+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. február 19. péntek, 11:10
Az, hogy 2021-ben komolyan fennáll a lehetősége annak egy EU-s országban, hogy valakit lesitteljenek azért, mert vallási érzelmeket sértett, olyan pont, ahol nyugodtan kijelenthető, hogy para van.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Történt épp a minap, hogy békésen görgettem az interneteket, mikor szembejön velem, hogy vallási érzelmek megsértése miatt két évre le akarják sittelni Adam Nergal Darskit, a Behemoth nevű lengyel black/death metal zenekar frontemberét. Tenné mindezt a lengyel bíróság azért, mert Nergal úgynevezett vallási érzelmeket sértett azzal, hogy egy Szűz Mária-festményen ugrándozott, meg mert széjjeltépett egy Bibliát a színpadon, miközben hangos zenét játszott fekete ruhában, tüzet köpködve.

 

Az ilyen jellegű balhé persze nem újkeletű az extrém metal szubkultúrában emblematikus Nergal körül, korábban is cibálták már bíróság elé a lengyel nemzet szimbólumának megsértéséért, miután a zenekar beépítette a lengyel nemzet kétfejű szárnyasát a logójába, ami persze automatikusan lehajította a láncot a helyi jobboldal bringájáról.

 

Persze önmagában szörnyen bunkó, ha valaki könyvet tépked, meg festményen ugrál. Nergal azonban úgy tűnik, nem követi a Węgier bratanki közéletét, ugyanis, ha így lenne, tudná, csak olyan könyvet érdemes ledarálni, amelyben megmelegített mesehősök és cigány királyfik vannak. Az ugyanis az belefér a szólásnak az ő szabadságába, mint kiderült. Nergal azonban egy olyan könyvet tépett szét, amiről sokan azt mondják, hogy szent – jelentsen ez bármit is. Szent dolgokat pedig nem bántunk, nem gúnyolunk, nem babrálunk, mert az nemhogy csúnya dolog, de a végén még megsértődne egy csomó ember, amibe belegondolni is iszonyatos.

 

A helyzet azonban az, hogy valójában tökre le van szarva, hogy ki és min sértődik meg. Nem létezik ugyanis olyan, hogy szentség, nem fordulhat elő, hogy valaki azért ne gúnyolódhasson valamin, mert valakinek sérülhet tőle a kis lelke, ugyanis pontosan ez a nyekergő, túlérzékeny vinnyogás az, ami

 

odáig hajtja a politikai korrektség vágányain száguldó faszságexpresszt, hogy lassan egy anyósviccet sem mer elmondani az ember.

 

Igen, tök nyilvánvaló, hogy rengeteg ember számára sértő lehet, ha valaki brahiból széttépi a kedvenc mesekönyvüket. Ebben az esetben pedig teljes joggal szólíthatja fel minden hívő Nergalt az anyjával való közösülésre, majd rá is zendíthet egy zsoltárra is, ha úgy szottyan a kedve. Mindezt pedig azért teheti meg bárki, mert a megsértéshez való jog alapvető jog. Oda és vissza egyaránt.

 

Igen, nekem is elkerekedett a szemem, mikor Dúró Dóra könyvet darált, viszont már akkor is az volt a kérdésem, hogy vajh mi lenne, ha ugyanezt a Bibliával tenné meg valaki a Mi Hazánk pártirodája előtt? Mondjuk most már úgy vagyok vele, hogy felőlem akár hangulatot is kelthet ilyesmivel bárki nyilvánosan, pláne, hogy igazából bárki bármilyen tárgyat ledarálhat, ami az övé. Viszont az, hogy A-típusú hangulatkeltés elfogadott, B-típusú meg törvényesen büntethető, az nagyon nem 2021.

 

Mert hát gondoljunk csak arra, milyen jogi abszurditásokat eredményezett fejlett európai államokban az egyház és az állam össze-összeborulása még a XX-XXI. században is, amik egy cseppet sem vicces Monty Python-jelenetté teszik a valóságot a józan és fejlődő többség számára.

 

Nergal ugyanis egy sátánista metal zenész, aki hosszú évek óta űz sportot abból, hogy hülyére triggereli a prűd, konzervatív, széplelkűeket. Nem mellesleg a világ egyik legnagyobb attention whore-ja, aki amellett, hogy elkészítette a világ egyik legkirályabb és legjelentősebb black metal albumát, simán beült a lengyel Voice tehetségkutatójába mentorkodni, amitől meg a metal rendőrség ügyeletes tisztjei borultak ki teljesen. Bőven van tehát ok arra, hogy utálni lehessen ezt a fazont. Azonban

 

az, hogy 2021-ben komolyan fennáll a lehetősége annak egy EU-s országban, hogy valakit lesitteljenek azért, mert vallási érzelmeket sértett, olyan pont, ahol nyugodtan kijelenthető, hogy para van.

 

Merthogy ez a sztori nem Szaúd-Arábiában vagy Iránban történik, hanem Európa kellős közepén, ahol a lengyel bíróság valamilyen oknál fogva azt hiszi, hogy a XI. században él a XXI. helyett, amikor is nem lehet olyat csinálni büntetlenül, hogy valaki tahón széttépi a Gutenberg-galaxis legtöbbet nyomtatott bestsellerét, majd ukmukfukk megtapossa annak a nőnek a képét, aki alighanem bedumálta a férjének, hogy Isten fiát várja szeplőtlenül, nem pedig annak a fickóét, akitől a szamarat vették jármű gyanánt a betlehemi turnéjukhoz.

 

Tudom, szégyelljem magam, amúgy sem ezt mondanám, ha engem sértett volna meg, bezzeg a Meseország kapcsán meg hisztiztem, csak hát az a nagy büdös helyzet, hogy Nergal nem gyújtogat templomokat, nem uszított soha a keresztények ellen, nem akar beleugatni az életükbe – egész egyszerűen hangot ad azon véleményének, hogy a vallás egy baromság, a kereszténység egy tévedés, amely szerint mindenki bűnös, mert az első nő belezabált a tudás fájába, miután felbujtotta rá az első kígyónak álcázott emberjogi aktivista.

 

És még mielőtt bárki azt hinné, hogy a sátánizmus is egy vallás, ami ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármelyik, érdemes leszögezni, hogy nyilvánvalóan Nergal sem gondolja komolyan, hogy a pokolban tanyázik egy sötétvörös szuperlény, aki vasvillával döfködi a rossz lelkeket.

 

A modern sátánizmus sokkal inkább egy politikailag aktív, szekuláris és ateista ellenkultúra, amely tulajdonképpen provokációs eszközként használja a sátánizmus esztétikáját,

 

mintegy meghatározva magát egy olyan eszmével és intézménnyel szemben, amelynek 2000 évnyi referenciája van arról, hogy milyen, amikor dogmákba szedett képzelgések mentén ugat bele az egyház az állam működésébe és az emberek életébe.

 

Mert, ha azt hinnénk, hogy ez már a régmúlt, akkor nézzünk át lengyel barátainkhoz, akik épp le akarnak sittelni valakit, mert egy veszélyes baromságnak tartja a kereszténységet, amely hit örvén nemrég szinte teljes egészében betiltották ugyanott az abortuszt, mondván, a halva születendő magzatot is meg kell szülni, hogy keresztényként temethessék el.

 

Na, mármost abban a magyarok többsége egyetért, hogy a vallási fanatizmus és fundamentalizmus a modern, nyugati civilizáció egyik legnagyobb veszélye, amit tök jó lenne megakadályozni. Akkor is, ha iszlám fanatizmus, és akkor is, ha keresztény fanatizmus.

 

Olvasnál még Ágoston Dánieltől? Kattints ide! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás