Dánia lehet az első ország, ahol bevezetik az oltásútlevelet

2021.02.04. 17:26

A dán kormány már be is jelentette az útlevéltervét, amivel reményeik szerint gördülékenyebben fognak tudni újranyitni – igaz, azt még nem tudják, hogy konkrétan mire akarják használni ezt az okmányt.

Dánia lehet az első ország, ahol bevezetik az oltásútlevelet

Szerda délelőtt jelentette be a dán kormány, hogy olyan digitális útlevélfejlesztésbe kezd, amivel az egyén igazolni tudja, hogy már megkapta a kínai koronavírus elleni védőoltást – tudósít róla a dán Local.

Hogy pontosan miként fog majd kinézni a dokumentum, még nem tudni, de a cél ismert: ahogy arról a sajtótájékoztatón az ügyvezető gazdasági miniszter, Morten Bødskov beszélt

„ez egy extra dokumentum lesz, amelyet bárki be tud mutatni a telefonján, és igazolni tudja, hogy megkapta-e már a védőoltást.”

A sajtótájékoztatón Bødskov azt is elmondta, hogy az első lépéseket már megkezdték, és reményeik szerint február végén egy erre létrehozott oldalon keresztül elérhetőek lesznek az oltási adatok, míg három-négy hónap múlva már közvetlenül telefonra is le lehet tölteni azokat. „Mi lehetünk az elsők a világon, akik kifejlesztik ezt, így példát mutathatunk a világ többi részének!” – tette hozzá Bødskov.

Arra, hogy konkrétan mire lehet majd használni ezt a digitális útlevelet, a miniszter szerint még vizsgálják, de az elsődleges célja a járvány utáni újranyitás megkönnyítése lesz. Elmondása szerint

az útlevél pontos alkalmazásáról majd akkor döntenek, ha az már kész lesz, és jelenleg azt sem tudni, hogy ezeket külföldön elfogadnák-e.

Ugyanakkor konkrét példaként a sajtótájékoztatón Bødskov a belföldi üzleti utakat említette.

A lap megjegyzi, hogy Dániában hatalmas igény mutatkozik a koronavírus-útlevelekre, hiszen több dán nagyvállalat is szorgalmazza ezek fejlesztését, akik az oltásútlevelektől azt remélik, hogy ismét lehetővé válnak az üzleti utazások.

A világon így Dánia lehet az első állam, ahol kifejlesztik a koronavírus-útleveleket, ugyanakkor az Európai Unió már régóta vizsgálja az ilyen dokumentumok bevezetésének szükségességét és lehetőségeit. Magyarország kapcsán Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban elmondta, hogy itthon is tervezik a védettséget igazoló okmányok bevezetését, amiket február közepétől kezdenek el kibocsátani.

Az Azonnali közéleti podcastjában, a Helyzetben már korábban is foglalkoztunk az oltásútlevelek szükségességével, illetve a lehetséges dokumentum körüli problémákkal.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek