+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 9. kedd, 19:34
Víz került egy gyerek tüdejébe azt követően, hogy megkeresztelték, és belehalt. Romániában korábban is történt már hasonló, de ez az első, hogy ilyen mértékű felháborodás övez egy ilyen ortodox egyházi szertartást.

Csak horrorkeresztelőként emlegeti a romániai sajtó azt a szertartást, ami után meghalt egy 6 hetes csecsemő,

 

akinek a keresztelésekor egy deciliter víz került a tüdejébe, amikor a szertartáson – a román ortodox hagyományoknak megfelelően – háromszor a víz alá merítettek.

 

A csecsemőnek szív- és légzésleállása volt, a helyszínre kiérkező rohammentősök újraélesztették, majd intenzív terápiára került, de egy nappal később elhunyt. Az eset óriási botrányt robbantott ki Romániában, ismét felszínre hozva az évek óta előkerülő, majd feledésbe merülő ortodox keresztelési szertartások áldozatainak/elszenvedőinek ügyeit.

 

A tragédiával végződő keresztelőre még január 31-én, vasárnap került sor az ország észak-keleti részén található bukovinai Szucsáva városában, az újszülött pedig február elsején hajnalban vesztette életét. Azóta számos cikk jelent meg a román sajtóban, ami bírálta az ódivatúnak vélt román ortodox keresztelési módszereket, míg az ortodox egyház képviselői inkább védték ezt a hagyományt.

 

Az elhunyt újszülött tragédiáját bíráló cikkek leginkább arra térnek ki, hogy a szertartást végző papoknak fogalmuk sincs arról, hogy a keresztelés során milyen fizikai traumának vannak kitéve az újszülöttek, ezekre a cikkere válaszul Ciprian Ioan Streza a nagyszebeni ortodox teológia professzora csak annyit bírt mondani, hogy a „jövőben majd nagyobb figyelmet fordítanak a keresztelési szertartások oktatására” a teológián.

 

Az újszülött halála ugyanakkor nem borzasztott el mindenkit. Az ultrakonzervatív Ortodox.info portál szerint a „a kisded egyenesen a mennyországba ment”, a petíciót indító személyeket pedig neomarxistáknak nevezik, és

 

azzal védekeznek az új keresztelési javaslatok ellen, hogy kereszteléskor egy újszülött csecsemő fejének a meglocsolása csak „pápista módszer”.

 

Az elmúlt bő egy hét során azonban polgári kezdeményezés is indult annak érdekében, hogy a Román Ortodox Egyház változtasson a szokásos keresztelési módszerein, hogy ne történhessenek hasonló esetek, és már a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette az ügy.

 

Romániában mostanáig már több mint 60 ezer online aláírás gyűlt össze annak érdekében hogy az ortodox egyház

 

tegye modernebbé a keresztelési szertartásokat, azaz a keresztelés során ne merítsék teljesen a víz alá a keresztelendő újszülöttet.

 

A tragédiáról a Balkan Insight portál is beszámolt, akik részletesen szemlézték a bukaresti lapok ezzel foglalkozó cikkeit, valamint közölték Teodosie konstancai metropolita témával foglalkozó üzenetét is, aki határozottan ellenezte, hogy a román ortodox egyházon belül bármiféle reformot végrehajtsanak a keresztelési szertartások terén.

 

Az eseményekkel foglalkozott a független spanyol 20 Minutos lap is, akik szintén azt emelték ki, hogy a tragédia bekövetkezte után a román ortodox egyház egyik befolyásos személyének számító Teodosie a változtatások ellen érvelt, de említést tettek arról is, hogy az országban már tízezrek tiltakoznak az online térben az ortodox egyház hagyományos keresztelési szertartásai ellen.

 

A felháborodásnak egyelőre annyi következménye lett, hogy a keresztelést elvégző papot felfüggesztették, és Paul Palencsar román ortodox teológus a Szabad Európa Rádiónak kifejtette: nem normális, hogy az egyház még mindig az I. illetve a II. század kánonja szerint keresztel, mert akkoriban valóban vízbe kellett meríteni azokat, akiket megkereszteltek – ahogyan Jézus Krisztus is a víz alá merült megkeresztelésekor a Jordán folyóban –

 

de akkoriban ezek a személyek felnőttek voltak, akik tudatában voltak annak, mi történik velük, vissza tudták tartani a lélegzetüket a vízbe merítéskor.

 

Romániában egyébként nem ez az első ilyen jellegű tragédia. 2009-ben a délkelet-erdélyi Szeben megyében halt meg egy csecsemő a keresztelőjét követően nagyon hasonló körülmények között, de az elmúlt években számos olyan ortodox keresztelőről készült felvétel került fel a YouTube-ra, ami kiverte a biztosítékot a romániaiaknál, igaz, nagyobb következménye egyiknek sem lett.

 

NYITÓKÉP: Konstancai érsekség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás