+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 4. csütörtök, 17:26
A dán kormány már be is jelentette az útlevéltervét, amivel reményeik szerint gördülékenyebben fognak tudni újranyitni – igaz, azt még nem tudják, hogy konkrétan mire akarják használni ezt az okmányt.

Szerda délelőtt jelentette be a dán kormány, hogy olyan digitális útlevélfejlesztésbe kezd, amivel az egyén igazolni tudja, hogy már megkapta a kínai koronavírus elleni védőoltást – tudósít róla a dán Local.

 

Hogy pontosan miként fog majd kinézni a dokumentum, még nem tudni, de a cél ismert: ahogy arról a sajtótájékoztatón az ügyvezető gazdasági miniszter, Morten Bødskov beszélt

 

„ez egy extra dokumentum lesz, amelyet bárki be tud mutatni a telefonján, és igazolni tudja, hogy megkapta-e már a védőoltást.”

 

A sajtótájékoztatón Bødskov azt is elmondta, hogy az első lépéseket már megkezdték, és reményeik szerint február végén egy erre létrehozott oldalon keresztül elérhetőek lesznek az oltási adatok, míg három-négy hónap múlva már közvetlenül telefonra is le lehet tölteni azokat. „Mi lehetünk az elsők a világon, akik kifejlesztik ezt, így példát mutathatunk a világ többi részének!” – tette hozzá Bødskov.

 

Arra, hogy konkrétan mire lehet majd használni ezt a digitális útlevelet, a miniszter szerint még vizsgálják, de az elsődleges célja a járvány utáni újranyitás megkönnyítése lesz. Elmondása szerint

 

az útlevél pontos alkalmazásáról majd akkor döntenek, ha az már kész lesz, és jelenleg azt sem tudni, hogy ezeket külföldön elfogadnák-e.

 

Ugyanakkor konkrét példaként a sajtótájékoztatón Bødskov a belföldi üzleti utakat említette.

 

A lap megjegyzi, hogy Dániában hatalmas igény mutatkozik a koronavírus-útlevelekre, hiszen több dán nagyvállalat is szorgalmazza ezek fejlesztését, akik az oltásútlevelektől azt remélik, hogy ismét lehetővé válnak az üzleti utazások.

 

A világon így Dánia lehet az első állam, ahol kifejlesztik a koronavírus-útleveleket, ugyanakkor az Európai Unió már régóta vizsgálja az ilyen dokumentumok bevezetésének szükségességét és lehetőségeit. Magyarország kapcsán Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban elmondta, hogy itthon is tervezik a védettséget igazoló okmányok bevezetését, amiket február közepétől kezdenek el kibocsátani.

 

Az Azonnali közéleti podcastjában, a Helyzetben már korábban is foglalkoztunk az oltásútlevelek szükségességével, illetve a lehetséges dokumentum körüli problémákkal.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás