+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 4. csütörtök, 14:48
Bajorországban már bevezették, Dél-Tirol is fontolgatja az FFP2-szájmaszkok kötelezővé tételét, az EU szerint viszont fölösleges.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)

 

nincs meggyőződve arról, hogy az FFP2-szájmaszkok hatékonyabban segítenének a járvány terjedésének feltartóztatásában, mint a többi használatban lévő maszk

 

írja a dél-tiroli Tagesschau.

 

Az ECDC állápontja szerint „az FFP2-szájmaszkok általános társadalmi használatának várható többletértéke nagyon csekély”, ugyanakkor a költségek és az esetleges hátrányok szintén ellentmondanak annak az ajánlásnak, hogy az emberek nyilvános helyeken FFP2-maszkokat használjanak más maszkok helyett – bár ezeket hátrányokat az ECDC nem részletezte. 

 

Hasonlóan értékeli az FFP2-szájmaszkokat Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa is, aki osztja az ECDC álláspontját, miszerint

 

jelenleg nem lehet elég erős bizonyítékokkal alátámasztani FFP-maszkok mindennapi használatának szükségességét.

 

Kyriakides kiemelte, hogy a helyes maszkviselés és a távolságtartás nagyon fontos, ugyanakkor megerősítette, hogy az ECDC nem támogatja az FFP2-maszkok viselését közösségben. Az ECDC szerint

 

a koronavírus új változatainak megjelenése sem indokolja az eddig is használataktól eltérő maszkok viselését.

 

Az FFP2-szájmaszk védelmet nyújt a szennyező részecskék – mint például a por vagy a különféle aeroszolok – ellen, ugyanis az egyszerű orvosi maszkhoz vagy a textilmaszkhoz képest szorosan rásimul az arcra, ugyanakkor ezeknél jóval drágább.

 

Ahogy az Azonnali is beszámolt róla, január 12. óta Bajoroszágban minden még nyitva lévő boltban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező az FFP2-szájmaszk viselete. Ehhez hasonlóan a Dél-Tirolban is fontolgatja a tartományi kormány, hogy kötelezővé tegye az FFP2, illetve az ennek megfelelő szabványú egyéb maszkok viselését a tömegközlekedési eszközökön és a tanárok számára. 

 

NYITÓKÉP: Cross the Pacific

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás