Szerbiába könnyebb lett belépni, de visszatéréskor vagy PCR-teszt, vagy karantén

2021.02.04. 18:17

Csütörtöktől nem kell két negatív PCR-tesztet felmutatni és karanténkötelezettség sincs, ha Szerbiába akarunk belépni. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez könnyelműségre csábítson: visszatérés esetén maradnak az eddigi szabályok. Az ingázókra vonatkozó speciális szabályok megmaradtak, nekik eddig sem kellett a teszt vagy a karantén.

Szerbiába könnyebb lett belépni, de visszatéréskor vagy PCR-teszt, vagy karantén

Csütörtöktől már Magyarországról is be lehet lépni Szerbiába negatív vírusteszt és karanténkötelezettség nélkül – közölte a szerb kormány. Szerdán ugyanerről számolt be Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetségének elnöke a Facebook-oldalán, ugyanakkor Pásztor szerint a szerb kormány mindezt azután jelentette be, hogy Pásztor szerda reggel Aleksandar Vučićtyal, a szerb köztársasági elnökkel tárgyalt: 

„melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”.

Miután Pásztor átjárhatóságról beszél, ezért a kérdés az, hogy amennyiben valaki könnyített módon lép be Szerbiába, visszafelé is ugyanígy jöhet-e, vagy akkor már vonatkozik rá az általános PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség? A kérdés már csak azért is felmerült sokakban, mert az erről szóló hírek egyáltalán nem tértek ki arra, hogy mi lesz akkor, ha valaki visszatér Magyarországra déli szomszédunktól, illetve mert a járvány tavaly tavaszi első hullámát követően a szerb-magyar határt nyitották meg először.

Kérdéseinkkel éppen ezért kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, majd az operatív törzset, ahova a Miniszterelnökségről irányítottak minket, de egyiktől sem kaptunk választ. Végül a kelebiai határrendészet munkatársa érdeklődésünkre határozottan kijelentette: a Magyarországra való belépésre vonatkozó rendelet nem változott, tehát

Szerbiából visszafelé fennmarad a PCR-teszt- vagy karanténkötelezettség.

Jelenleg magyar állampolgár csak úgy léphet be külföldről, ha a hazaérkezése után tíz napot házi karanténban tölt (ha nem beteg, akkor is), de a karanténkötelezettség kiváltható, ha két negatív PCR-tesztet felmutat az ember öt napon belül, de legalább 48 óra különbséggel.

Külön szabályok vonatkoznak az ingázókra: a határ 30 kilométeres térségében élők eddig is teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphettek be, ha 24 órán belül visszatértek, és ebben a 30 kilométeres zónában maradtak a határ mindkét oldalán – igaz, ez a magyar szabály minden szomszédos országra érvényes.

Szerbiába eddig Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából már korábban is könnyítve lehetett belépni, most ehhez a listához csatlakozik Magyarország is. A szerb kormány közlése szerint már több mint 513 ezer embert oltottak be, a hétmilliós Szerbiában az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek