Az ellenzék ugyanúgy hazudik a válságkezelést vizsgáló bizottsággal, mint Orbán a nemzeti konzultációval

Petróczi Rafael

Szerző:
Petróczi Rafael

2021.02.19. 15:22

A különbség, hogy az ellenzék nem a komplett társadalom, „csupán” a szakértők véleményéről hazudja azt, hogy érdemben meghallgatja.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Oly sokszor elhangzott már az ellenzéki politizálás kritikájaként, hogy az orbánozás, na az nagyon megy, de az ezen túlmutató valamit mondás nem. Ennek a problémának a megoldására merül fel visszatérően, hogy az ellenzék hozzon létre árnyékkormányt, ahol látványosan megmutathatja, hogy ő amúgy mit csinálna a volánnál ülve.

Amikor olvastam, hogy az ellenzék létrehozza a Covid 2021 Vizsgálóbizottságot, reménykedtem benne, hogy ez is valami ilyen árnyékfunkciót tölthet majd be.

Ugye ez az a bizottság, amit az ellenzék eredetileg a parlamentben akart létrehozni annak érdekében, hogy ott majd jól szétszedik az Orbán-kormány koronavírus-válság alatti intézkedéseit. A Fidesz persze hülye lett volna ennek zöld utat adni a törvényhozásban, az ellenzék meg hülye lett volna bevinni magának egy újabb gyomrost egy újabb elvetélt ötlettel – ahogy történt az az ellenzéki árnyék-operatívtörzzsel.

Úgyhogy fogták magukat, és megcsinálták ezt a bizottságot a parlamenten kívül, azzal az ígérettel, hogy ott majd az ellenzék – független szakértők segítségével – összeállít egy átfogó jelentést, ami hiteles képet ad egyrészről az Orbán-kormány válságmenedzseléséről, másrészről pedig irányt is mutat a jövőbeli intézkedésekhez.

Vártam volna ennek megfelelően múlt héten, és most is, hogy akkor majd kiállnak, és közös sajtótájékoztatót tartanak a meghívott szakértők – mint a bizottság első ülésén résztvevő Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, vagy a mai második ülésen megjelent Gerendai Károly üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója – a politikusokkal, és pontról pontra elmondják, hogy milyen problémákat lehet azonosítani, és azokat hogyan lehetne orvosolni. De még ha közös kiállást feltétlenül nem is,

annyit legalább vártam volna, hogy valami olyan érdemi újdonsággal lepjenek meg a pártok, amit az általuk meghívott szakértők adnak hozzá a közös gondolkodáshoz.

Ehelyett egy hete, és most is azzal kellett szembesülnöm, hogy ez a vizsgálóbizottság a legrosszabbat hozza ki az ellenzékből: teremtettek maguknak egy platformot arra, hogy hétről hétre lényegében kiorbánozhassák magukat (a mai, valami érthetetlen okból „sajtótájékoztatónak” nevezett Facebook-élőben a DK-s Varga Zoltán volt ebben a bajnok).

Ez persze végsősoron érthető: a mindenkori ellenzéknek mondhatni kötelessége a kormányt kritizálni, és az sem hülyeség az ő szempontjukból, ha erre csinálnak egy külön showműsort, ahol az erre kíváncsi nézők hétről hétre ugyanabban az időpontban megkaphatják a gondolatmankókat arról, hogy éppen mit kell gondolni a kormány politikájáról.

A probléma ezzel nem az, hogy a magamfajta fanyalgókat a százezredik formában előadott orbánozás már egyenesen taszítja, hanem az, hogy erről az ellenzék azt hazudja, hogy ez egy ilyen független, objektív valami.

Ugyanúgy, ahogy a kormány a már Isten se tudja hanyadik nemzeti konzultációjáról hazudja azt, hogy az egy ilyen független, objektív valami.

A kormány a nemzeti konzultációról hazudja azt, hogy meghallgatja vele az embereket – a különbség az ellenzék orbánozós vizsgálóbizottságával csupán annyi, hogy ők az ott – feltételezem, jószándékkal és az őszinte segítségnyújtás igényével – tiszteletüket tevő szakemberekről hazudják ugyanezt.

Ahogy a kormány a nemzeti konzultáció díszletei mögé bújva hoz olyan döntéseket, amiket a Századvég bugyraiban már rég megmértek normálisan, és amiket már rég meghoztak előre Orbánék, úgy az ellenzék a vizsgálóbizottság mögé bújva mondhatja el a jó előre bekészített frázisokat és javaslatokat.

Jól jelzi ezt, hogy a mai „sajtótájékoztatón” Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettesének pont azt volt a legfontosabb elmondania, hogy a Budapest Film Zrt. vezetője szerint nagy segítség lenne a válsággal küzdő szektorokban a szocialisták voucheres javaslata, ami tízezer forintos és a bajba került szektorokban levásárolható utalványokat adna azoknak, akik beoltatják magukat.

Erre az alig leplezett öntömjénezésre kéne nekem szavaznom 2022-ben?

Olvass még Petróczi Rafaeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek