Ezúttal tényleg benyújtják a bizalmatlansági indítványt a szlovén kormány ellen

2021.02.11. 18:29

Másodjára is nekifut a szlovén ellenzék, hogy leváltsák az orbanizálódással vádolt Janez Janšát, aki szerintük aláássa a szlovén demokráciát. A baloldali ellenzék mellett a kormánykoalícióból decemberből kivált Szlovén Nyugdíjaspárt egy része is meg akarja buktatni a Janša-kormányt.

Ezúttal tényleg benyújtják a bizalmatlansági indítványt a szlovén kormány ellen

Még decemberben számoltunk be róla, hogy a Szlovén Nyugdíjaspárt (DeSuS) kilép a jobbközép, Janez Janša miniszterelnök vezette négypárti koalícióból, mert a DeSuS elnöke, Karl Erjavec szerint Szlovénia Janez Janša miniszterelnök vezetésével orbanizálódik.

A baloldali ellenzéki pártokat tömörítő Alkotmányos Koalíciónak (KUL) nevezett szövetség a DeSuS-szal együtt még be is nyújtott egy bizalmatlansági indítványt Janša kormánya ellen januárban, azonban szavazni már nem szavaztak róla, miután a KUL visszavondta azt.

Ennek az oka az volt, hogy a január 20-ára tervezett szavazás előtt pár nappal több képviselőnek is karanténba kellett vonulnia, miután érintkeztek a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Szlovén Hírszerző és Biztonsági ügynökség vezetőjével, Janez Stušekkal.

Azonban ha szavaztak is volna, valószínűleg nem sikerült volna elmozdítaniuk a Janša-kormányt, mivel a 90 fős Szlovén Nemzetgyűlésben a 39 mandátummal rendelkező KUL-nak még a DeSuS öt mandátumával kiegészülve sincs meg a többséghez szükséges 46 mandátum, a januári indítványt pedig előzetesen csak 42 képviselő támogatta csak.

Azonban a KUL február 11-én ismét benyújtotta a bizalmatlansági indítványt Janša kormányával szemben,

és legkésőbb február 17-én már szavaznak is róla.

Még mindig az orbanizálás a legnagyobb probléma

A bizalmatlansági indítványt 10 képviselő nyújtotta be, az indítványt támogató öt pártból 2-2 képviselő írta azt alá. Az indítvány benyújtását azzal indokolják, hogy Szlovénia Janša vezetésével autoriter fordulatot vett, és szerintük Janša egy hasonló rendszert próbál kiépíteni mint Orbán Viktor Magyarországon.

Erjavec az indítvány beadása után sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte Janšaék nem veszik figyelembe olyan fontos, az alkotmányban rögzített elveket, mint a hatalommegosztás, a sajtószabadság vagy az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása. A nyugdíjaspárt elnöke szerint Szlovénia Janša vezetésével úton van a tekintélyelvű demokrácia felé, és a pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) ebben még támogatja is.

Ugyan a sajtótájékoztató alatt példát nem említett Erjavec, de a 2013-ban korrupció miatt elítélt Janša hatalomra kerülve Fideszhez közeli üzleti körök segítségével kezdett propagandamédia kiépítésébe, de még 

a szlovén közmédiát is az MTVA és az MTI mintájára kívánta átalakítani,

azonban miután ez nem sikerült Janšának, drasztikusan csökkentette a szlovén közmédia költségvetését.

Valószínűleg marad a Janša-kormány

Azonban hiába támogatja 5 párt is a bizalmatlansági indítványt, a Nemzetgyűlésben valószínű nem fog összejönni a többség,

hiszen még a DeSuS-szal kiegészülve is csak 44 szavazat lenne a kormány ellen, azaz kettő szavazattal kevesebb a szükségesnél.

És még közel sem biztos, hogy a DeSuS-ból mindannyian támogatnák a Jansa-kormány leváltását: maga Erjavec is az ötből kettő biztos DeSuS-os szavazattal számol, emellett szerinte sikerülhet még egy szavazatot szerezni, ezzel pedig az a 44 szavazat már csak 41 vagy 42, míg a kormány elmozdításához 46 szavazat kellene. Ez azért is meglepő, mert ha az indítvány sikeresen elfogadnák, akkor Janšát a DeSuS elnöke, Erjavec váltaná a miniszterelnöki székben. 

Hogy a nyugdíjaspárt miért nem áll teljes mellszélességgel a párt elnöke mellé, annak az az oka, hogy még mindig van egy miniszterük, aki nem mondott le pozíciójáról – annak ellenére, hogy a DeSuS alapokmánya szerint így kéne tenniük, ha kilépnek a kormányt támogató koalícióból, de Jože Podgoršek ezt végül nem tette meg, azóta is támogatja Jansát kormányzati céljaiban.

Ennek ellenére Erjavec bizakodó: szerinte a társadalom nagyon elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és Szlovéniában a félelem és a bizonytalanság uralkodik. A pártelnök szerint itt az idő, hogy a képviselők döntsenek: egy félelemre és bizonytalanságra épülő Janša-kormányt vagy egy új, nyílt, demokratikus kormányt akarnak, amely figyelembe venné a szakértők véleményét – utalva arra, hogy szerinte a jelenlegi kormány félrekezelte a koronavírus-járványt.  

Annak ellenére, hogyha sikerülne megbuktatni a kormányt, a bizalmatlansági indítványt benyújtó öt párt Erjavecet tenné meg miniszterelnöknek, de Erjavec előre jelezte: nem fog lemondani pártelnöki pozíciójáról, ha az indítvány elbukna.

KUL: Nem bukás, ha nem sikerül elmozdítani Jansát

Azonban a baloldali ellenzék és a nyugdíjaspárt hiába vádolja Janšát orbanizálódással, a helye biztosnak tűnik, hiszen a kormánykoalíció megmaradt tagjai – Janša pártja, a Szlovén Demokrata Párt, a kereszténydemokrata Új Szlovénia és a centrista Modern Közép Párt – továbbra is kitart a kormány mellett, ahogyan a kormányt a koalíción kívülről támogatja a Szlovén Nacionalista Párt és a kormánnyal általában együtt szavazó olasz és magyar kisebbség képviselői is.

A kormánykoalíció tagjai Erjavec és a DeSuS decemberi kilépését felelőtlennek tartják, mivel szerintük ezzel Erjavec a politikai célokat helyezi előrébb a kínai koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel szemben.

Így jelenleg mindenki arra számít, hogy sikertelen lesz a bizalmatlansági indítvány: Marjan Šarec, az Šarec Listája nevű balközép párt elnöke szerint ha a bizalmatlansági indítvány el is bukik, ez nem jelenti az ellenzék bukását, míg a baloldali Levica elnöke, Luka Mesec szerint nagyon szoros lesz a szavazás. Reméli, hogy végül sikerül buktatni a kormányt, mivel a pártjánál úgy vélik, Szlovénia 30 éves történelme alatt sosem volt olyan rossz helyzetben, mint Janša-kormány alatt.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Janez Janša tavalyi márciusi találkozójukon. Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek