+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 4. csütörtök, 18:17
Csütörtöktől nem kell két negatív PCR-tesztet felmutatni és karanténkötelezettség sincs, ha Szerbiába akarunk belépni. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez könnyelműségre csábítson: visszatérés esetén maradnak az eddigi szabályok. Az ingázókra vonatkozó speciális szabályok megmaradtak, nekik eddig sem kellett a teszt vagy a karantén.

Csütörtöktől már Magyarországról is be lehet lépni Szerbiába negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül – közölte a szerb kormány. Szerdán ugyanerről számolt be Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetségének elnöke a Facebook-oldalán, ugyanakkor Pásztor szerint a szerb kormány mindezt azután jelentette be, hogy Pásztor szerda reggel Aleksandar Vučićtyal, a szerb köztársasági elnökkel tárgyalt: 

 

„melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”.

 

Miután Pásztor átjárhatóságról beszél, ezért a kérdés az, hogy amennyiben valaki könnyített módon lép be Szerbiába, visszafelé is ugyanígy jöhet-e, vagy akkor már vonatkozik rá az általános PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség? A kérdés már csak azért is felmerült sokakban, mert az erről szóló hírek egyáltalán nem tértek ki arra, hogy mi lesz akkor, ha valaki visszatér Magyarországra déli szomszédunktól, illetve mert a járvány tavaly tavaszi első hullámát követően a szerb-magyar határt nyitották meg először.

 

Kérdéseinkkel éppen ezért kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, majd az operatív törzset, ahova a Miniszterelnökségről irányítottak minket, de egyiktől sem kaptunk választ. Végül a kelebiai határrendészet munkatársa érdeklődésünkre határozottan kijelentette: a Magyarországra való belépésre vonatkozó rendelet nem változott, tehát

 

Szerbiából visszafelé fennmarad a PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség.

 

Jelenleg magyar állampolgár csak úgy léphet be külföldről, ha a hazaérkezése után tíz napot házi karanténban tölt (ha nem beteg, akkor is), de a karanténkötelezettség kiváltható, ha két negatív PCR-tesztet felmutat az ember öt napon belül, de legalább 48 óra különbséggel.

 

Külön szabályok vonatkoznak az ingázókra: a határ 30 kilométeres térségében élők eddig is teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphettek be, ha 24 órán belül visszatértek, és ebben a 30 kilométeres zónában maradtak a határ mindkét oldalán – igaz, ez a magyar szabály minden szomszédos országra érvényes.

 

Szerbiába eddig Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából már korábban is könnyítve lehetett belépni, most ehhez a listához csatlakozik Magyarország is. A szerb kormány közlése szerint már több mint 513 ezer embert oltottak be, a hétmilliós Szerbiában az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. 

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás