+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. február 5. péntek, 11:39
Péter teljesen más ügyben kereste fel háziorvosát, aki meglepetésére közölte vele: a nyilvántartás szerint ő már meg is kapta az első koronavírus elleni oltást a Pfizer-vakcinából. Csakhogy Péter egyáltalán nem oltatta be magát, sőt nem is regisztrált erre. A nyilvántartásban ráadásul nőként és szociális dolgozóként szerepel.

Az egészségügyi dolgozók után a szociális dolgozók, majd a lakosságból a legidősebbek koronavírus elleni beoltása is megkezdődött, azonban úgy tűnik, az oltások adminisztrálása nem zökkenőmentes. Ezt illusztrálja Péter története, aki egy, a nyilvántartásból kinyomtatott igazolást posztolt ki a Facebookra, miszerint őt január 31-én beoltották koronavírus ellen a Pfizer-vakcinával. A papíron a születési adatai és a TAJ-száma stimmelnek, az már nem, hogy nőként és szociális dolgozóként tüntették fel.

 

Az egész úgy derült ki, hogy más ügyben felkereste a háziorvosát, aki megjegyezte: látja a rendszerben, hogy Péter már be is oltatta magát. Ez őt magát is újdonságként érte, hiszen mint mondja: nem is tervezte beoltatni magát, nem regisztrált az oltásra várók listájára sem.

 

Ráadásul se nem idős, se nem szociális dolgozó.

 

Mi történhetett?

 

Péter az Azonnalinak elmondta: a dolog több kérdést is felvet azon az inkább elméletin túl, hogy mi van, ha a jövőben mégis inkább beoltatná magát, de nem kapna, mert a nyilvántartás szerint már kapott. 

 

„Mondjuk ha bevinne a mentő a kórházba, nem csinálnának rajtam COVID-tesztet sem ellátás előtt, mert azt hinnék, hogy be vagyok oltva.”

 

A papíron ráadául szerepel az is, hogy február 21-én kellene megjelennie a második oltásra. Kérdésünkre, hogy tervezi-e, hogy megjelenjen az időponton, azt mondta: neki is megfordult a fejében, de inkább csak poénszinten. Mint mondja, teljesen tanácstalan az ügyben, egyelőre nem gondolkodott azon sem, hogy jogi lépéseket tegyen, egyszerűen csak elkérte az igazolást a háziorvosától és kitette a közösségi oldalára. 

 

Szerinte amúgy valószínűleg tényleg beoltottak valakit helyette (feltehetően egy női szociális dolgozót), akinek szintén nehézséget okozhat majd, hogy ő meg nem szerepel az oltottak nyilvántartásában.

 

Felhívtuk a Péter papírján az oltást végző kórházként megjelölt intézmény oltásügyben megadott telefonszámát, de ott csak annyi tájékoztatást adtak, hogy ők pusztán időpontokat adnak ki, nem tudnak az oltások adminisztrációjáról felvilágosítást adni.

 

Tényleg oltottak szociális dolgozókat január 31-én

 

Egy, a koronavírus elleni oltások beadásának menetére rálátó forrásunktól megtudtuk: a Péter papírján megadott dátumon, azaz vasárnap valóban beoltottak rengeteg embert: szociális intézmények lakóit és az ott foglalkoztatott szociális dolgozók közül azokat, akik az oltást kérték.

 

Mint mondta, ilyenkor azonban többszemélyes csapat dolgozik a dokumentáción, az iratokat alaposan átnézik, így

 

kizártnak tartja, hogy egy olyan kiugró hibát ne vettek volna észre, mint Péter esete, ami már csak azért is gyanús kellett volna legyen, mert a papíron férfi név szerepel nőként feltüntetve.

 

Szerinte az is elképzelhető, hogy visszaélés történt a dokumentáció szerint az oltást beadó orvos pecsétjével, vagy „valaki belenyúlt a rendszerbe”.

 

Ha még olvasnál: itt írtunk részletesebben arról, hogy kell-e tartani a kínai és az orosz vakcináktól, és itt mondtuk el általában a vakcinákról, melyik hogyan működik, és kinek ajánljuk őket.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Józsefváros is csatlakozott azon kerületek listájához, ahol a vendéglátósok parkolóhelyekre is berendezhetik a teraszukat. De mekkora segítséget jelent ez nekik? Megkérdeztük!

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás