+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 5. péntek, 21:50
Oroszország azután jelentette be három diplomata kiutasítását, hogy az EU elítélte Alekszej Navalnij börtönbe küldését, egyben akkor, amikor az orosz külügyminiszter az uniós külügyi főképviselővel találkozott. Az érintett Németország és Svédország is válaszlépéseket ígért, Lengyelország bekérette az orosz nagykövetet. Mélyponton az EU-orosz kapcsolatok.

Oroszország kiutasít három külföldi diplomatát, mert részt vettek az Alekszej Navalnij melletti tiltakozásokon még január 23-án, írja a BBC. A döntést pénteken jelentette be Oroszország, a diplomatáknak hamarosan távozniuk kell az országból.

 

A svéd, lengyel és német diplomaták az orosz külügyminisztérium szerint „illegális demonstrációkon” vettek részt. Az ellenzéki Navalnijt február 2-án ítélték három és fél év börtönre, a 2014-es Yves Rocher-ügyben kapott felfüggesztett börtönbüntetését változtatták letöltendővé (a házi őrizetét levonva két év nyolc hónapra kell börtönbe mennie).

 

Navalnij ugyanis megsértette a próbaidő feltételét, többször is elmulasztott jelentkezni a büntetés-végrehajtásnál (ezt hetente kétszer kellett volna megtegye), többek közt akkor,

 

amikor mérgezés miatt kómában feküdt vagy már gyógyult berlini kórházában.

 

Az orvosok ugyanis a KGB által kifejlesztett mérget, novicsokot találtak a szervezetében, még 2020 augusztusában, úgy mentették ki repülővel Oroszországból Berlinbe. Azóta gyógyult, lábadozott a berlini Charité kórházban.

 

Az ellenzéki politikus január 17-én repült vissza Moszkvába, ahol rögtön letartóztatták. Azóta szombatonként tüntetéshullám söpört végig az országon százerek részvételével, akik Navalnij szabadon bocsátását követelték. A rendőrség ezreket vett őrizetbe. Közben a rendőrség átkutatta Navalnij szervezetének irodáit, a politikus lakását, erőszakkal hatolva be a helyiségekbe, nemes egyszerűséggel feltörve az ajtókat.

 

A kiutasításokat Oroszország akkor jelentette be, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője találkozott Moszkvában. Borell itt értesült a kiutasításról, és kommentálta annak hírét: mélyen elítélte a döntést, és visszautasította a feltételezést, hogy a diplomaták a státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak volna. A kiutasítás átgondolására szólította fel Oroszországot.

 

Reagáltak az érintett országok is: Angela Merkel kereszténydemokrata német kancellár szerint a kiutasítás elfogadhatatlan, Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter azt mondta,

 

nem marad válasz nélkül, ha Oroszország nem gondolja meg magát.

 

Svédország szerint megalapozatlanok az orosz állítások a diplomaták jelenlétéről a tüntetéseken, és Stockholm arányos választ helyezett kilátásba. Lengyelország szerint a kiutasítás tovább mélyíti a két ország kétoldalú viszonyának válságát, emellett a varsói orosz nagykövetet is behivatta a lengyel kormány.

 

Az EU korábban közleményben ítélte el, hogy Navalnijt letötendő börtönbüntetésre ítélte az orosz állam, és azonnali szabadon bocsátását követelte. Az ítéletet politikailag motiváltnak és elfogadhatatlannak nevezte, és új szankciók lehetőségét is kilátásba helyezte – az EU a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után vezetett be szankciókat Oroszország ellen. A közleményhez, ahogy azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a kormányinfón az Azonnali kérdésére elmondta, Magyarország is csatlakozott.

 

NIYTÓKÉP: Samphors Moun / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás