+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 4. csütörtök, 17:26
A dán kormány már be is jelentette az útlevéltervét, amivel reményeik szerint gördülékenyebben fognak tudni újranyitni – igaz, azt még nem tudják, hogy konkrétan mire akarják használni ezt az okmányt.

Szerda délelőtt jelentette be a dán kormány, hogy olyan digitális útlevélfejlesztésbe kezd, amivel az egyén igazolni tudja, hogy már megkapta a kínai koronavírus elleni védőoltást – tudósít róla a dán Local.

 

Hogy pontosan miként fog majd kinézni a dokumentum, még nem tudni, de a cél ismert: ahogy arról a sajtótájékoztatón az ügyvezető gazdasági miniszter, Morten Bødskov beszélt

 

„ez egy extra dokumentum lesz, amelyet bárki be tud mutatni a telefonján, és igazolni tudja, hogy megkapta-e már a védőoltást.”

 

A sajtótájékoztatón Bødskov azt is elmondta, hogy az első lépéseket már megkezdték, és reményeik szerint február végén egy erre létrehozott oldalon keresztül elérhetőek lesznek az oltási adatok, míg három-négy hónap múlva már közvetlenül telefonra is le lehet tölteni azokat. „Mi lehetünk az elsők a világon, akik kifejlesztik ezt, így példát mutathatunk a világ többi részének!” – tette hozzá Bødskov.

 

Arra, hogy konkrétan mire lehet majd használni ezt a digitális útlevelet, a miniszter szerint még vizsgálják, de az elsődleges célja a járvány utáni újranyitás megkönnyítése lesz. Elmondása szerint

 

az útlevél pontos alkalmazásáról majd akkor döntenek, ha az már kész lesz, és jelenleg azt sem tudni, hogy ezeket külföldön elfogadnák-e.

 

Ugyanakkor konkrét példaként a sajtótájékoztatón Bødskov a belföldi üzleti utakat említette.

 

A lap megjegyzi, hogy Dániában hatalmas igény mutatkozik a koronavírus-útlevelekre, hiszen több dán nagyvállalat is szorgalmazza ezek fejlesztését, akik az oltásútlevelektől azt remélik, hogy ismét lehetővé válnak az üzleti utazások.

 

A világon így Dánia lehet az első állam, ahol kifejlesztik a koronavírus-útleveleket, ugyanakkor az Európai Unió már régóta vizsgálja az ilyen dokumentumok bevezetésének szükségességét és lehetőségeit. Magyarország kapcsán Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban elmondta, hogy itthon is tervezik a védettséget igazoló okmányok bevezetését, amiket február közepétől kezdenek el kibocsátani.

 

Az Azonnali közéleti podcastjában, a Helyzetben már korábban is foglalkoztunk az oltásútlevelek szükségességével, illetve a lehetséges dokumentum körüli problémákkal.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás