+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Gyalogos sétány lesz a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és a Jászai Mari tér közötti szakaszán, azaz a parlament és a Margit híd között. Ezt onnan tudjuk, hogy a fővárosi önkormányzat sajtóközleményben értesítette arról az Azonnalit, hogy pénteken megjelent az erről szóló nyílt közbeszerzési eljárás felhívása az EU hivatalos lapjában. Ha esetleg van olyan olvasónk, aki március 17-ig tenne ajánlatot, itt nézheti meg a részleteket.

 

A közlemény megemlíti, hogy az eredeti tervek még az előző városvezetés idején, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan készültek, de mivel nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, ezért a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, a tervek átterveztetése mellett döntött a 2019 ősze óta Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat. A főváros a tervezés során szélesítette a gyalogos felületeket, növelte a sebességkorlátozással érintett szakasz hosszát, kivette a szalagkorlátot az útpálya mellől és 35 darab talajkapcsolatos fa ültetését kérte. A meglévő út felújításával egyidőben

 

összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakít ki a főváros a forgalom 30 km/h-s csillapításával.

 

Egy dolog azonban nem lesz az alsó rakparton: bringaút. Ez Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester posztjából derül ki: „(...) a rakpart ezek szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot tudják igénybe venni a biztonságos közlekedéshez.”

 

A budapesti városháza ütemterve alapján az építkezés idén júniusban kezdődhet, és a főváros és a kormány megállapodása alapján a projektet 2021. december 31-ig szükséges befejezni. Hogy pontosan hogyan fog kinézni ezt követően a rakpart ezen szakasza, nem tudjuk, így azt közreadni sem tudjuk: csak a Tarlós-féle városvezetés által kiírt pályázat pályaműveit lehet megtekinteni, de ezeket ugye Karácsonyék felülbírálták.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás