Szeparatista és baloldali kormány is alakulhat Katalóniában az exit pollok alapján

2021.02.14. 21:38

A koronavírus-járvány közepén tartott választáson rendkívül alacsony részvételnél jelenleg két forgatókönyv lehetséges: a szeparatista bal- és jobboldali pártok folytathatják a kormányzást, de a baloldali szeparatisták a baloldali unionistákkal is kényelmes parlamenti többséget tudhatnának maguk mögött.

Szeparatista és baloldali kormány is alakulhat Katalóniában az exit pollok alapján

Február 14-én tartották Katalóniában a parlamenti választásokat, azonban nem valami magas részvétel mellett: az 5,8 millió választásra jogosult szavazó mindössze 46 százaléka ment el szavazni, ami 22 százalékponttal alacsonyabb, mint 2017-ben. Ugyanakkor ebbe nem számolták bele azt a 270 ezer főt, akik levélben szavaztak.

Az este nyolc órás urnazárás után a katalán közszolgálati televízió, a TV3 közölt exit pollt:

az exit poll alapján úgy tűnik, hogy a három lehetséges befutó közül a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) nyerte a választásokat.

A szeparatista baloldali párt a 135 fős Katalán Parlamentben 36-38 helyet szerezhetett, szorosan követve őt a madridi kormányt vezető szocialisták helyi leágazása, az unionista – ám a párbeszédre nyitott – Katalán Szociáldemokrata Párt (PSC) 34-36 mandátummal, míg harmadik helyet a spanyol hatóságok által kiadott elfogatóparancs miatt Brüsszelben élő Carles Puigdemont exelnök vezette jobboldali szeparatista Junts (Együtt Katalóniáért) szerezte meg: ők 30-33 mandátumot szerezhettek.

Az exit poll szerint így fog kinézni a Katalán Parlament összetétele (először a szeparatista, majd az unionista pártok eredményeit soroljuk fel):

Szeparatisták összesen: 73-80 mandátum

+ szociáldemokrata, szeparatista ERC (Katalán Republikánus Baloldal)– 36-38 mandátum

+ jobboldali, szeparatista Junts (Együtt Katalóniáért) – 30-33 mandátum

+ radikális baloldali CUP (Népi Egység) – 7 mandátum

+ jobbközép Katalán Demokratikus Párt – 0-2 mandátum

Unionisták összesen: 50-55 mandátum

+ szociáldemokrata, unionista Katalán Szociáldemokrata Párt (PSC) – 34-36 mandátum

+ a jobbközép liberális Cuidandos – 6-7 mandátum

+ szélsőjobboldali unionista Vox – 6-7 mandátum

+ jobboldali Néppárt – 4-5 mandátum

+ baloldali radikális Podemos – 6-7 mandátum

Folytathatják a szeparatisták a közös kormányzást, de akár baloldali kormány is alakulhat Katalóniában

A választásokat egyértelműen a szeparatista pártok nyerték: az abszolút többséghez szükséges 68 mandátumot biztosan megszerzik, így 2017-tel ellentétben nem kényszerülnek kisebbségi kormányzásra. Az exit pollok alapján úgy tűnik, hogy a szociáldemokrata Katalán Republikánus Baloldal (ERC) szerzi a legtöbb mandátumot, akik a markánsan szeparatista szólamok mellett erősen támaszkodnak a térség köztársasági hagyományaira.

Az eddig koalíciós partnere, a több jobboldali szeparatista pártból összeállt Junts a harmadik helyet szerezte, és valószínűleg akár folytathatják is közösen a kormányzást, ha mindkét párt ezt szeretné.

Azonban ez egyáltalán nem biztos, ugyanis hiába mindkét párt szeparatista, a független Katalónia elérésének eszközét másban látják.

A Junts jóval határozottabban lépne fel a függetlenség ügyében és nem riadna el egy újabb népszavazástól sem, míg az ERC inkább hosszabb távra tervez, és nem veti el a dialógust sem a madridi kormánnyal. A katalánok most ezzel kapcsolatosan is kifejezhették véleményüket: számukra a határozottabb Junts helyett inkább a pragmatikus, a dialógusra nyitott megközelítés a szimpatikusabb.

Ez pedig akár megágyazhat egy baloldali kormánynak is, ahol a szeparatista ERC a madridi kormányban is részt vevő unionista Katalán Szociáldemokrata Párttal (PSC), illetve a Podemosszal állna össze: ugyan egy ilyen kormánykoalíció valószínűtlenebb, de néhány szakértő nem tartja kizártnak ezt sem, hiszen ideológiai törésvonalon sokkal közelebb állnak egymáshoz ezek a pártok mint az ERC a Juntshoz, és mindkét fél nyitott a dialógusra, azonban ennek az ERC választói valószínűleg nem igazán örülnének. Mindenesetre a 135 fős törvényhozásban egy ilyen koalíciónak is kényelmes többsége lehet, és nem is biztos, hogy a Podemost be kellene venni a koalícióba.

Viszont 2017-hez képest egy újabb párttal fog bővülni a parlamenti patkó: a szélsőjobboldali Vox 6-7 mandátummal bejutott a parlamentbe, akik a bevándorlásellenes kampány mellett korábban a Katalónia autonómiájának a felszámolását tűzték a zászlajukra.

Végleges eredmények hétfő hajnalban várhatóak.

Hogy kik ezek a pártok és miben hisznek? Olvasd el a választási beharangozónkat itt!

NYITÓKÉP: Bódi Mátyás

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek