A brit kikötők szerint áruhiány is keletkezhet az Egyesült Királyságban a brexit miatt

2021.02.14. 13:29

A brit kikötők arra szeretnék kérni a brit kormányt, hogy kérvényezzék a türelmi idő meghosszabbítását, mert nem minden kikötő készül el a beruházásokkal a türelmi idő lejártáig. Azonban az import mellett az exporttal is problémák akadhatnak.

A brit kikötők szerint áruhiány is keletkezhet az Egyesült Királyságban a brexit miatt

Akár áruhiány is kialakulhat az Egyesült Királyságban, ha nem hosszabbítják meg a júliusban lejáró türelmi időt, mivel a legtöbb kikötő nem fogja tudni befejezni a fejlesztéseit a türelmi idő július 1-i lejártával – tudósít a Politico.

Az Egyesült Királyság 2021. január 1-jével teljesen elhagyta az Európai Uniót: a 2020 januári politikai kiválás után a 2021. január 1-jén a gazdasági brexit is megtörtént, miután az EU és a brit tárgyalóknak sikerült megállapodniuk a kilépés utáni kapcsolatokban.

Azonban nem minden export és import szabályok léptek érvénybe azonnal: azért, hogy a kereskedők és a fuvarozók is hozzászokjanak az új helyzethez, három szakaszban vezetik be a teljes vámellenőrzést és ezeknek a dokumentációját:

+ január 1-től a gyógyszerek, az alkohol, illetve dohánytermékek esetében már életbe léptek az új szabályok, míg a többi termékre az általános vámszabályok érvényesek, bár ezeknek a dokumentációját júliusig kell benyújtani, ahogyan a vámot is eddig kell befizetni.

+ április 1-től az állati eredetű termékek (élő állat, élelmiszer, tejtermékek) importálása esetén előre jelezni kell a hivataloknak, illetve ezzel egyidőben a megfelelő élelmiszerbiztonsági és egészségügyi papírokat is be kell nyújtani.

+ július 1-től immáron minden áru importálása esetében az EU-UK megállapodás szerint kell eljárni: a különböző dokumentumokat, nyilatkozatokat és a vámot teljes körűen kell bemutatni és befizetni, míg az élő állatok és a növények kapcsán szigorúbb ellenőrzés lesz érvényben a kikötőkben és a többi belépési pontokon.

18 hónap kellene a beruházásokhoz, mindössze 6 hónap áll rendelkezésre

Azonban nem biztos, hogy minden gördülékenyen fog menni a türelmi időszak lejárta után.

Ugyanis a megnövekedett dokumentáció- és vámkötelezettségek miatti beruházások nem mindenhol fognak elkészülni július 1-ig.

A Politiconak több kikötő igazgatója is nyilatkozott, akik elmondták: ilyen mértékű beruházásokat általában 18 hónap alatt végeznek el, azonban a kikötőket későn, mindössze 2020 júliusában értesítették az új követelményekről, amikor kihirdették a kilépés utáni határok működési modelljét.

Emiatt most a kikötők azt kérik a brit kormánytól, hogy állapodjanak meg a türelmi időszak meghosszabbításában, hogy a szükséges infrastrukturális beruházásokat be tudják fejezni.

Ezenkívül a kikötőket az sem segíti, hogy a Johnson-kormány által bejelentett 200 millió fontos (kicsivel több mint 81,9 milliárd forint) kikötőiinfrastruktúra-fejlesztésre létrehozott alapra a vártnál többen jelentkeztek, ami miatt az egy kikötőre jutó támogatások összege csökkent, és ezt is csak 2020 decemberében kezdték el folyósítani.

Jelenleg annyi kikötőt érint a beruházások csúszása, hogy komolyan fennáll az áruhiány veszélye.

Ugyanakkor a polcok már így is néha üresen maradnak az Egyesült Királyság bizonyos részein: Észak-Írországban januárban többször is hiányoztak alapvető cikkek a boltok polcairól, ami Észak-Írországban politikai feszültséggel is járt. (Ennek okairól és a politikai válságról itt írtunk bővebben.)

A kereskedelem azonban nemcsak az Egyesült Királyság felé okoz gondot: a fuvarozók szerint az EU-brit megállapodás 2021. január 1-i életbelépése óta az Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló árukereskedelem januárban 68 százalékkal csökkent a tavalyi év ezen időszakához képest, ami szakértők szerint csak a kezdet, és a türelmi időszak július 1-i lejártával rosszabbodhat.

NYITÓKÉP: Az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi kikötője, a délkelet-angliai Felixstoweban. Forrás: tomline43 / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek