+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 8. hétfő, 15:11
Szombaton még úgy tűnt, hogy Románia beszáll a koronavírus elleni vakcina gyártásába. Hétfőre kitisztultak a fejek, és mérsékeltebb célokat fogalmazott meg az erre kijelölt intézet igazgatója.

Hangzatos bejelentést tett szombaton Florin Cîțu, román miniszterelnök: eszerint Románia nem kér a Szputynik V-vakcinából, hanem

 

a nyugatiak által gyártott vakcinák valamelyikét gyártaná

 

– igaz, konkrétan nem nevezte meg, hogy melyik gyártó vagy gyártók vakcináját gyárhatnák Romániában. Sőt, Cîțu még azt sem mondta, hogy vakcinát fognak gyártani, csupán Románia hajlandóságát fejezte ki ebben a tekintetben, miután állítólag az Európai Bizottság érdeklődött arról, hogy Románia rendelkezik-e a gyártáshoz szükséges kapacitással.

 

Hétfőn délben azonban a miniszterelnök által nevesített Cantacuzino Intézet – ami szerinte a vakcinagyártást végezhetné – igazgatója a Digi24 tévének elmondta, hogy

 

kevésbé valószínű, hogy Románia képes legyen bármelyik nyugati vakcinát gyártani,

 

ugyanis a Cantacuzinoban az elmúlt 30 évben semmilyen nagyobb befektetést nem hajtottak végre.

 

AZ INTÉZET FŐBEJÁRATA. AZ ÉPÜLETEKEN LÁTSZIK AZ ELHANYAGOLTSÁG, ITT ÉPPEN NŐNAP ALKALMÁVAL VIRÁGOKAT OSZTANAK A KATONÁK FOTÓ: CANTACUZINO INTÉZET/ FB

 

A román hadügyminisztérium alá tartozó katonai kutató-fejlesztő Cantacuzino Intézetben 2010 óta semmilyen vakcinát nem gyártottak, akkor ugyanis

 

engedély nélkül maradt, miután az országos gyógyszerhatóság egy ellenőrzés során kimutatta, hogy a gyártás során használt eszközök már nem felelnek meg az európai standardoknak.

 

Múlt év decemberében csupán a koronavírus elleni vakcinák tárolására és szétosztására kapott engedélyt a Cantacuzino, gyártásról szó sem volt.

 

A ROMÁN TÁRSADALOM KÉT OSZLOPA: A HADSEREG ÉS AZ ORTODOX EGYHÁZ, A CANTACUZINO INTÉZET UDVARÁN. FOTÓ: CANTACUZINO INTÉZET / FACEBOOK

 

Florin Oancea, a Cantacuzino Intézet igazgatója a Diginek azt állította, hogy az intézet

 

személyi állománya részt tud venni az európai vakcinák fejlesztésében és gyártásában.

 

Viszont maga a helyszín – a Cantacuzino Intézet – nem alkalmas a gyártásra, mivel hiányzik az ehhez szükséges infrastruktúra. Ugyanakkor eddig még a vakcinát gyártó nagy gyógyszercégek sem keresték meg a román kormányt ebben az ügyben. Továbbá az igazgató egy három és öt év közötti periódussal számol, mivel szerinte a vakcina gyártáshoz legelőször engedélyztetés, majd technológiai transzfer és a munkatársak képzése is szükséges. Ahogy Florin Oancea mondta:

 

„Ha mindez megvan, és a román kormány hivatalosan is megrendelte a vakcinát, akkor is egy év, míg legyártjuk azt.”

 

 

Hasonlóan vélekedett Dragoș Damian, a román gyógyszergyártók egyesületének vezetője is. „Ha a Cantacuzino nyitva maradt volna, és az évek során egy komoly befektetéssel elindították volna azt a modernizációs folyamatot, amelyet nem lehet kispórolni, akkor most jó eséllyel pályázhatott volna arra, hogy a covid-vakcina egyik gyártója legyen. Valószínű, hogy nem az a kettő, amelyek mRNS-technológián alapulnak (Pfizer és Moderna), hanem a harmadik típusé, az AstraZenecáé. Az intézet bezárásával sajnos ez terv per pillanat teljességgel kivitelezhetetlen” – mondta el a véleményét Cîțu kijelentéséről a Ziarul Financiarnak Dragos Damian.

 

NYITÓKÉP: Cantacuzino Intézet / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás