+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. február 14. vasárnap, 15:23
Ezekben a mínuszokban egy pohár jobb sauvignon blanc csodákra lehet képes. Nagyokra azért nem, de pár pillanatra igen: tavasz, remény, ilyesmi téren.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A sauvignon blanc tavaszi bor, legalábbis a borkereskedők szerint, ők szokták a friss spárga mellé promózni, és hát teljes joggal, egyrészt mert finom, másrészt meg ez egy tökéletes gasztrobor: nincs olyan ember, akinek ne ízlene valamely stílusa. A nemzetközi borvilág irsaija, mondják sokan, holott messze nem, a sauvignon blanc jóval elengánsabb és izgalmasabb a hazai pincék cashflow-fajtájánál.

 

Viszont az tény, hogy most, amikor mínuszok vannak mindenhol, amikor már abban sem lehetünk biztosak, hogy a vakcinák megállítják a csak korlátozásokban gondolkodni képes politikusok és az őket a médiabeli vírusparáztatás miatt tüzelő közvélemény nyomása okozta konstans lockdownokat – jelige: nem dőlhetünk hátra, sosem dőlhetünk hátra –, egy pohár jobb sauvignon blanc csodákra lehet képes. Nagyokra azért nem, de pár pillanatra igen: tavasz, remény, ilyesmi téren.

 

A palack külföldi bor 2021 képeslapja.

 

Ezt nem én mondom, hanem múlt héten ezt találta ki a New York Times nemzetközi kiadásának kiváló, noha túlságosan Amerika-központú borrovata arra, hogy ha egyszer az utazni a korlátozások, törölt repülőjáratok és mindenféle vírusmutációktól való félelem miatt nem lehet – ha már mutációk: felmerül ugye a kérdés, hogy biztos csak a tüskefehérjével kell-e immunizálni, nem jobb-e a teljes leölt vírusos vakcina, Sinopharm & Orbán Viktor likes this. Akinek ez a szöveg túl globalista: Roger Scruton is megírta, hogy neki elég belekortyolnia egy pohár burgundiai borba, és ha becsukja a szemét, rögtön a szőlőben sétál. Ehhez persze kell némi alapképzettség és kóstolási tapasztalat, de alátámaszthatom: ez így van.

 

A magyar-horvát-szlovén hármashatárhoz közeli, a magyar határtól nagyjából 30 kilométerre lévő szlovéniai Jeruzalem és a körülötte lévő borvidék egy olyan hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell, akit egy kicsit is érdekel, hogy mi ez a Közép-Európa. Dimbes-dombos vidék, kacskaringózó teraszos szőlők, apró, dombtetőkön lévő párházas-templomos-kápolnás falvak, mindegyikben legalább két borászat vagy vinotéka, és két fali között is alsó hangon három. A nevét állítólag onnan kapta, hogy a Szentföldre igyekvő kereszteslovagoknak annyira megtetszett, hogy nagyon tovább se akartak állni innen, így elnevezték az úticéljuk után. Az Azonnalin már fotókkal is csináltunk kedvet hozzá, sőt, a legeslegelső hét bora egy innen származó furmint volt, aki ezeken átrágta már magát, pontosan tudja, hogy ezért a helyért nem lehet és nem is szabad nem lelkesedni.

 

Most valószínűleg ott is nagy a hó, és talán a következő hetekben fekszenek majd rá igazán a szőlők megmetszésére. A helyi Jeruzalem Ormož nagypincészet 2020-as sauvignon blanc-ja akár terápiás jelleggel is szolgálhat, ha becsukod a szemed, egy dombteteji étterem nyugágyába fog elvinni a kellemesen meleg májusba, előtted a szőlősorok, a háttérben a lapos Magyarország kontúrjai, és mintha hallanád a pincért is, ahogy megáll a mögötted lévő asztalnál, és szlovén akcentusú osztrákul megkérdezi, hogy hozhatja-e már a spárgát, vagy töltsön-e inkább még egy pohárral.

 

Akit ez sem győz meg, annak elég annyit mondani, hogy ez a bor egyrészt olcsó, másrészt szokás szerint tökéletesen van elkészítve, bűn csak úgy elmenni mellette.

 

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 1590-1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, Szlovéniában bárhol

 

Ajánlanál te is? Írj: martin at azonnali pont hu

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás