Kitört a háború a Facebook és Ausztrália között

2021.02.18. 10:53

A Facebook nem engedi az ausztrál hírek posztolását a helyi médiacégeknek, az ausztrálok pedig nem láthatják a helyi és nemzetközi híreket a közösségi oldalukon. Így tiltakozik a cég az ausztrál kormány új törvénye ellen.

Kitört a háború a Facebook és Ausztrália között

Drasztikusat lépett a Facebook:

mától az Ausztráliában élők nem láthatnak helyi és nemzetközi híreket sem a Facebok-falukon, és az ausztrál hírszolgáltatók sem posztolhatják ki a híreiket.

Ennek megfelelően most így néz ki egy tetszőleges ausztrál médiaszolgáltató Facebook-oldala:

A lépést a Facebook magyar idő szerint szerda este jelentette be. William Easton régiós igazgató azt írta a cég oldalán, az ausztrál kormány új szabályozására válasz a techóriás lépése. Az álhírek elleni harc tényellenőrző hírei és a covidról szóló hírek továbbra is megjelenhetnek, írja a Guardian.

Ausztrália ugyanis pénzt követel a Facebooktól és a Google-től a hírek, hírposztok után, és a felhasználók elé kerülő tartalmak közötti válogatást végző algoritmusok nyilvánosságra hozását is követeli – az erről szóló törvényről már három éve egyeztet a Facebookkal, de most szerdán az ausztrál képviselőház elfogadta azt, erre jött a cég reakciója.

Easton szerint a törvénytervezet félreérti a kapcsolatot a hírek és a Facebook között, a cég szerint a közösségi oldalon kiposztolt hírek segítik a médiumokat abban, hogy több előfizetőt, hirdetőt szerezzenek. Így

igazából ők járnak jól a folyamat végén, nem a Facebook, ahogy azt az ausztrál kormány állítja.

Easton számokat is sorol: 2020-ban a közöségi oldal jó 5,1 milliárd ingyenes hivatkozást adott az ausztrál kiadóknak 407 millió ausztrál dollárt értékben. Emellett a Facebooknak a hírek minimális hasznot jelentenek, az emberek falán a hírek csak a tartalom 4 százalékát jelentik Easton szerint. A Facebookot most olyan tartalomért akarják büntetni, amit nem kért és nem állított elő, írja a cég embere.

A Google is azzal fenyegetett korábban, hogy letiltja a keresőmotorját a kontinensnyi országban.

A Facebook lépése nem csak Ausztráliának szól, hiszen a világon egyre több ország fontolgat valami hasonlót – az EU is olyan szabályozáson dolgozik, amely nagyobb büntetésekkel fenyeget, akár a nagy techcégek feldarabolását is kilátásba helyezi, vagyis megpróbálná megzabolázni a mindennapokat és a politikai életet is egyre jobban átjáró, befolyásoló platformokat.

De Donald Trump volt amerikai elnök közösségioldal-profiljainak felfüggesztése után is erősödtek azok a hangok, amelyek a letiltások átláthatóságát, vagy akár nemzeti keretek közé helyezését is sürgetik. (Szűcs Donát az Azonnalin ennek az elméleti, ideológiai hátteréről írt véleménycikket.)

A magyar kormány is az átláthatóságot kéri számon a Facebooktól, a Mi Hazánk ők nemzetállami keretek közt szabályoznák a techcégek működését, például a profilok letiltásának ügyét. A Momentum is szigorúbb szabályozást követel, EU-s szinten rendezné a hírek használatának, algoritmusok átláthatóságának kérdését. de a Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóság (NAIH) is megfogalmazta kritikaként, hogy az oldal profilletiltási gyakorlata túl hullámszerű és indokolatlan.

NYITÓKÉP: Andrei Lacatus / Creative Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek