+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 17. szerda, 09:17
A népszerű katalán rapper elbarikádozta magát, hogy ne kelljen börtönbe mennie, de nem sokáig tudta tartani az állást, a szimpatizánsai pedig összecsaptak a rendőrökkel.

Kukákat gyújtottak fel, és rendőröket dobáltak meg a feldühödött tüntetők Barcelonában kedd este, azt követően, hogy a hatóságok letartóztatták Pablo Hasélt, a népszerű függetlenség-párti katalán rappert.

 

A rapper azért került a spanyol hatóságok célkeresztjébe,

 

mert dalaiban többek között menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a spanyol hatóságokat,

 

ezért pedig a spanyol bíróság 9 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt. A bíróság szerint a fiatal művész dalaiban éltette a terrorizmust, és becsmérelte Spanyolország államformáját, az alkotmányos monarchiát is.

 

A férfi azonban nem volt hajlandó börtönbe vonulni, ezért hétfő este inkább elbarikádozta magát a Nyugat-Katalóniában található Lleida város egyetemének falai közé, ahová több támogatója is elkísérte őt. A művész az önkéntes barikád alatt végig a Twitteren kommunikált, mindaddig, ameddig a hatóságok kedd reggel be nem hatoltak a Lleida Egyetem épületébe, és le nem tartóztatták őt.

 

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy Hasél megsértette a spanyol demokratikus értékeket, így az államnak jogában áll megfosztani őt a szabadságától. A miniszterelnök-helyettes kifejtette azt is, hogy a szólásszabadság addig terjed, amíg nem kerül veszélybe senkinek a biztonsága.

 

A fiatal rapper szabadon bocsájtásáért egyébként több száz spanyol művész is petíciót írt alá, az aláírok között van Pedro Almodovar világhírű spanyol filmrendező is.

 

Kedden este nem csak Barcelonában,de több katalóniai vidéki városban is követelték az utcára vonuló tüntetők Pablo Hasél szabadon bocsájtását.

 

[● L I B E R T A D P A B L O H A S E L ●] Multitudinarias movilizaciones exigen la liberación inmediata de Pablo Hasel...

Közzétette: Movimiento Popular Tupak Amaru – 2021. február 16., kedd

 

A tüntetések több helyen zavargásokba csaptak át, a katalán rendőrség Twitter-bejegyzése szerint az este folyamán kukákat és motorkerékpárokat is felgyújtottak a demonstrálók.

 

Barcelona utcáin barikádokat is létrehoztak, amivel a kiérkező rohamrendőröket igyekeztek megfékezni, de számos bolt kirakatát is betörték és kifosztották.

 

Barcelonában a rendőrség kedd este 14 embert tartóztatott le.

 

 

Hasél letartóztatása egyébként azt követően történt, hogy Katalóniában lezajlottak a parlamenti választások, aminek az eredményeiből az derül ki, hogy a szeparatista pártoknak egészen biztosan meglesz többségük a 135 fős regionális törvényhozásban. Az Azonnali egyébként benézett a katalóniai választás számai mögé is, amiből többek között az is látszik, hogy a vidék legyőzte a nagyvárost, hiszen a szeparatizmus támogatottsága éppen a Barcelonán kívüli körzetekben volt erős.

 

NYITÓKÉP: South China Morning Post/YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás