Még 2021-ben megújul a pesti alsó rakpart a parlamentnél, ígéri a főváros

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.12. 12:18

Bringaút nem lesz, új fák igen.

Még 2021-ben megújul a pesti alsó rakpart a parlamentnél, ígéri a főváros

Gyalogos sétány lesz a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszán, azaz a parlament és a Margit híd között. Ezt onnan tudjuk, hogy a fővárosi önkormányzat sajtóközleményben értesítette arról az Azonnalit, hogy pénteken megjelent az erről szóló nyílt közbeszerzési eljárás felhívása az EU hivatalos lapjában. Ha esetleg van olyan olvasónk, aki március 17-ig tenne ajánlatot, itt nézheti meg a részleteket.

A közlemény megemlíti, hogy az eredeti tervek még az előző városvezetés idején, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan készültek, de mivel nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, ezért a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, a tervek átterveztetése mellett döntött a 2019 ősze óta Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat. A főváros a tervezés során szélesítette a gyalogos felületeket, növelte a sebességkorlátozással érintett szakasz hosszát, kivette a szalagkorlátot az útpálya mellől és 35 darab talajkapcsolatos fa ültetését kérte. A meglévő út felújításával egyidőben

összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakít ki a főváros a forgalom 30 km/h-s csillapításával.

Egy dolog azonban nem lesz az alsó rakparton: bringaút. Ez Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester posztjából derül ki: „(...) a rakpart ezek szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot tudják igénybe venni a biztonságos közlekedéshez.”

A budapesti városháza ütemterve alapján az építkezés idén júniusban kezdődhet, és a főváros és a kormány megállapodása alapján a projektet 2021. december 31-ig szükséges befejezni. Hogy pontosan hogyan fog kinézni ezt követően a rakpart ezen szakasza, nem tudjuk, így azt közreadni sem tudjuk: csak a Tarlós-féle városvezetés által kiírt pályázat pályaműveit lehet megtekinteni, de ezeket ugye Karácsonyék felülbírálták.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek