Meg kellett halnia egy csecsemőnek, hogy tízezrek kérjék az ortodox keresztelés megváltoztatását

Szerző: Vass Csaba
2021.02.09. 19:34

Víz került egy gyerek tüdejébe azt követően, hogy megkeresztelték, és belehalt. Romániában korábban is történt már hasonló, de ez az első, hogy ilyen mértékű felháborodás övez egy ilyen ortodox egyházi szertartást.

Meg kellett halnia egy csecsemőnek, hogy tízezrek kérjék az ortodox keresztelés megváltoztatását

Csak horrorkeresztelőként emlegeti a romániai sajtó azt a szertartást, ami után meghalt egy 6 hetes csecsemő,

akinek a keresztelésekor egy deciliter víz került a tüdejébe, amikor a szertartáson – a román ortodox hagyományoknak megfelelően – háromszor a víz alá merítettek.

A csecsemőnek szív- és légzésleállása volt, a helyszínre kiérkező rohammentősök újraélesztették, majd intenzív terápiára került, de egy nappal később elhunyt. Az eset óriási botrányt robbantott ki Romániában, ismét felszínre hozva az évek óta előkerülő, majd feledésbe merülő ortodox keresztelési szertartások áldozatainak/elszenvedőinek ügyeit.

A tragédiával végződő keresztelőre még január 31-én, vasárnap került sor az ország észak-keleti részén található bukovinai Szucsáva városában, az újszülött pedig február elsején hajnalban vesztette életét. Azóta számos cikk jelent meg a román sajtóban, ami bírálta az ódivatúnak vélt román ortodox keresztelési módszereket, míg az ortodox egyház képviselői inkább védték ezt a hagyományt.

Az elhunyt újszülött tragédiáját bíráló cikkek leginkább arra térnek ki, hogy a szertartást végző papoknak fogalmuk sincs arról, hogy a keresztelés során milyen fizikai traumának vannak kitéve az újszülöttek, ezekre a cikkere válaszul Ciprian Ioan Streza a nagyszebeni ortodox teológia professzora csak annyit bírt mondani, hogy a „jövőben majd nagyobb figyelmet fordítanak a keresztelési szertartások oktatására” a teológián.

Az újszülött halála ugyanakkor nem borzasztott el mindenkit. Az ultrakonzervatív Ortodox.info portál szerint a „a kisded egyenesen a mennyországba ment”, a petíciót indító személyeket pedig neomarxistáknak nevezik, és

azzal védekeznek az új keresztelési javaslatok ellen, hogy kereszteléskor egy újszülött csecsemő fejének a meglocsolása csak „pápista módszer”.

Az elmúlt bő egy hét során azonban polgári kezdeményezés is indult annak érdekében, hogy a Román Ortodox Egyház változtasson a szokásos keresztelési módszerein, hogy ne történhessenek hasonló esetek, és már a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette az ügy.

Romániában mostanáig már több mint 60 ezer online aláírás gyűlt össze annak érdekében hogy az ortodox egyház

tegye modernebbé a keresztelési szertartásokat, azaz a keresztelés során ne merítsék teljesen a víz alá a keresztelendő újszülöttet.

A tragédiáról a Balkan Insight portál is beszámolt, akik részletesen szemlézték a bukaresti lapok ezzel foglalkozó cikkeit, valamint közölték Teodosie konstancai metropolita témával foglalkozó üzenetét is, aki határozottan ellenezte, hogy a román ortodox egyházon belül bármiféle reformot végrehajtsanak a keresztelési szertartások terén.

Az eseményekkel foglalkozott a független spanyol 20 Minutos lap is, akik szintén azt emelték ki, hogy a tragédia bekövetkezte után a román ortodox egyház egyik befolyásos személyének számító Teodosie a változtatások ellen érvelt, de említést tettek arról is, hogy az országban már tízezrek tiltakoznak az online térben az ortodox egyház hagyományos keresztelési szertartásai ellen.

A felháborodásnak egyelőre annyi következménye lett, hogy a keresztelést elvégző papot felfüggesztették, és Paul Palencsar román ortodox teológus a Szabad Európa Rádiónak kifejtette: nem normális, hogy az egyház még mindig az I. illetve a II. század kánonja szerint keresztel, mert akkoriban valóban vízbe kellett meríteni azokat, akiket megkereszteltek – ahogyan Jézus Krisztus is a víz alá merült megkeresztelésekor a Jordán folyóban –

de akkoriban ezek a személyek felnőttek voltak, akik tudatában voltak annak, mi történik velük, vissza tudták tartani a lélegzetüket a vízbe merítéskor.

Romániában egyébként nem ez az első ilyen jellegű tragédia. 2009-ben a délkelet-erdélyi Szeben megyében halt meg egy csecsemő a keresztelőjét követően nagyon hasonló körülmények között, de az elmúlt években számos olyan ortodox keresztelőről készült felvétel került fel a YouTube-ra, ami kiverte a biztosítékot a romániaiaknál, igaz, nagyobb következménye egyiknek sem lett.

NYITÓKÉP: Konstancai érsekség / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek