Két hét után kiderült: nyomoz a rendőrség az este 8 után futó Dúró Dóra ügyében

2021.02.08. 13:05

A Mi Hazánk politikusa még január végén szegte meg a kijárási tilalmat. A rendőrség anélkül is elmarasztalhatja Dúrót, hogy kihallgatná.

Két hét után kiderült: nyomoz a rendőrség az este 8 után futó Dúró Dóra ügyében

Megindította az eljárást a rendőrség a Mi Hazánk elnökhelyettese, Dúró Dóra ellen, amiért az feljelentette magát az általa értelmeltennek vélt lezárások ellen, közölte az ORFK az Azonnalival. A politikus este 8 után ment el futni január 22-én, és erről kiposztolt egy képet a Facebookon, majd önfeljelentésként elküldte azt a rendőrségnek is e-mailben, mint azt a képviselő elmondta az Azonnalinak.

Az ORFK azt írja, bárki tehet feljelentést szabálysértési ügyben, ami alapján megindulhat az eljárás, de képviselők, és egyéb, közjogi tisztséget betöltő személy ellen csak akkor indítják meg az eljárást, ha lemondanak a mentelmi jogról, vagy a parlament megfosztja őket ettől.

Dúró lemondott erről – ezt az eredeti Facebook-posztjában is írja –, így a lakhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon

megindítják az eljárást a védelmi intézkedések megszegése ügyében.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvényben az olvasható, képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint – a mentelmi jogról az adott ügyre vonatkozó önkéntes lemondás hiányában – szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni,

tehát szabálysértési eljárásban le lehet mondani a mentelmi jogról.

Ha a rendőrség tisztázta a tényállást,

Dúró meghallgatása nélkül is dönthet a rendőrség, írja az ORFK.

A rendőrség nem siette el a választ, a január 22-i esti futást követően január 25-én kérdeztünk rá az ügyre, azóta érdeklődésünkre rendre a türelmünket kérték. Mindeközben a kijárási korlátozások megsértőire a járőrök lényegében vadásznak, este 8 után a taxikba is belenéznek, hogy így füleljék le a szabálysértőket.

Dúró Dóra az Azonnalinak azt mondta, értesült az eljárás megindításáról, és 1-2 órán belül Facebook-posztban reagál rá, addig a türelmünket kérte.

A politikus a járványügyi lezárások elleni tiltakozások egyik húzóneve, a lezárások enyhítése, az üzletek fokozatos, óvatos nyitása mellett aztán kiállt az MSZP-s Ujhelyi István EP-képviselő, és a Momentum is.

NYITÓKÉP: Dúró Dóra / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek