Mégis folytatódik a fideszes trolloldal elleni büntetőperünk, de nem azért, hogy a fideszes szálnak utánamenjenek

Szerző: Bakó Bea
2021.02.14. 09:07

Korábban azután függesztették fel az ügyet, hogy kiderült: az Azonnali videóját ellopó Facebook-oldal mögött a Fidesz központi e-mailcíme áll.

Mégis folytatódik a fideszes trolloldal elleni büntetőperünk, de nem azért, hogy a fideszes szálnak utánamenjenek

Január végén számoltunk be egy másfél éve húzódó perünk újabb fordulatairól: az Elég nevű, kormánypropagandát ontó Facebook-oldal még 2019 nyarán vette át és töltötte fel engedélykérés nélkül, jogellenesen (ráadásul a logónk eltávolításával) egy interjúnk egy részletét az úzvölgyi katonatemetőben kialakult román-magyar feszültség kapcsán. Akkor az oldal névtelen üzemeltetői nem is tagadták a jogsértést, ám a videót nem voltak hajlandók eltávolítani, ezért az Azonnali bitorlás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A Fidesz központi e-mailcímét megtalálták a trolloldal mögött, az elkövetőt nem

Az ügyről legközelebb január végén hallottunk, akkor jött ugyanis egy végzés a nyomozást végző NAV-tól, hogy felfüggesztik az eljárást, mivel az elkövető személye nem volt az eljárás során megállapítható. Ez azért volt némileg furcsa, mert ugyanebben a dokumentumban azt is közölték, hogy

azt viszont megállapították: az Elég nevű Facebook-oldalhoz kapcsolt e-mailcím a kapcsolat@fidesz.hu,

amely – amint azt a hatóság is megállapította – a Fidesz központi irodájához tartozik. 

Ezt követően a NAV-nál és a Fidesznél is érdeklődtünk, hogy ez alapján a hatóság megkereste-e a Fideszt, megpróbálták-e egyáltalán kideríteni, hogy konkrétan kik az Elég nevű oldal szerkesztői.

Érdemi választ sehonnan nem kaptunk, ezért kérelmeztük, hogy sértettként betekinthessünk az eljárás iratanyagába.

Egyelőre a betekintésre még nem kaptunk módot, jött viszont helyette egy újabb fordulat az ügyben.

Mégis újranyitják az eljárást, de nem a fideszes szál miatt

Két hét sem telt el az eljárás felfüggesztése óta, csütörtökön újabb határozat jött a NAV-tól, amelyben arról tájékoztatnak: mégis újranyitják az ügyet. Ennek azonban nem az az oka, hogy bármi is kiderült volna az elkövetőről, sőt, a határozatban nincs is arra való utalás, hogy erre nézve további erőfeszítéseket tennének.

Ehelyett

azt akarják az újranyitott eljárásban megállapítani, hogy mekkora vagyoni hátrányt okozott az Azonnalinak az, hogy az Elég a videót jogszerűtlenül felhasználta.

Ez persze annyiban teljesen érthető, hogy a büntetőjogi bitorlásnak úgynevezett tényállási eleme a vagyoni hátrány okozása, magyarul a büntetőjogi felelősséget akkor állapítják meg, ha valaki más szellemi alkotását a sajátjaként tüntette fel és ezzel egyúttal vagyoni hátrányt is okozott a szerzői jog jogosultjának.

Inkább az az érdekes, hogy eddig ezzel nem is különösebben foglalkoztak az eljárásban, legalábbis a nekünk megküldött határozatokból ez nem derül ki – attól eltekintve, hogy a NAV azt már korábban megállapította, hogy az érintett félperces videórészlet az Elég oldalán továbbra is elérhető és azon tizennégyezer megosztás van.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek