EU-s egészségügyi biztos: az FFP2-maszkok nem sokat adnak hozzá a védekezéshez

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.04. 14:48

Bajorországban már bevezették, Dél-Tirol is fontolgatja az FFP2-szájmaszkok kötelezővé tételét, az EU szerint viszont fölösleges.

EU-s egészségügyi biztos: az FFP2-maszkok nem sokat adnak hozzá a védekezéshez

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)

 

nincs meggyőződve arról, hogy az FFP2-szájmaszkok hatékonyabban segítenének a járvány terjedésének feltartóztatásában, mint a többi használatban lévő maszk

 

írja a dél-tiroli Tagesschau.

Az ECDC állápontja szerint „az FFP2-szájmaszkok általános társadalmi használatának várható többletértéke nagyon csekély”, ugyanakkor a költségek és az esetleges hátrányok szintén ellentmondanak annak az ajánlásnak, hogy az emberek nyilvános helyeken FFP2-maszkokat használjanak más maszkok helyett – bár ezeket hátrányokat az ECDC nem részletezte. 

Hasonlóan értékeli az FFP2-szájmaszkokat Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa is, aki osztja az ECDC álláspontját, miszerint

 

jelenleg nem lehet elég erős bizonyítékokkal alátámasztani FFP-maszkok mindennapi használatának szükségességét.

 

Kyriakides kiemelte, hogy a helyes maszkviselés és a távolságtartás nagyon fontos, ugyanakkor megerősítette, hogy az ECDC nem támogatja az FFP2-maszkok viselését közösségben. Az ECDC szerint

 

a koronavírus új változatainak megjelenése sem indokolja az eddig is használataktól eltérő maszkok viselését.

 

Az FFP2-szájmaszk védelmet nyújt a szennyező részecskék – mint például a por vagy a különféle aeroszolok – ellen, ugyanis az egyszerű orvosi maszkhoz vagy a textilmaszkhoz képest szorosan rásimul az arcra, ugyanakkor ezeknél jóval drágább.

Ahogy az Azonnali is beszámolt róla, január 12. óta Bajoroszágban minden még nyitva lévő boltban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező az FFP2-szájmaszk viselete. Ehhez hasonlóan a Dél-Tirolban is fontolgatja a tartományi kormány, hogy kötelezővé tegye az FFP2, illetve az ennek megfelelő szabványú egyéb maszkok viselését a tömegközlekedési eszközökön és a tanárok számára. 

 

NYITÓKÉP: Cross the Pacific

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek