Egy svéd tanulmány szerint hosszútávú védettséget szerez, aki átesett a koronavírus-fertőzésen

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.16. 15:49

A vizsgálatban részt vevők 96 százaléka háromnegyed év után is hordozta az anitestet, az ő kétharmaduk pedig a koronavírus ellen specifikus védettséget biztosító memóriasejtet is.

Egy svéd tanulmány szerint hosszútávú védettséget szerez, aki átesett a koronavírus-fertőzésen

A svédországi Danderyd település kórháza és a stockholmi Karolinska Intézet – Európa egyik legnagyobb orvosi egyeteme – által végzett kutatás a koronavírus-fertőzés elleni hosszútávú immunitás kialakulását vizsgálta. A kutatásban olyan személyek vettek részt – 370 egészségügyi dolgozó, akik a fertőzésnek erősen ki voltak téve  –, akiknél még 2020 tavaszán kimutatták az koronavírus antitestjét – írja a stockholmi Aftonbladet bulvárlap.

A tanulmány szerint a vizsgált személyek 96 százaléka még kilenc hónap elteltével is rendelkezett az antitestekkel,

miközben az antitestet hordozók kevesebb mint egy százalékánál mutatták ki a koronavírus jelenlétét a kutatás ideje alatt, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek valószínűleg nem is tudják továbbadni a vírust. 

Specifikus védettség

Kétharmaduknál ráadásul kimondottan a koronavírus hatására termelődött T-memórisejteket is kimutatták,

 

vagyis ők specifikusan a koronavírus ellen védettek, így egészen biztosan nem fertőződnek meg újra és másokat sem fertőzhetnek meg.

 

A kutatás során egy antitestekkel nem rendelkező kontrollcsoportot is vizsgáltak; ugyanezen idő alatt 22 százalékuk kapta el a fertőzést. 

A tanulmány következtetése tehát az, hogy akik tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel átesnek a koronavírus-fertőzésen – amire az antitestek megléte utal –

 

azok hosszú távú védettséget szereznek és nem fertőződnek meg újra és nem is hordozzák a vírust.

 

A kutatók szerint ez különösen jó hír, figyelembe véve, hogy Svédországban is hiány van vakcinából. A vizsgálatnak lesz egy következő fordulója, a résztvevőket akkor azokkal hasonlítják majd össze, akik addigra megkapják az oltást.

A beoltottaknak és az oltás előtt állóknak is jó hír

„Ez biztató fejlemény – mondja az Azonnali érdeklődésére Letoha Tamás kutatóorvos –, és

nemcsak azoknak jó hír, akik már átestek a fertőzésen, hanem azoknak is, akik az oltás előtt állnak,

mert azt jelenti, hogy a vírus-antigének által kiváltott immunválasz tartós és hosszútávú védelmet tud nyújtani.” Letoha egyébként több kutatásról is tud, ami hasonló eredménnyel járt.

Február 11-én Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta egy beszélgetésen, hogy Magyarországon már közel négymillió ember átesett a koronavírus-fertőzésen. Az nem derült ki a beszélgetésből, hogy ezt Merkely mire alapozza, de ő is azt mondja, hogy „úgy tűnik, ha valaki átesett ezen a fertőzésen, még egyszer komolyan biztosan nem fogja megkapni ezt a fertőzést, addig, ameddig valami csúnya variáns nem jelentkezik”. 

NYITÓKÉP: Danderyds Sjukhus AB / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek