UEFA: Nem volt rasszista a feketéző román bíró

2021.02.12. 09:57

Döntött az UEFA: nyelvészeti szempontok szerint a román negru kifejezés nem tekinthető rasszistának.

UEFA: Nem volt rasszista a feketéző román bíró

Mint arról az Azonnali is beszámolt, december elején a francia Paris Saint Germain és a török Basaksehir Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésén a levezető román bíró, Ovidiu Haţegan kiállította a kispadról a törökök kameruni feketebőrű másodedzőjét, Pierre Webót, mivel az túl agilisan reklamált, bekiabált a neki háttal álló bírónak. A kiállítás előtt a játékvezető még rákérdezett az ugyancsak román tartalék játékvezetőnél, hogy pontosan ki reklamált, mire Sebastian Colţescu, a tartalék játékvezető azt válaszolta:

„Ăla negru” (magyarra fordítva: az a fekete), majd rámutatott Pierre Webóra.

A kameruni származású másodedző ezt rasszista megnyilvánulásnak vélte, mivel negro-t hallott a román negru szó helyett. Ezzel pedig egy óriási lavinát és botrányt indított el: az incidens utáni balhé során a komplett török csapat lejött a pályáról, a velük szolidaritást vállaló PSG pedig szintén, a meccset pedig félbeszakították és elhalasztották. A román tartalék játékvezető pedig egyenesen egy tőle elhatárolódó, őt elítélő nemzetközi cikközönbe került.

Erre az ügyre rakott pontot az UEFA etikai és fegyelmi bizottságának csütörtöki döntése, amely szerint

Sebastian Colțescu kifejezése nem volt rasszista tartalmú,

írja a román Pro Sport. A román sportlap birtokába jutott jelentés Colțescu szóhasználatát elsősorban nyelvészeti szempontból elemezte.

Rámutatott arra, hogy a „negru” (fekete) szó pejoratív és negatív konnotációt nélkülöző melléknévként van jelen a román nyelvben.

Továbbá még azt is felhozták érvéként, hogy jogvédő szervezetek is használják a fekete kifejezést, negatív mellékzöngés nélkül.

Még decemberi cikkünkben kolozsvári nyelvészek nyilatkozatai alapján mi is rámutattunk arra, hogy a románban a „néger” is „negru”, meg a „fekete” is, sőt Romániában nincs is jelentős fekete bőrű lakosság, ezért a szót övező jelentéstartalmak megkülönböztetése ott még nincs jelen. A szó hangzása viszont nagyon emlékeztet az amerikai „negro”-ra, így nagyon könnyen keletkezhet olyan félreértés, hogy ha románul valaki „feketét” mond, azt a nem román „négernek” fogja hallani. Egyébként az ENSZ-nek, a faji megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló egyezménye szerint

sem minősül rasszizmusnak egy ember bőrszínének a megnevezése.

NYITÓKÉP: A meccs felvételéről készült schreenshot, YouTube

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek