+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 16. kedd, 14:10
Noha a pályázat nyílt volt, és bérleti díjat is fizettek volna az épületért, ezt érzik korrektnek.

Közleményt juttatott el az Azonnalinak a Színház- és Filmművészeti Egyetem az új, a kormány által rájuk erőltetett egyetemi vezetés és struktúra ellen hónapok óta tiltakozó hallgatóiból és oktatóiból álló FreeSZFE egyesület annak kapcsán, hogy kiderült: a DK-s Niedermüller Péter vezette VII. kerületi önkormányzat az épület hasznosítására kiírt nyílt pályázat elbírálását követően a FreeSZFE-t költöztette be egy zeneiskola helyett az épületbe. Íme, a közlemény:

 

„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével, lemond. A továbbra is bázisdemokratikus keretek közt működő, autonóm, független közösség döntésének célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. Kiköltözésük a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de közös reményeik szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd.

Az oktatás folyamatosságát biztosítani hivatott, valamint a vizsgaelőadások és vizsgafilmek elkészítéséről nagylelkű támogatókkal és különböző játszóhelyekkel megegyezett Várkonyi Alapítvány a szemeszter végét tűzte ki az eredetileg határozatlan idejű szerződés felbontására. Az egyesület, ez idő alatt, a nyilvános pályázatában is körvonalazott tervek és víziók megvalósítására alkalmas, új helyszínt keres.

A Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bíznak abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet.”

 

A Damjanich utcai épületre kiírt erzsébetvárosi pályázat nyílt volt, a FreeSZFE erre benyújtott pályázatát itt lehet elolvasni. Mint írják, keresik azt a helyet, amelyben az ebben foglaltakat meg tudják valósítani: azaz az ingatlan legyen alkalmas oktatási tevékenységen túl közösségi célokra is.

 

 

Csakhogy az ingatlan felújításakor – még az előző, fideszes kerületi vezetés idején – született egy önkormányzati határozat, amely szerintt kimondottan a zeneiskola számára újíttatta fel még az előző, fideszes önkormányzat, hogy a több különböző helyen, méltatalan körülmények között működő, hatszáz gyereket oktató, nagymúltú Molnár Antal Zeneiskolának legyen végre egy saját épülete.

 

Ezt Bajkai István kerületi fideszes politikus dobta be először a köztudatba, egy napra rá a zeneiskola megdöbbenve vette tudomásul, hogy Niedermüllerék nem nekik adták az ingatlant, és petíciót is indítottak azért, hogy valahogy mégiscsak az övék legyen az épület. A FreeSZFE akkor még azon az állásponton volt, hogy szolidáris a zeneiskolával, de nem tud mit tenni, nyílt pályázaton nyerték el az épület használatát. A polgármester, Niedermüller Péter pedig közölte: a zeneiskola eleve nem is indult a pályázaton, az előző kerületi vezetés megállapodása pedig átláthatatlan. A FreeSZFE végül a kiköltözés keddi bejelentésével – ahogy azt az Azonnalin Renczes Ágoston is kérte tőlük egy cikkben – átvágta a gordiuszi csomót.

 

FOTÓ: Lázár Todoroff / FreeSZFE

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás