes

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.19. 09:57

Ercsey Dániel borszakíró videós boriskolát indít: az első részben a legtöbbre hivatott, leginkább nem értett, de így is a legszebb borokat adó furmintról mond el mindent!

A furmint minden idegszálával és hajszálgyökerével Közép-Kelet-Európához kötődik, ez Tokaj-Hegyalja fő fajtája, de Magyarországon is majdnem mindenhol ott van, emellett pedig Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria is rejt néhány tőkét, igaz, más neveken. Az egészben a legérdekesebb az, hogy a szőlőfajta első írásos említése nem is Tokaj környékéről származik: míg Hegyalján 1611-ben történt ez meg, úgy a mai soproni borvidéken már 1230-ban, igaz, a ma Ausztriában használatos zapfner néven.

Ercsey Dániel borszakíró úgy döntött, hogy a Lecsengés nevű YouTube-csatornáján boriskolát indít, ezeket az Azonnalin – már csak A hét bora rovatunk miatt is – örömmel adjuk közre mostantól. Az első részben a furmintról lehet megtudni rengeteg olyan dolgot, amivel aztán villogni lehet, illetve amiket Azonnali-olvasóként sosem árt tudni, mint hogy

+ miért van mindenhol furmint a Kárpát-medencében?

+ mit jelent az, hogy a furmint neutrális szőlőfajta?

+ mi a furmint legnagyobb problémája?

+ miért épp édesborok készítésére lett kiszelektálva a furmint, és milyen száraz borok készülnek ennek ellenére belőle?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek