Székelyföldig utaztunk, hogy olyan kórházban forgathassunk, ahol koronavírusos betegeket is ápolnak

2021.02.09. 11:10

Hogyan kezelik a koronavírust Sepsiszentgyörgyön? Miért kezd el ellenségesen viselkedni egy közösség, amikor megtudja, hogy valaki közülük elsőként kapta el a vírust? Miért félnek az emberek az oltástól?

Székelyföldön nem csak arra voltunk kíváncsiak, hogy miért lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek belterei náluk, amikor Kolozsváron ez még a mai napig sem lehetséges, hanem azt is meg szerettük volna tudni, hogy a kórházak miként birkóztak meg a járványhelyzettel. A három legnagyobb székelyföldi város (Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) megyei kórházainál is érdeklődtünk, de

forgatási lehetőséget csak a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban kaptunk.

Ez magyarországi lapként persze így is különleges dolog, itthon ugyanis konkrétan nincs erre lehetőség. A sepsiszentgyörgyi kórházat az elmúlt év tavaszán le is kellett zárni, mivel a személyzet tagjai között többen is megfertőződtek a koronavírussal. A kórházat azóta már kinevezték a Brassó Megyei Sürgősségi Kórház egyik ún. támogató kórházává, ami azt jelenti, hogyha a brassói kórház kapacitását meghaladná a koronavírus-fertőzöttek száma, akkor a sepsiszentgyörgyi kórház átveszi tőlük a fertőzött betegeket.

Mielőtt Sepsiszentgyörgyre látogattunk, a román belügyminisztériumtól próbáltunk engedélyt kérni, hogy forgathassunk a kórház Covid-osztályán is, de ezt az engedélyt az ígéretek ellenére sem kaptuk meg az indulásunkig. András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató azonban a rendelkezésünkre állt, tőle pedig megtudtuk, hogy milyen beutalási procedúrák vannak most érvényben a kórházban,

de megtudtuk azt is, hogy a kórház alkalmazottai között mekkora az oltási kedv, most, hogy az már lehetségessé vált számukra.

Dr. András Pál nőgyógyász főorvos is kameránk elé állt, akit 2020 tavaszán sokan azzal vádoltak, hogy egy ausztriai kirándulás után ő hurcolta be a koronavírust Sepsiszentgyörgyre. A nőgyógyász főorvos elmondta, milyen érzés volt számára, amikor rengeteg ember bűnbakként tekintett rá, holott később bizonyossá vált: nem az ausztriai kirándulás ideje alatt kapta el a kórt.

„Ma már visszatekintve röhejesnek tartom az egészet, és egy komédiának látom, hogy ez megtörténhetett, viszont akkor nem volt ez ennyire vicces” – mesélte. Miután ugyanis az emberek tudomást szereztek arról, hogy a főorvos koronavírus-fertőzött,

akkor a házuk előtt folyamatosan a helybéliek autói haladtak el, és figyelték a családot.
Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek