Öngyilkos lett az szlovák korrupciós ügyek egyik legfontosabb tanúja

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.13. 12:09

František Böhm vallott Milan Lučanský volt rendőrfőkapitányról is, akit korábban ő maga fizetett le rendszeresen. Lučanský december végén a börtönben szintén öngyilkosságot követett el.

Öngyilkos lett az szlovák korrupciós ügyek egyik legfontosabb tanúja

A Joj televízó értesülései szerint František Böhm, több korrupciós ügy kulcsfontosságú tanúja péntek este az otthonában fejbe lőtte magát. A felesége megpróbálta megakadályozni az öngyilkosságát, őt Böhm véletlenül mellkason lőtte. Az asszonyt kórházban ápolják, az állapota stabil.

Böhmöt 2020 szeptemberében tartóztatták le; Az Aktuality.sk cikke szerint az egykor a titkosszolgálatnak dolgózó férfi

 

éveken keresztül havi rendszerességgel fizetett le magasrangú rendőröket, hogy a hozzá kapcsolódó cégek ügyeit ne vizsgálják, vagy időben szóljanak, ha vizsgálat indul.

 

Böhm illegális üzemanyag-kereskedelemmel is foglalkozott; hogy bebiztosítsa a védettségét, lefizette az akkori országos rendőrfőkapitányt, Milan Lučanskýt, és a Pénzügyőrség akkori, azóta szintén letartóztatott egyik vezetőjét, Ľudovít Makót – utóbbitól kenőpénzért cserébe Böhm információkat is szállított az egyik szlovák maffiacsoportnak. 

Böhm emelett kapcsolatban állt Marian Kočnerrel, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt, majd a vád alól felmentett, de más gazdasági bűncselekmények miatt már korábban elítélt vállalkozóval is, őt szintén a kiterjedt kapcsolatrendszeréből származó információkkal látta el a volt tikosszolga.

A letartóztatása után Böhm együttműködött a nyomozókkal, jelentős részben ennek köszönhető, hogy sikerült feltárni a rendőrség legmagasabb szintjeiig érő intézményesített korrupciót.

 

Böhm vallott Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányról és az azóta szintén letartóztatott Dušana Kováčik volt különleges ügyészről is,

 

aki a vád szerint szintén az említett maffiacsoportnak segédkezett, emellett részt vett a NAKA egyik nyomozója tervezett meggyilkolásának előkészítésében. Böhmöt az együttműködésnek köszönhetően decemberben szabadon bocsátották. 

 

A Denník N azt írja, Böhm vallomásait a halála ellenére fel tudja majd használni a rendőrség a további nyomozások során.

Böhm öngyilkossága már a második eset Szlovákiában, amit a kivizsgálás alatt levő korrupciós ügyek érintettje követ el. December végén a korrupcióval vádolt korábbi országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský a börtönben kísérelt meg öngyilkosságot, amibe másnap a kórházban belehalt.

 

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek