+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 18. csütörtök, 10:53
A Facebook nem engedi az ausztrál hírek posztolását a helyi médiacégeknek, az ausztrálok pedig nem láthatják a helyi és nemzetközi híreket a közösségi oldalukon. Így tiltakozik a cég az ausztrál kormány új törvénye ellen.

Drasztikusat lépett a Facebook:

 

mától az Ausztráliában élők nem láthatnak helyi és nemzetközi híreket sem a Facebok-falukon, és az ausztrál hírszolgáltatók sem posztolhatják ki a híreiket.

 

Ennek megfelelően most így néz ki egy tetszőleges ausztrál médiaszolgáltató Facebook-oldala:

 

 

A lépést a Facebook magyar idő szerint szerda este jelentette be. William Easton régiós igazgató azt írta a cég oldalán, az ausztrál kormány új szabályozására válasz a techóriás lépése. Az álhírek elleni harc tényellenőrző hírei és a covidról szóló hírek továbbra is megjelenhetnek, írja a Guardian.

 

Ausztrália ugyanis pénzt követel a Facebooktól és a Google-től a hírek, hírposztok után, és a felhasználók elé kerülő tartalmak közötti válogatást végző algoritmusok nyilvánosságra hozását is követeli – az erről szóló törvényről már három éve egyeztet a Facebookkal, de most szerdán az ausztrál képviselőház elfogadta azt, erre jött a cég reakciója.

 

Easton szerint a törvénytervezet félreérti a kapcsolatot a hírek és a Facebook között, a cég szerint a közösségi oldalon kiposztolt hírek segítik a médiumokat abban, hogy több előfizetőt, hirdetőt szerezzenek. Így

 

igazából ők járnak jól a folyamat végén, nem a Facebook, ahogy azt az ausztrál kormány állítja.

 

Easton számokat is sorol: 2020-ban a közöségi oldal jó 5,1 milliárd ingyenes hivatkozást adott az ausztrál kiadóknak 407 millió ausztrál dollárt értékben. Emellett a Facebooknak a hírek minimális hasznot jelentenek, az emberek falán a hírek csak a tartalom 4 százalékát jelentik Easton szerint. A Facebookot most olyan tartalomért akarják büntetni, amit nem kért és nem állított elő, írja a cég embere.

 

A Google is azzal fenyegetett korábban, hogy letiltja a keresőmotorját a kontinensnyi országban.

 

A Facebook lépése nem csak Ausztráliának szól, hiszen a világon egyre több ország fontolgat valami hasonlót – az EU is olyan szabályozáson dolgozik, amely nagyobb büntetésekkel fenyeget, akár a nagy techcégek feldarabolását is kilátásba helyezi, vagyis megpróbálná megzabolázni a mindennapokat és a politikai életet is egyre jobban átjáró, befolyásoló platformokat.

 

De Donald Trump volt amerikai elnök közösségioldal-profiljainak felfüggesztése után is erősödtek azok a hangok, amelyek a letiltások átláthatóságát, vagy akár nemzeti keretek közé helyezését is sürgetik. (Szűcs Donát az Azonnalin ennek az elméleti, ideológiai hátteréről írt véleménycikket.)

 

A magyar kormány is az átláthatóságot kéri számon a Facebooktól, a Mi Hazánk ők nemzetállami keretek közt szabályoznák a techcégek működését, például a profilok letiltásának ügyét. A Momentum is szigorúbb szabályozást követel, EU-s szinten rendezné a hírek használatának, algoritmusok átláthatóságának kérdését. de a Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóság (NAIH) is megfogalmazta kritikaként, hogy az oldal profilletiltási gyakorlata túl hullámszerű és indokolatlan.

 

NYITÓKÉP: Andrei Lacatus / Creative Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás