Heteken belül itt a medvehagyma szezonja, annyira enyhe a tél

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.04. 18:30

Február utolsó napjaiban lehet már szedni, ha minden úgy alakul, ahogy eddig.

Heteken belül itt a medvehagyma szezonja, annyira enyhe a tél

A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja, tudatta az Azonnalival a Baranya megyében gazdálkodó társaság.

Noha valószínűleg rengeteg Azonnali-olvasónak megvannak a maga jól bejáratott medvehagymázó területei szerte az országban, a legismertebb medvehagyma-termő termőterület itthon a Szigetköz mellett mégiscsak Baranya megyében, a Mecsekben található. Ezt pedig hamarosan ellepi a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, ami

az utóbbi években számos vidéki számára meglepően szédületes karriert futott be a budapesti piacokon és az újabban a szezonalitásra is adó hazai gasztronómiában.

Mint megtudtuk: a Mecsekerdő kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében. Az internetes aukció február 8-15-e között zajlik, az egyenlő esélyeket garantáló, átlátható rendszer további előnye, hogy érintkezés mentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet licitálni.

Fontos tudni azt is, hogy idén is kijelöltek kíméleti területeket a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség. Ez a kíméleti terület idén a Pécs közvetlen szomszédjában lévő, Abaliget, Orfű és Mánfa által határolt Mecsek-rész, a térképen kék vonallal körberajzolva:

Jó medvehagymás receptekért ide érdemes kattintani.

FOTÓ: Mecsekerdő

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek