Szelfizős appal ellenőrizné a szlovák kormány a karantén betartását

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.15. 15:48

Az applikációt 2020 tavaszán már rövid ideig használták, a továbbfejlesztését fontolgatják. Mindenkinek használnia kellene, aki belép az országba vagy pozitív lesz a tesztje.

Szelfizős appal ellenőrizné a szlovák kormány a karantén betartását

Mobiltelefonos alkalmazással ellenőrizné a szlovák kormány, hogy a házi izolációra kötelezettek valóban betartják-e a karantént – írja a Denník N. A fertőzöttek feletti határozottabb ellenőrzéssel kívánja a kormány lassítani a járvány és meggátolni a koronavírus újabb mutációinak gyors terjedését. 

Az alkalmazás hasonlóan működne, mint tavasszal, amikor rövid ideig már használták az országba belépők ellenőrzésekor. Akkor ez úgy nézett ki, hogy a határon a beutazóknak a rendőrök felajánlották a választási lehetőséget az állami és az otthoni karantén között. Aki az utóbbit választotta,

 

annak a rendőr felügyelete mellett telepíteni kellett a telefonjára az alkalmazást, és készítenie kellett magáról egy szelfit.

 

A karantén alatt az alkalmazás a telefon GPS-koordinátái alapján figyelte, hogy a tulajdonos betartja-e a karantént, és az alkalmazás felszólíthatta őt, hogy készítsen újabb szelfit – ez hivatott ellenőrizni, hogy ugyanannál a személynél van-e a telefon, aki a határon telepítette az alkalmazást. 

A tervek szerint az appot ezúttal már nemcsak azoknak kellene használni, akik belépnek az ország területére,

 

hanem mindenkinek, aki pozitív tesztet produkál.

 

Az alkalmazást emiatt bővíteni és fejleszteni szükséges, amivel az Igor Matovič miniszterelnökkel hónapok óta komoly konfliktusban levő libertariánus Richard Sulík gazdasági minisztert bízta meg a kormány. Sulík szerint az alkalmazás fejlesztése pár hetet vehet igénybe, de az is előfordulhat, hogy az egész „zátonyra fut”. Egyelőre csak tájékozódik, hogy pontosan mit is kellene csinálnia, és abba kiket kellene bevonnia.

Szlovákiában nem enyhül a járványhelyzet – ennek okairól itt írtunk bővebben –, ezért hétfőtől visszaállították az ország határain az ellenőrzést. Az ingázókon kívül mindenkinek, aki belép az ország területére, 14 napra karanténba kell vonulnia, amiből legkorábban a nyolcadik napon szabadulhat, ha aznap elvégezteti a koronavírus-tesztet és az negatív lesz. 

 

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek