+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 15. hétfő, 15:48
Az applikációt 2020 tavaszán már rövid ideig használták, a továbbfejlesztését fontolgatják. Mindenkinek használnia kellene, aki belép az országba vagy pozitív lesz a tesztje.

Mobiltelefonos alkalmazással ellenőrizné a szlovák kormány, hogy a házi izolációra kötelezettek valóban betartják-e a karantént – írja a Denník N. A fertőzöttek feletti határozottabb ellenőrzéssel kívánja a kormány lassítani a járvány és meggátolni a koronavírus újabb mutációinak gyors terjedését. 

 

Az alkalmazás hasonlóan működne, mint tavasszal, amikor rövid ideig már használták az országba belépők ellenőrzésekor. Akkor ez úgy nézett ki, hogy a határon a beutazóknak a rendőrök felajánlották a választási lehetőséget az állami és az otthoni karantén között. Aki az utóbbit választotta,

 

annak a rendőr felügyelete mellett telepíteni kellett a telefonjára az alkalmazást, és készítenie kellett magáról egy szelfit.

 

A karantén alatt az alkalmazás a telefon GPS-koordinátái alapján figyelte, hogy a tulajdonos betartja-e a karantént, és az alkalmazás felszólíthatta őt, hogy készítsen újabb szelfit – ez hivatott ellenőrizni, hogy ugyanannál a személynél van-e a telefon, aki a határon telepítette az alkalmazást. 

 

A tervek szerint az appot ezúttal már nemcsak azoknak kellene használni, akik belépnek az ország területére,

 

hanem mindenkinek, aki pozitív tesztet produkál.

 

Az alkalmazást emiatt bővíteni és fejleszteni szükséges, amivel az Igor Matovič miniszterelnökkel hónapok óta komoly konfliktusban levő libertariánus Richard Sulík gazdasági minisztert bízta meg a kormány. Sulík szerint az alkalmazás fejlesztése pár hetet vehet igénybe, de az is előfordulhat, hogy az egész „zátonyra fut”. Egyelőre csak tájékozódik, hogy pontosan mit is kellene csinálnia, és abba kiket kellene bevonnia.

 

Szlovákiában nem enyhül a járványhelyzet – ennek okairól itt írtunk bővebben –, ezért hétfőtől visszaállították az ország határain az ellenőrzést. Az ingázókon kívül mindenkinek, aki belép az ország területére, 14 napra karanténba kell vonulnia, amiből legkorábban a nyolcadik napon szabadulhat, ha aznap elvégezteti a koronavírus-tesztet és az negatív lesz. 

 

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás