Nyilatkozatháborúba torkollott, hogy Moszkva kiutasította három uniós ország diplomatáját

2021.02.05. 21:50

Oroszország azután jelentette be három diplomata kiutasítását, hogy az EU elítélte Alekszej Navalnij börtönbe küldését, egyben akkor, amikor az orosz külügyminiszter az uniós külügyi főképviselővel találkozott. Az érintett Németország és Svédország is válaszlépéseket ígért, Lengyelország bekérette az orosz nagykövetet. Mélyponton az EU-orosz kapcsolatok.

Nyilatkozatháborúba torkollott, hogy Moszkva kiutasította három uniós ország diplomatáját

Oroszország kiutasít három külföldi diplomatát, mert részt vettek az Alekszej Navalnij melletti tiltakozásokon még január 23-án, írja a BBC. A döntést pénteken jelentette be Oroszország, a diplomatáknak hamarosan távozniuk kell az országból.

A svéd, lengyel és német diplomaták az orosz külügyminisztérium szerint „illegális demonstrációkon” vettek részt. Az ellenzéki Navalnijt február 2-án ítélték három és fél év börtönre, a 2014-es Yves Rocher-ügyben kapott felfüggesztett börtönbüntetését változtatták letöltendővé (a házi őrizetét levonva két év nyolc hónapra kell börtönbe mennie).

Navalnij ugyanis megsértette a próbaidő feltételét, többször is elmulasztott jelentkezni a büntetés-végrehajtásnál (ezt hetente kétszer kellett volna megtegye), többek közt akkor,

amikor mérgezés miatt kómában feküdt vagy már gyógyult berlini kórházában.

Az orvosok ugyanis a KGB által kifejlesztett mérget, novicsokot találtak a szervezetében, még 2020 augusztusában, úgy mentették ki repülővel Oroszországból Berlinbe. Azóta gyógyult, lábadozott a berlini Charité kórházban.

Az ellenzéki politikus január 17-én repült vissza Moszkvába, ahol rögtön letartóztatták. Azóta szombatonként tüntetéshullám söpört végig az országon százerek részvételével, akik Navalnij szabadon bocsátását követelték. A rendőrség ezreket vett őrizetbe. Közben a rendőrség átkutatta Navalnij szervezetének irodáit, a politikus lakását, erőszakkal hatolva be a helyiségekbe, nemes egyszerűséggel feltörve az ajtókat.

A kiutasításokat Oroszország akkor jelentette be, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője találkozott Moszkvában. Borell itt értesült a kiutasításról, és kommentálta annak hírét: mélyen elítélte a döntést, és visszautasította a feltételezést, hogy a diplomaták a státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak volna. A kiutasítás átgondolására szólította fel Oroszországot.

Reagáltak az érintett országok is: Angela Merkel kereszténydemokrata német kancellár szerint a kiutasítás elfogadhatatlan, Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter azt mondta,

nem marad válasz nélkül, ha Oroszország nem gondolja meg magát.

Svédország szerint megalapozatlanok az orosz állítások a diplomaták jelenlétéről a tüntetéseken, és Stockholm arányos választ helyezett kilátásba. Lengyelország szerint a kiutasítás tovább mélyíti a két ország kétoldalú viszonyának válságát, emellett a varsói orosz nagykövetet is behivatta a lengyel kormány.

Az EU korábban közleményben ítélte el, hogy Navalnijt letötendő börtönbüntetésre ítélte az orosz állam, és azonnali szabadon bocsátását követelte. Az ítéletet politikailag motiváltnak és elfogadhatatlannak nevezte, és új szankciók lehetőségét is kilátásba helyezte – az EU a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A közleményhez, ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a kormányinfón az Azonnali kérdésére elmondta, Magyarország is csatlakozott.

NIYTÓKÉP: Samphors Moun / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek