+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. február 16. kedd, 13:23
Elég rosszul néz ki, hogy Niedermüller Péterék a FreeSZFE-t költöztették be egy zeneiskola helyett az épületbe, amit kimondottan az utóbbi számára újítottak fel. Az ügyet azonban a javukra is fordíthatják: csupán a nehezebb utat kell járniuk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nagyvonalúnak és igazi ellenzéki kiállásnak tűnt, amikor a DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat a kormány egyetemeinstandolása ellen fellépő, és az egyetem épületeiből végül kiebrudalt FreeSZFE-mozgalom számára rendelkezésre bocsátott egy egész, frissen felújított épületet

 

A nagyvonalú és igazi ellenzéki kiállás azonban keserű ízt kapott, amikor kiderült:

 

az épületet kimondottan egy zeneiskola számára újíttatta fel még az előző, fideszes önkormányzat,

 

hogy a több különböző helyen, méltatalan körülmények között működő, hatszáz gyereket oktató, nagymúltú Molnár Antal Zeneiskolának legyen végre egy saját épülete.

 

Niedermüller Péternek különös érzéke van ahhoz, hogy lábon lője magát. Emlékezetes, amikor az ATV-ben a mindenki mást kirekeszteni akaró „fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat” „rémisztő képződménynek” nevezve elérte, hogy a kormánymédia szoftrasszizmusban utazó, az idegengyűlöletre tudatosan rájátszó és időnként cigányozó megmondóembere részvételével szervezzenek kormánypárti rasszimusellenes tüntetést a kijelentései miatt. 

 

Niedermüller szemmel láthatóan nem volt tisztában azzal, és utólag sem értette, hogy politikusként nem adhat ilyen, a kihasználásért ordító lehetőséget arra, hogy a szavait a szándékától ennyire eltérően lehessen értelmezni. Erre lehet persze azt mondani, hogy a kormánymédia szövegkörnyezetből kiragadott félmondatokkal képes bárkit olyan dolgok állításával megvádolni, amiknek az a totális ellentettjét mondta, de annál fontosabb, hogy az ilyen esetekben egyértelműen bizonyítható legyen a hazugság, és ne maradjon ennyire széles tér a tudatos félreértemezésre.

 

Sajnos a Niedermüller vezette önkormányzat FreeSZFE-vel szembeni nagyvonalúsága is egy kicsit ilyen lábon lövésnek tűnik.

 

A FreeSZFE nyilván nem tudott róla, hogy az épületet korábban a zeneiskolának szánták; Niedermüller is azt mondja, hogy nem tudott erről, meg hogy ebben a helyzetben, amikor a kormány forrásokat elvonva vérezteti ki az önkormányzatokat, Erzsébetváros sem engedheti meg magának, hogy ingyen odaadjon valakinek egy épületet, amit bérbe is tudna adni, némi bevételt biztosítva ezzel az önkormányzatnak. Meg a Fidesz amúgy is átláthatatlanul boltolta le, meg a tankerületnek kellene megoldani, satöbbi. Teljesen mindegy.

 

Akármilyen jogosak is az érvek, azok nem tudják lenyomni az ahhoz kapcsolódó keserű szubjektív benyomásokat,

 

hogy itt arról van szó, hogy a gyerekektől szedték el a nekik szánt épületet.

 

Ezt még kormánykritikus, ellenzéki alapállásból sem egyszerű lenyelni.

 

A kormánypárti nyilvánosságban meg ráadásul ez az egész úgy néz ki, hogy

 

a balliberális, nemzetellenes polgármester elszedte a gyerekektől az épületet, és odaadta az anarchista-kommunista-liberális-drogos, felforgató fiataloknak.

 

Vagyis Niedermüller – vélhetően a szándékától függetlenül – megint széles támadási felülelet nyitott maga ellen, és ugyanígy tett a szerencsétlen FreeSZFE is azzal, hogy elfogadta a lehetőséget – pedig az elfogadás pillanatában még nem is tudták, hogy az épületet korábban a zeneiskolának szánták.

 

A jó hír viszont az, hogy ezt az egészet vissza lehet fordítani, ráadásul úgy, hogy mind a FreeSZFE, mind Niedermüller az előnyére válthatja a helyzetet. 

 

Ehhez viszont a nehezebb utat kell járniuk.

 

Hé, FreeSZFE! Mutassátok meg a kormánypártiaknak, hogy nem olyanok vagytok, amilyennek látnak és láttatnak titeket! Mutassatok be a titeket gyalázóknak! Ne engedjétek azoknak, akik kezdettől fogva támogatnak titeket, hogy keserűség vegyüljön az érzéseik közé! Mutassátok meg, mi az a nagyvonalúság, mutassátok meg, hogy ti képesek vagytok rá úgy is, hogy veletek egy pillanatig sem volt nagyvonalú sem a kormány, sem a nyakatokba ültetett új vezetőség!

 

Engedjétek át az épületet a gyerekeknek! Engedjétek át a Molnár Antal Zeneiskolának!

 

Ez persze első ránézésre kellemetlen lehet és arcvesztéssel járhat a Niedermüller Péter vezette önkormányzat számára. Pedig ez számukra is lehetőség egyrészt a nagyvonalúságra, másrészt az önreflexióra és az önkorrekcióra, amik annyira hiányzik a magyar politikából. Lehetőség annak az elismerésére, hogy tévedtek, hogy a jószándékuk ellenére helytelenül cselekedtek – és annak a bizonyítására, hogy készek a tévedést helyrehozni. Itt az alkalom Niedermüller Péter számára megtenni azt, amit a rémisztő képződményezés után elmulasztott: hogy egyenes derékkal korrigáljon.

 

Ráadásul ezt ezútal nem valami szimbolikus, ostoba kultúrharcos szájtépés ügyében tehetné meg, hanem tényleg egy olyan kézzelfogható jó ügy érdekében, ami

 

a jelképévé is válhatna annak, hogy az ellenzék tényleg egy jobb országot akar – ha tényleg akar –, és azért lemondások árán is kész tenni.

 

Oké, az elvakultakra ez nyilván nem lenne hatással, és a kormánymédia rövid úton a saját győzelmévé és Niedermüllerék meg a FreeSZFE meghátrálásává változtatná az egészet, de ezt következetesen felépített, okos kommunikációval tompítani lehetne. 

 

Az ellenzéki térfélen meg a kormánypárti bullshiteléstől függetlenül jól mutatna így az ügy; ráadásul létezik egy világ sok-sok emberrel a kormánypárti és az ellenzéki szekértáborokon kívül is, akiknek pont a szimbolikus ostobaságokból meg a debil kultúrharcból van elegük – egy ilyenre ők is felkaphatják a fejüket.

 

És igen, ez a nehezebb út. Ha az épületet átadják a bérleti díjat fizetni nem tudó iskolának, az bevételkiesés az egyébként is nagyon nehéz helyzetben levő önkormányzatnak – de erre is lehet megoldást találni, mondjuk úgy, hogy a FreeSZFE szervez gyűjtést, akár az önkormányzattal közösen, hogy pótolják az emiatt kieső bevételeket. 

 

Erzsébetvárosban meg bizonyára van rengeteg másik üresen álló önkörmányzati ingatlan is, amit a FreeSZFE használhatna – a lázadó fiatalokhoz egyébként is jobban illene egy kissé lerobbant, saját kézzel kipofozott, klasszikus alteros hely, mint egy patikára felújított elegáns épület. Knowhow-ért forduljatok a Gólyához.

 

Szóval lépjetek szintet, FreeSZFE és Erzsébetváros! Válasszátok a nehezebb utat, fordítsátok át ezt az ügyet, amit most ellenetek használnak fel.

 

Csináljatok forradalmat azzal, hogy megmutatjátok: másként is lehet!

 

Mutassátok meg a lemondás és az alázat erejét! 

 

Mutassatok példát azoknak a gyerekeknek, akik majd birtokba veszik a felújított iskolaépületet!

 

És mutassatok példát ennek az egész, idióta politikai állóháborúba belecsömörlött országnak! Higyjétek el, rengetegen vannak kiéhezve az ilyen példamutató cselekedetekre.

 

FRISSÍTÉS (14:13): A cikk publikálása után fél órával jött is a hír, hogy a FreeSZFE kiköltözik az épületből, hogy a zeneiskola beköltözhessen a helyére.

 

Olvasnál még Renczes Ágostontól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás