+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 11. csütörtök, 18:29
Másodjára is nekifut a szlovén ellenzék, hogy leváltsák az orbanizálódással vádolt Janez Janšát, aki szerintük aláássa a szlovén demokráciát. A baloldali ellenzék mellett a kormánykoalícióból decemberből kivált Szlovén Nyugdíjaspárt egy része is meg akarja buktatni a Janša-kormányt.

Még decemberben számoltunk be róla, hogy a Szlovén Nyugdíjaspárt (DeSuS) kilép a jobbközép, Janez Janša miniszterelnök vezette négypárti koalícióból, mert a DeSuS elnöke, Karl Erjavec szerint Szlovénia Janez Janša miniszterelnök vezetésével orbanizálódik.

 

A baloldali ellenzéki pártokat tömörítő Alkotmányos Koalíciónak (KUL) nevezett szövetség a DeSuS-szal együtt még be is nyújtott egy bizalmatlansági indítványt Janša kormánya ellen januárban, azonban szavazni már nem szavaztak róla, miután a KUL visszavondta azt.

 

Ennek az oka az volt, hogy a január 20-ára tervezett szavazás előtt pár nappal több képviselőnek is karanténba kellett vonulnia, miután érintkeztek a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Szlovén Hírszerző és Biztonsági ügynökség vezetőjével, Janez Stušekkal.

 

Azonban ha szavaztak is volna, valószínűleg nem sikerült volna elmozdítaniuk a Janša-kormányt, mivel a 90 fős Szlovén Nemzetgyűlésben a 39 mandátummal rendelkező KUL-nak még a DeSuS öt mandátumával kiegészülve sincs meg a többséghez szükséges 46 mandátum, a januári indítványt pedig előzetesen csak 42 képviselő támogatta csak.

 

Azonban a KUL február 11-én ismét benyújtotta a bizalmatlansági indítványt Janša kormányával szemben,

 

és legkésőbb február 17-én már szavaznak is róla.

 

Még mindig az orbanizálás a legnagyobb probléma

 

A bizalmatlansági indítványt 10 képviselő nyújtotta be, az indítványt támogató öt pártból 2-2 képviselő írta azt alá. Az indítvány benyújtását azzal indokolják, hogy Szlovénia Janša vezetésével autoriter fordulatot vett, és szerintük Janša egy hasonló rendszert próbál kiépíteni mint Orbán Viktor Magyarországon.

 

Erjavec az indítvány beadása után sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte Janšaék nem veszik figyelembe olyan fontos, az alkotmányban rögzített elveket, mint a hatalommegosztás, a sajtószabadság vagy az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása. A nyugdíjaspárt elnöke szerint Szlovénia Janša vezetésével úton van a tekintélyelvű demokrácia felé, és a pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) ebben még támogatja is.

 

Ugyan a sajtótájékoztató alatt példát nem említett Erjavec, de a 2013-ban korrupció miatt elítélt Janša hatalomra kerülve Fideszhez közeli üzleti körök segítségével kezdett propagandamédia kiépítésébe, de még 

 

a szlovén közmédiát is az MTVA és az MTI mintájára kívánta átalakítani,

 

azonban miután ez nem sikerült Janšának, drasztikusan csökkentette a szlovén közmédia költségvetését.

 

Valószínűleg marad a Janša-kormány

 

Azonban hiába támogatja 5 párt is a bizalmatlansági indítványt, a Nemzetgyűlésben valószínű nem fog összejönni a többség,

 

hiszen még a DeSuS-szal kiegészülve is csak 44 szavazat lenne a kormány ellen, azaz kettő szavazattal kevesebb a szükségesnél.

 

És még közel sem biztos, hogy a DeSuS-ból mindannyian támogatnák a Jansa-kormány leváltását: maga Erjavec is az ötből kettő biztos DeSuS-os szavazattal számol, emellett szerinte sikerülhet még egy szavazatot szerezni, ezzel pedig az a 44 szavazat már csak 41 vagy 42, míg a kormány elmozdításához 46 szavazat kellene. Ez azért is meglepő, mert ha az indítvány sikeresen elfogadnák, akkor Janšát a DeSuS elnöke, Erjavec váltaná a miniszterelnöki székben. 

 

Hogy a nyugdíjaspárt miért nem áll teljes mellszélességgel a párt elnöke mellé, annak az az oka, hogy még mindig van egy miniszterük, aki nem mondott le pozíciójáról – annak ellenére, hogy a DeSuS alapokmánya szerint így kéne tenniük, ha kilépnek a kormányt támogató koalícióból, de Jože Podgoršek ezt végül nem tette meg, azóta is támogatja Jansát kormányzati céljaiban.

 

Ennek ellenére Erjavec bizakodó: szerinte a társadalom nagyon elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és Szlovéniában a félelem és a bizonytalanság uralkodik. A pártelnök szerint itt az idő, hogy a képviselők döntsenek: egy félelemre és bizonytalanságra épülő Janša-kormányt vagy egy új, nyílt, demokratikus kormányt akarnak, amely figyelembe venné a szakértők véleményét – utalva arra, hogy szerinte a jelenlegi kormány félrekezelte a koronavírus-járványt.  

 

Annak ellenére, hogyha sikerülne megbuktatni a kormányt, a bizalmatlansági indítványt benyújtó öt párt Erjavecet tenné meg miniszterelnöknek, de Erjavec előre jelezte: nem fog lemondani pártelnöki pozíciójáról, ha az indítvány elbukna.

 

KUL: Nem bukás, ha nem sikerül elmozdítani Jansát

 

Azonban a baloldali ellenzék és a nyugdíjaspárt hiába vádolja Janšát orbanizálódással, a helye biztosnak tűnik, hiszen a kormánykoalíció megmaradt tagjai – Janša pártja, a Szlovén Demokrata Párt, a kereszténydemokrata Új Szlovénia és a centrista Modern Közép Párt – továbbra is kitart a kormány mellett, ahogyan a kormányt a koalíción kívülről támogatja a Szlovén Nacionalista Párt és a kormánnyal általában együtt szavazó olasz és magyar kisebbség képviselői is.

 

A kormánykoalíció tagjai Erjavec és a DeSuS decemberi kilépését felelőtlennek tartják, mivel szerintük ezzel Erjavec a politikai célokat helyezi előrébb a kínai koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel szemben.

 

Így jelenleg mindenki arra számít, hogy sikertelen lesz a bizalmatlansági indítvány: Marjan Šarec, az Šarec Listája nevű balközép párt elnöke szerint ha a bizalmatlansági indítvány el is bukik, ez nem jelenti az ellenzék bukását, míg a baloldali Levica elnöke, Luka Mesec szerint nagyon szoros lesz a szavazás. Reméli, hogy végül sikerül buktatni a kormányt, mivel a pártjánál úgy vélik, Szlovénia 30 éves történelme alatt sosem volt olyan rossz helyzetben, mint Janša-kormány alatt.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Janez Janša tavalyi márciusi találkozójukon. Forrás: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás