+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 5. péntek, 08:36
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy a kis- és középvállalkozásoknak 10 milliós hitelkonstrukcióval fog segíteni a kormány.

„Fordulóponthoz érkeztünk: eddig a vírus támadott, és mi védekeztünk. Most már mi támadunk, és a vírus védekezik” – mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában.

 

Mint azt a miniszterelnök kifejtette: most már rendelkezésre áll annyi vakcina, hogy ezt ki lehessen jelenteni. Ha csak a már biztos vakcinaszállítmányokkal számolunk, akkor Orbán szerint március elejére meg fogja haladni a valamilyen úton (oltással vagy az átvészelt fertőzést követő természetes védettséggel) a koronavírussal szemben védettek száma az egymillió főt. A miniszterelnök számításai szerint

 

március közepére juthatunk el oda, hogy minden közvetlen életveszélyben lévő idős, 60 év feletti embert be fognak tudni oltani Magyarországon,

 

legalábbis azokat, akik regisztráltak a vakcinára. Ez már csak azért is fontos, mert a kormány korábbi kommunikációja alapján ekkor lehet majd elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások fokozatos feloldását.

 

Április elejére Orbán szerint már a kétmillió főt súrolhatja a védettséget szerzők száma, és amennyiben az orosz vakcina is megérkezik hazánkba, ez a szám már meg fogja haladni a kétmilliót. Arról Orbán nem beszélt, hogy a számításait Orbán arra a nem is a kormány, hanem egy egészségügyi szakértő által közzétett, nagy humánerőforrást igénylő oltási tervre alapozza-e, aminek gyakorlati megvalósíthatóságát az Azonnali itt járta körbe.

 

Mindenesetre a beoltandók számára vonatkozó becslésekkel összefüggésben beszélt Orbán a gazdasági nyitási tervről is, melyet csütörtökön röviden már ismertetett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A Kossuth Rádióban tett interjújában már határidőket is rendelt a miniszterelnök az intézkedésekhez: a felsőoktatás 1500 milliárd forintos reformjáról április elején, az agrár- és vidékfejlesztési reformról pedig július elején fog dönteni a kormány.

 

Orbán becslése szerint a gazdasági újraindítási tervük minden elemében idén október-novemberre fog elindulni.

 

Addig is azonban vannak még rövidebb távon rendezendő kérdések, például hogy mi legyen azokkal, akiket már beoltottak, vagy akik kevesebb, mint fél éve átestek a fertőzésen, rájuk milyen szabályok vonatkozzanak. Magyarán – tesszük hozzá mi –, hogy a védettséget szerzőknek beígért platsztikkártyák mire fogják feljogosítani a birtokolóikat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón azt mondta, szerinte a védett személyek esetében az este 8-as kijárási korlátozásnak nem sok értelme van.

 

A pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta,

 

a pontos szabályozás annak függvénye, hogy az emberek mit mondanak majd a február közepétől március elejéig tartó és a nyitás részleteiről szóló online nemzeti konzultáción.

 

Ezek szerint lesz arról is kérdés a konzultációban, hogy a védett személyekre eltérő szabályok vonatkozzanak-e, mint a még nem védettekre.

 

Ahogy a miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta: ha az emberek azt mondják, hogy nem fair, hogy gyorsabban elhagyhatják a korlátozásokat a már védettek, akkor az inkább roncsolná a társadalom szövetét.

 

Szólt még Orbán a lehetetlen helyzetük miatt múlt hét vasárnap és e hét hétfőn tüntető vendéglátósokról is: mint elmondta, érzi ő is a sürgetést a nyitásra. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy túl az állami bértámogatás előre történő kifizetésén a kis- és középvállalkozásoknak is segíteni fognak egy kedvező hitelkonstrukcióval:

 

a kkv-k 10 millió forintos hitelt vehetnek majd fel, 10 évre és 0 százalékos kamattal úgy, hogy az első három évben nem kell elkezdeni a törlesztést.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás