+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Vitárius Bence
2021. február 9. kedd, 11:10
Hogyan kezelik a koronavírust Sepsiszentgyörgyön? Miért kezd el ellenségesen viselkedni egy közösség, amikor megtudja, hogy valaki közülük elsőként kapta el a vírust? Miért félnek az emberek az oltástól?

Székelyföldön nem csak arra voltunk kíváncsiak, hogy miért lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek belterei náluk, amikor Kolozsváron ez még a mai napig sem lehetséges, hanem azt is meg szerettük volna tudni, hogy a kórházak miként birkóztak meg a járványhelyzettel. A három legnagyobb székelyföldi város (Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) megyei kórházainál is érdeklődtünk, de

 

forgatási lehetőséget csak a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban kaptunk.

 

Ez magyarországi lapként persze így is különleges dolog, itthon ugyanis konkrétan nincs erre lehetőség. A sepsiszentgyörgyi kórházat az elmúlt év tavaszán le is kellett zárni, mivel a személyzet tagjai között többen is megfertőződtek a koronavírussal. A kórházat azóta már kinevezték a Brassó Megyei Sürgősségi Kórház egyik ún. támogató kórházává, ami azt jelenti, hogyha a brassói kórház kapacitását meghaladná a koronavírus-fertőzöttek száma, akkor a sepsiszentgyörgyi kórház átveszi tőlük a fertőzött betegeket.

 

Mielőtt Sepsiszentgyörgyre látogattunk, a román belügyminisztériumtól próbáltunk engedélyt kérni, hogy forgathassunk a kórház Covid-osztályán is, de ezt az engedélyt az ígéretek ellenére sem kaptuk meg az indulásunkig. András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató azonban a rendelkezésünkre állt, tőle pedig megtudtuk, hogy milyen beutalási procedúrák vannak most érvényben a kórházban,

 

de megtudtuk azt is, hogy a kórház alkalmazottai között mekkora az oltási kedv, most, hogy az már lehetségessé vált számukra.

 

Dr. András Pál nőgyógyász főorvos is kameránk elé állt, akit 2020 tavaszán sokan azzal vádoltak, hogy egy ausztriai kirándulás után ő hurcolta be a koronavírust Sepsiszentgyörgyre. A nőgyógyász főorvos elmondta, milyen érzés volt számára, amikor rengeteg ember bűnbakként tekintett rá, holott később bizonyossá vált: nem az ausztriai kirándulás ideje alatt kapta el a kórt.

 

„Ma már visszatekintve röhejesnek tartom az egészet, és egy komédiának látom, hogy ez megtörténhetett, viszont akkor nem volt ez ennyire vicces” – mesélte. Miután ugyanis az emberek tudomást szereztek arról, hogy a főorvos koronavírus-fertőzött,

 

akkor a házuk előtt folyamatosan a helybéliek autói haladtak el, és figyelték a családot.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás