A franciák jobban bíznak az EU-ban, hogy kezelni fogja a vakcinahelyzetet, mint a saját kormányukban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.08. 08:47

Sőt, még a gyógyszergyártó cégekre is inkább bíznák a franciák a vakcinák körüli teendőket, mint Emmanuel Macron kormányára.

A franciák jobban bíznak az EU-ban, hogy kezelni fogja a vakcinahelyzetet, mint a saját kormányukban

A francia emberek kevesebb, mint fele, csupán 45 százaléka bízik az Emmanuel Macron vezette kormányban, hogy sikeresen fogja tudni teljesíteni a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos feladatokat. Ehhez képest ugyanezen kötelezettségek ellátásában az Európai Unióban már nagyobb bizodalmuk van a franciáknak:

52 százalékuk bízna az EU-ban, hogy tudja kezelni a vakcinahelyzetet Franciaországban

– ezt mutatta ki két francia üzleti tanácsadói cég, a Harris Interactive és az Euros Agency egy közös online közvélemény-kutatásában, amit 1017 válaszadó lekérdezésével készítettek a társadalom főbb demográfiai jellemzőire reprezentatív módon.

A legnagyobb a bizodalmuk a franciáknak az egészségügyi szakértőkben van: a válaszadók 80 százaléka bízik az EU-ban, hogy az helyt állna vakcinakérdésben. Míg a kormányban nem, addig a helyi hatóságokban is sokkal inkább bíznak a franciák: 69 százalékuk bízik ebben a témában a hatalom helyi szereplőiben. A WHO-ban 63 százalékuk bízik.

Érdekes, hogy a központi kormányzatot még azok a gyógyszergyártó vállalatok is megelőzik, akik a híradásokban az elmúlt hetekben rendkívül sokszor a csökkentett mennyiségű vakcinaszállítmányok körüli vitákkal kerültek be:

a gyógyszercégekben a franciák 50 százaléka bízik a vakcinahelyzet kezelését illetően.

A kormány számára nem éppen hízelgő eredmények annak is köszönhetőek, hogy igencsak döcögősen indult az oltási kampány, és a beoltottak száma év elején még jócskán elmaradt az uniós átlagtól és a vezető tagállamoktól, mint Németország.

Mostanra a franciák azért hellyel-közzel ledolgozták a hátrányukat: jelenleg több, mint kétmillió vakcina elérhető az országban, így átlagosan 3,25 adag vakcina jut száz emberre. Ugyanez az arányszám az uniós átlagot tekintve 3,77, míg Németországban 3,75, Magyarországon pedig 3,9 – igaz, a magyar adatokban benne vannak az EU-n kívüli vakcinabeszerzések.

A francia lakosság 2,9 százaléka kapta meg eddig az első koronavírus elleni oltását, és 0,4 százalék a teljes védettséget jelentő másodikat is. Ugyanezek a számok az EU esetében 2,6 és 1 százalék, Németországban 2,7 és 1,1, míg hazánkban 2,9 és 1.

A francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran éppen múlt hét pénteken, január 5-én jelentette be, hogy felgyorsítják a kampányt, és az 50 év feletti tűzoltók és szociális dolgozók számára is elérhetővé válik a vakcina. 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek