Észtország építheti meg Európa első újgenerációs atomerőművét

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.08. 10:57

A tervek szerint 2035-től lépne üzembe, és egyúttal ez lenne az első atomerőműve is az észteknek.

Észtország építheti meg Európa első újgenerációs atomerőművét

Egy észt energiacég, a Fermi Energia deklaráltan azért jött létre, hogy Észtországot átvigye a 21. századi nukleáris energiatermelés korszakába, és már több, mint egy éve dobták be a konkrét terveiket az ottani közbeszédbe.

A cég most hétfői bejelentése azt is tartalmazza, hogy mikortól léphet működésbe Észtország első atomerőműve – a 45 ezer négyzetkilométeres és 1,3 millió fő lakta balti állam ugyanis az energiatermelését döntő részben a magas szervesanyag-tartalmú – és épp ezért eléggé környezetszennyező – üledékes kőzet, az olajpala égetéséből szerzi.

2018-ban az észt energiamix több, mint 70 százaléka származott olajpalából,

ami ugyan így is elmarad az olajpala korábbi dominanciájától, azonban az észtek elkötelezettek ennek az energiatermelési módnak a további visszaszorításában.

Erre jelenthet megoldást a Fermi Energia nukleáris erőműve. Mint azt Kalev Kallemets, a cég vezérigazgatója a Reutersnek elmondta: „Észtország ambíciózus célt tűzött ki maga elé, hogy az olajpalából történő villamosenergia-termelésének 2035-re véget vessen.” Kalev Kallemets egyúttal

2035-öt jelölte meg céldátumnak, amikor az általuk tervezett atomerőmű megkezdheti működését.

Ráadásul nem is akármilyen erőműről beszélünk: a Fermi az atomerőművek legújabb generációjának, a kis moduláris reaktoroknak egy tagját szeretné megépíteni. A név beszédes: ez a reaktortípus jóval kisebb, mint a hagyományos maghasadásos reaktorok.

Ennek legnagyobb előnye, hogy

alkatrészeit le lehet gyártani és összeszerelni a központi gyártótelepen, és onnan majdhogynem egy darabban szállítani a használati helyszínre

ahelyett, hogy az alkatrészeket más és más helyen gyártva, más és más helyről kelljen jóval bonyolultabban és nagyobb költségek mellett szállítani és összeszerelni.

További előny, hogy ezeket a kisebb erőműveket a legtöbbször úgy tervezik, hogy nagyobb társaiknál kisebb legyen a szennyező radioaktív sugárzás kiszökésének veszélye az erre létrehozott tárolóból, valamint – ellentétben a hagyományos reaktorok többségével – az energiatermelése is szabályozható: amikor kevesebb elektromos energiára van szükség, akkor kevesebbet is lehet termelni.

Ilyesfajta kis méretű erőmű megépítésére a zöld lámpát először az Egyesült Államokban adták meg,

Európában viszont az észtek lehetnek az elsők, akik ilyen reaktort helyeznek üzembe.

Mint azt Kalev Kallemets hétfői nyilatkozatában elmondta, céljuk az, hogy a kormánytól megkapva a szükséges engedélyt még idén nekiláthassanak a kis méretű reaktor tervezésének, mely előreláthatólag öt évet fog igénybe venni, és figyelembe fogja venni a projekt kapcsán felmerülő környezetvédelmi, társadalmi, gazdasági és nemzetbiztonsági szempontokat is.

A Fermi Energia vezérigazgatója szerint ez nagyjából passzolni is fog a kis reaktorokkal kapcsolatos technológiai előrehaladáshoz – az számításai szerint 2028-ra fog eljutni oda, hogy az erőművükhöz szükséges technológia rendelkezésre álljon. Mindezek alapján 2030-ban kezdődhet el a gyártás és az összeszerelés, és 2035-től állhat üzembe Észtország első atomerőműve.

A Fermi Energia eddig 560 ezer eurót, átszámítva majdnem 200 millió 700 ezer forintot kalapozott már össze a projektjére privát befektetőktől, valamint egy amerikai kockázatalap-kezelőtől, és – mint azt hétfői bejelentésében hozzátette – további egymillió eurót (több, mint 358 millió forintot) szeretne összeszedni a Funderbeam nevű platformon közösségi finanszírozásból, ahol a befektetők találhatják meg a támogatandó vállalatokat.

NYITÓKÉP: Cornelius Bartke / Cornelius Bartke

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek