+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szabolcs Dorottya
2021. február 6. szombat, 09:00
A klímaváltozás problémája nem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Vági Márton a Miért nekem kell kifizetnem, ha te gyereket akarsz? c. írásában amellett érvel, hogy az emberiség kisebb ökológiai lábnyoma érdekében nem kellene mindenkinek gyereket vállalnia, és különben is, ne fizessük más gyerekének a felnevelését. A cikkben érvként hangzik el, hogy ne a munkanélkülieket, és a társadalom számára általa haszontalannak nevezett réteget termeljük újra, hanem az „értékes emberek reprodukálják magukat”.  

 

Az már alapvető probléma, hogy a szerző értékes és értéktelen emberek csoportjára bontja a társadalmat, de erre most nem térnék ki részletesen. Viszont ennél égetőbb probléma, hogyha

 

nem szülnek a szegények, attól még egyáltalán nem törvényszerű, hogy megszűnik a szegénység.

 

Annak számonkérése, hogy az állam mire költi az általunk befizetett adóforintokat, hogy az én pénzemből kit tartanak el, kit támogatnak, a legtöbbet hangoztatott liberális közhely. A jelenlegi helyzetben Magyarországon nem arra megy el a legtöbb adófizetői pénz, hogy mások gyerekvállalását finanszírozzuk, és a leszakadt társadalmi rétegeket segítsük, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fenntartására.

 

A befizetett adófizetői pénzből nem részesülnek azok, akiknek erre a legnagyobb szüksége lenne. A társadalmi szakadék egyre nagyobb, aki szegény, csak még szegényebbé válik.

 

A kormány által adott családtámogatások a közép- és felsőközéposztály számára szólnak.

 

A szerző által „white trash”-ként emlegetett családok nem tudják felvenni a CSOK-ot, nem tudnak babaváró hitelhez jutni vagy otthonfelújítási támogatást igényelni. Ezekhez saját, komoly kezdőtőkével kell rendelkezni, vagy olyan szempontoknak megfelelni, amire csak a középosztálybeli családok képesek. 

 

A GYED-et úgy lehet igényelni, ha a gyerekvállalás előtt a szülő jövedelemmel rendelkezett, és rendben van az egészségügyi biztosítása. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg, nem jár a támogatás. Akiket a szerző a társadalom haszontalan tagjainak nevez – azaz a munkanélkülieket –, azok ezt a feltételt nem tudják teljesíteni. Jellemzően ez a társadalmi réteg legfeljebb nem bejelentett, alkalmi munkákat végez. 

 

A mindenki számára társadalmi osztálytól függetlenül, az államtól járó támogatás a családi pótlék. Ennek összege 2009 óta változatlan, 12 200 forint egy gyermek után.

 

Ez nevetségesen kevés. Erre a bevételre nem lehet alapozni egy gyerek felnevelését, és semmiképpen sem ösztönző erő a gyerekvállalásra. 

 

A szegénység egy rendszerszintű probléma, amire nem megoldás, ha azokat támogatjuk, akik nem vállalnak gyereket. A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt. Sem az iskolákban, sem családi körben nem részesülnek megfelelő szexuális felvilágosításban. Ezek azok a hiányosságok, amik miatt nagyobb a születések száma a leszakadt a családokban, és nem azért, mert mi kifizetjük a gyerekeik felnevelését.

 

Rendszerszintű problémára rendszerszintű megoldások kellenek. Nem lehet a szegénységet a születések korlátozásával felszámolni, ezzel nem szűnik meg az egyre szélesedő társadalmi szakadék.

 

A klímaváltozás problémája sem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket.

 

Igen, kisebb lenne az emberiség ökológiai lábnyoma, ha kevesebb ember élne a földön, de ehhez a megfelelő oktatást és hasznos tudást kell átadni az embereknek. Ezzel lehetőséget teremteni, hogy a gyerekvállalás a saját, tudatos döntésük lehessen. 

 

Sokszor hajlamos a középosztály a társadalmi problémákat a nála alacsonyabb jövedelmű és iskolázottságú rétegek nyakába varrni. Köztudott, hogy egy városi, jólétben élő ember ökológiai lábnyoma életviteléből adódóan sokkal nagyobb, mint a kevesebb bevétellel rendelkező társáé. A klímaváltozás kérdésében előszőr a saját, túlfogyasztásra hajlamos életünkben tegyünk rendet, aztán tekintsünk ennél kicsit távolabb és gondolkodjunk el a szabadkereskedelmi egyezmények és a multinacionális nagyvállalatok szerepén.

 

A szerző az LMP ifjúsági szervezetének, a Jövő Egyesületnek az alelnöke, és Vági Márton Miért nekem kell fizetni, ha te gyereket akarsz c. cikkére reagált. Vági Márton azt is megírta, miért kéne szerinte tanfolyamhoz kötni a családtámogatást, Németh Csaba pedig azt, miért jó, ha az állam támogatja a gyerekvállalást.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás