Egy rendszerkritikus rapper letartóztatása miatt lángoltak a kukák Katalóniában

Szerző: Vass Csaba
2021.02.17. 09:17

A népszerű katalán rapper elbarikádozta magát, hogy ne kelljen börtönbe mennie, de nem sokáig tudta tartani az állást, a szimpatizánsai pedig összecsaptak a rendőrökkel.

Egy rendszerkritikus rapper letartóztatása miatt lángoltak a kukák Katalóniában

Kukákat gyújtottak fel, és rendőröket dobáltak meg a feldühödött tüntetők Barcelonában kedd este, azt követően, hogy a hatóságok letartóztatták Pablo Hasélt, a népszerű függetlenség-párti katalán rappert.

A rapper azért került a spanyol hatóságok célkeresztjébe,

mert dalaiban többek között menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a spanyol hatóságokat,

ezért pedig a spanyol bíróság 9 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt. A bíróság szerint a fiatal művész dalaiban éltette a terrorizmust, és becsmérelte Spanyolország államformáját, az alkotmányos monarchiát is.

A férfi azonban nem volt hajlandó börtönbe vonulni, ezért hétfő este inkább elbarikádozta magát a Nyugat-Katalóniában található Lleida város egyetemének falai közé, ahová több támogatója is elkísérte őt. A művész az önkéntes barikád alatt végig a Twitteren kommunikált, mindaddig, ameddig a hatóságok kedd reggel be nem hatoltak a Lleida Egyetem épületébe, és le nem tartóztatták őt.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy Hasél megsértette a spanyol demokratikus értékeket, így az államnak jogában áll megfosztani őt a szabadságától. A miniszterelnök-helyettes kifejtette azt is, hogy a szólásszabadság addig terjed, amíg nem kerül veszélybe senkinek a biztonsága.

A fiatal rapper szabadon bocsájtásáért egyébként több száz spanyol művész is petíciót írt alá, az aláírok között van Pedro Almodovar világhírű spanyol filmrendező is.

Kedden este nem csak Barcelonában,de több katalóniai vidéki városban is követelték az utcára vonuló tüntetők Pablo Hasél szabadon bocsájtását.

[● L I B E R T A D P A B L O H A S E L ●] Multitudinarias movilizaciones exigen la liberación inmediata de Pablo Hasel...

Közzétette: Movimiento Popular Tupak Amaru – 2021. február 16., kedd

A tüntetések több helyen zavargásokba csaptak át, a katalán rendőrség Twitter-bejegyzése szerint az este folyamán kukákat és motorkerékpárokat is felgyújtottak a demonstrálók.

Barcelona utcáin barikádokat is létrehoztak, amivel a kiérkező rohamrendőröket igyekeztek megfékezni, de számos bolt kirakatát is betörték és kifosztották.

Barcelonában a rendőrség kedd este 14 embert tartóztatott le.

Hasél letartóztatása egyébként azt követően történt, hogy Katalóniában lezajlottak a parlamenti választások, aminek az eredményeiből az derül ki, hogy a szeparatista pártoknak egészen biztosan meglesz többségük a 135 fős regionális törvényhozásban. Az Azonnali egyébként benézett a katalóniai választás számai mögé is, amiből többek között az is látszik, hogy a vidék legyőzte a nagyvárost, hiszen a szeparatizmus támogatottsága éppen a Barcelonán kívüli körzetekben volt erős.

NYITÓKÉP: South China Morning Post/YouTube

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek