Dél-Afrika megszabadulna egymillió adag AstraZenecától, mert nem hatásos a helyi vírusmutáció ellen

2021.02.16. 11:36

Pedig az AstraZeneca vakcinájával kezdték volna meg az országos oltóprogramot is, de most inkább visszaküldenék a gyártónak, és inkább a Johnson & Johnson vakcinájára állnának át.

Dél-Afrika megszabadulna egymillió adag AstraZenecától, mert nem hatásos a helyi vírusmutáció ellen

Dél-Afrika még február elején vett egymillió adag AstraZeneca-oltást a Serum Institute of India cégtől, de

most inkább visszaadná az egészet, mert az nem hatásos a vírus dél-afrikai mutációjával szemben

– írja a Times Live portál.

Dél-Afrika egy hete döntött úgy, hogy felfüggeszti a vakcina használatát, mert vizsgálatok azt mutatták ki, hogyaz oltóanyag ugyanannyira véd meg a kis és közepes mértékű megbetegedéstől, mint a hatóanyag nélküli placebó. A klinikai vizsgálatoknál a betegek egyik fele a vizsgálni kívánt gyógyszert, oltást kapja, a másik placebót, így tudják tesztelni a hatóanyag működését. Nyilván akkor mondhatjuk egy gyógyszerre, hogy hatékony, ha jobb eredményt ér el, mint a placebó.

Azt, hogy a súlyos lefolyású betegség ellen sem lenne hatékony az AstraZeneca oltása a dél-afrikai variáns esetében, egyelőre nem tudni, mert a dél-afrikai kormány által is figyelembe vett vizsgálatot fiatalabb betegeken végezték, akiknél ritkán okoz súlyos megbetegedést a covid.

Az indiai cég a következő hetekben szállította volna le Dél-Afrikának a következő 500 ezer adagot, sőt, Dél-Afrika másfél millió adag AstraZeneca-oltóanyaggal akarta megkezdeni az országos oltási programját. A készítmény visszaküldése miatt azonban most

Dél-Afrika a Johnson & Johnson, még a tömeges, fázis 3-as tesztfázisban lévő, tehát engedélyzés előtt álló oltóanyagára vált át,

amely ugyanolyan adenovírus-vektor alapú oltás, mint az AstraZenecáé. Az egészségügyi dolgozókkal kezdik majd az oltássorozatot. (Korábban elmagyaráztuk, melyik vakcina hogy működik, és hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai.)

Az AstraZeneca egyelőre nem kívánta kommentálni Dél-Afrika döntését, korábban azonban azt nyilatkozta – egy másik, oxfordi gyógyszerkísérletre hivatkozva –, hogy vakcinája védelmet nyújt a dél-afrikai variáns okozta enyhe megbetegedés ellen.

Az biztos, hogy más ország szívesen lecsapna a fölös egymillió adagra, hiszen mindenhol egyre nagyobb a kereslet a vakcinára, Olaszországban már a tartományi vezetőket hivogatják gyanús közvetítők oltóanyagot ajánlgatva. 

A dél-afrikai mutáció még nem jelent meg nálunk

Az eredetinél gyorsabban terjedő, de enyhébb lefolyású betegséget okozó dél-afrikai koronavírus-variáns már legalább 32 országban megjelent, a legtöbb, majdnem 700 esetet Dél-Afrikából jelentették, ahol azt 2020 októberében fedezték fel.

Magyarországi jelenlétéről eddig nincs hír, hozzánk most – a kormányzati tájékoztatás szerint – a brit vírusmutáció érkezett meg.

A vírus mutálódása, genetikai változása egyébként természetes jelenség, a legtöbb ilyen változásnak nincs jelentősége az oltás hatékonysága vagy a fertőzés után már kialakult védettség szempontjából.

Jelenleg három nagyobb mutációt különböztetünk meg a koronavírus esetében:

+ a korábbi domináns vírususnál akár 70 százalékkal gyorsabban terjedő, de enyhébb megbetegedést okozó brit,

+ a dél-afrikai,

+ valamint a brazil vírust.

A brit és a dél-afrikai variációk esetében mutatták ki eddig, hogy az oltóanyagok kevésbé védenek ellenük, mivel azokat a korábban domináns vírusmutáció ellen fejlesztették ki – a Pfizeré is kevésbé véd, de ennek mértékéről többet a cég közleménye nem árul el. 

A nagy kérdés: az időseknek be lehet adni az AstraZenecát?

Az AstraZeneca oltását az EU gyógyszerhatósága, az EMA január 29-én egységesen a 18 év felettiek számára engedélyezte. Február második hetétől Magyarországon is elkezdték oltani a háziorvosok a 18-59 év közötti krónikus betegeket, azért őket, mert nem volt elegendő vizsgálati adat arra, hogy a vakcina hatékony-e a 65 év felettiek esetében is,

az AstraZeneca túl kevés idős embert vont be a vizsgálatba etikai okokból – hiszen ha ők megkapják a betegséget, és az oltás nem hatékony, nagyobb eséllyel halhatnak meg.

Ezért hat EU-s tagállam gyógyszerhatóságai (a lengyel, olasz, német, belga, svéd, francia) ebben a korcsoportban nem ajánlották az oltást, ehhez joguk van. És így döntött Magyarország is. 

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO február 10-én jelentette be, hogy 18 év felett már egységesen mindenki számára ajánlja az AstraZeneca oltását.

NYITÓKÉP: Dél-Afrikai Kormány / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek