Orbán Viktor: Magyarország erősebben fog kijönni a járványból, mint ahogy belement

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.15. 12:55

Orbán Viktor a szokásos évértékelő helyett a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén tartott beszédében foglalta össze az előző év és az elmúlt hónapok eseményeit, valamint a jövőre vonatkozó terveket. Közben egyszer sem mondta ki, hogy „Soros".

Orbán Viktor: Magyarország erősebben fog kijönni a járványból, mint ahogy belement

A járványhelyzetre való tekintettel Orbán Viktor 2021-ben nem tartja meg szokásos évértékelőjét, még online formában sem, nemezisével, Gyurcsány Ferenccel ellentétben, aki szombaton értékelt. A miniszterelnök hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén mondott beszédet, ami egyben évértékelőnek is tekinthető.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a baloldal is felhatalmazást adott a válságkezelésre.

A miniszterelnök szerint a válságkezelés során a lehető legnagyobb súllyal veszik figyelembe a járványügyi szakemberek véleményét, de emellett az emberek véleményére is odafigyelnek. Orbán szerint a 2020 nyarán elvégzett nemzeti konzultáció során az emberek világossá tették, hogy a korlátozó intézkedések mellett is működnie kell az országnak. Hangsúlyozta, hogy a döntés felelőségét továbbra is a kormány viseli, mert a védekezés kormányzati feladat. 

A járványadatok növekedést mutatnak, a járványgörbe tíz napja nem csökken, és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus ragályosabb mutációja miatt a járványban újra emelkedő tendencia jöhet. 

Emiatt szükség van a különleges jogrend meghoszabbítására és az intézkedések fenntartására.

A minisztertelnök a magyar járványkezelést következetesnek nevezte, a módszereken november óta nem változtattak, emiatt sikerült a járványt keretek közé szorítani. Orbán úgy gondolja, hogy azon nyugat-európai országok, amelyek más utat választottak, kísérleteztek a módszerekkel, és karácsonykor újranyitottak, most egy erős harmadik hullámmal szembesülnek.

Az újranyitás körüli vitára utalva a miniszterelnök azt mondta, nemcsak újranyitni akarják az országot, hanem azt akarják, 

hogy az ország erősebben jöjjön ki a járványból, mint ahogy belement.

Ehhez azonban szükség van a vakcinára, minél több vakcinára, és nem majd, ahogy Brüsszelben ígérik, hanem gyorsan. A miniszterelnök szerint minden olyan vakcina jó, amivel már többmillió embert biztonságosan beoltottak, épp ezért Magyarország hárommillió ember beoltásához elegendő orosz, és két és félmillió ember beoltásához elegendő kínai vakcina leszállításáról állapodott meg. 

Orbánék úgy számolnak, hogy a magyar oltásprogramnak köszönhetően három és félmillió emberrel többet tudnak majd beoltani, mint egy hasonló méretű nyugat-európai ország, és

reális esélyét látják annak, hogy már április elején meghaladja a kétmilliót a beoltottak száma,

így addigra minden idős és veszélyeztetett ember megkaphatja az oltást. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az oltás menti meg az életeket és a munkahelyeket, az oltásal időt nyerünk, és „aki időt nyer, életet nyer, sok száz, sok ezer életet nyer” – fogalmazott.

A miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy a vacinából nem szabad politikai kérdést csinálni,

nem ezzel kell az Amerika és Brüsszel iránti elkötelezettséget bizonyítani.

Mivel a járványügyi szakemberek véleményének figyelemebe vétele mellett csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amiket a többség elfogad, újra nemzeti konzultáció keretében kérik ki az emberek véleményét. A konzultáció hét kérdést tartalmaz majd, de ezekről a miniszterelnök nem mondott többet.

A gazdasági helyzetre áttérve Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány kitörése előtt a magyar gazdaság Európa egyik legstabilabb és leggyorsabban növekvő gazdasága volt, és ehhez önbizalom és optimizmus járult. A járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, és ha meg nem is rendítette, „megállította és visszatolta”. Az előrejelzések szerint 5,2 százalékkal esett vissza 2020-ban a magyar gazdaság.

A miniszterelnök szerint a magyar válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, és szerinte ezt sikeresen teljesítették is,

hiszen 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, és a magyar munkanélküliségi mutató is a harmadik legalacsonyabb volt egész Európában decemberben.

A korlátozások fokozatos és felelősségteljes kivezetésére akkor kerülhet sor, ha lesz elég vakcina, a gazdaság fellendítésére pedig a kormány gazdaság-újtraindítási akciótervet dolgozott ki, ami munkahelyek teremtésével, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával éri majd el a kitűzött célt.

Ennek keretében az Európai Unióval közös sokezer milliárd forintos beruházástámogatási program indul,

aminek a legnagyobb nyertese a magyar felsőoktatás lesz, a programból ugyanis 1500-2000 milliárd forint jut majd egyetemfejlesztésre.

A magyar válságkezelésről – azt a 2010 előtti baloldali kormányok válságkezelésével összehasonlítva – Orbán Viktor azt mondta, hogy nemzeti jellegű, ami nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát. 

Orbán kitért arra is, hogy pénteken elkezdték kiutalni a tizenharmadik havi nyugdíj első részét (a kormány négy, egyre növekvő részletben adja meg a 13. havi nyugdíjat 2024-ig, és most az első egynegyedét kezdte kifizetni), és az idősekről külön is megemlékezett: szerinte Magyarország erős ország, mert megnyeri a csatákat Brüsszelben, de azoknak köszönhetően is erős, akik az egész életüket ledolgozták, hogy jobbá tegyék az országot, így őket megbecsülés illeti.

A fiatalokról sem feledkezett meg Orbán Viktor: a 25 év alattiak adómentességéról azt mondta: ilyen korábban senki nem csinált, és szerinte ez az intézkedés a családtámogatási intézkedésekkel kiegészülve biztosítja, hogy

a fiatalok a saját lábukra állva tudjanak önálló életet kezdeni.

Beszéde végén a miniszterelnök felsorolta a következő hónapok feladatait:

+ végig kell vinni a tömeges oltási akciót,

a konzultációt követően megkezdeni a korlátozások óvatos kivezetését,

és újra kell indítani a gazdaságot,

ehhez kérte mindenki támogatását pártállástól függetlenül. 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek