+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 4. csütörtök, 12:48
Pár hónap múlva az Orbán Viktor szövetségese által vezetett szlovén kormány veszi át Európai Unió Tanácsának elnökségét. A külügyminiszter elmondta a Politicónak, hogy a 7-es cikkből nem lesz semmi.

Július elsejétől Szlovénia kormánya tölti be a tagállamok minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Politico arról ír, hogy uniós diplomáciai körökben aggódnak a szlovén elnökség miatt, ugyanis Szlovénia kormányfője, a jobboldali populista Janez Janša Orbán Viktor politikai szövetségese, egyúttal Donald Trump korábbi lelkes támogatója is, aki a végleges eredmények előtt gratulált a választást végül elveszítő amerikai elnöknek.

 

Júliustól Orbán szövetségese lesz „Brüsszel”

 

Janša nem csupán szövetségese a magyar miniszterelnöknek, hanem az orbáni illiberalizmus szlovén importőre is.

 

Mint azzal Azonnalin is foglalkoztunk, az elmúlt években Fidesz-közeli háttéremberek kezdtek balkáni államokban és Szlovéniában is médiahálózatot építeni. A Janez Janšához köthető, őt támogató fideszes hátterű média terjeszkedése miatt az „orbanizációtól” tartó szlovén értelmiségiek felemelték a hangjukat még 2020 tavaszán, amikor a szlovén kormányválság miatt felmerült a lehetősége, hogy Janša újra beül a miniszterelnöki székbe – ez márciusban be is következett

 

A Janša Orbánhoz fűződő viszonya miatti kételyeket a szlovén külügyminiszter igyekezett eloszlatni a Politicónak nyilatkozva. Anže Logar külügyminiszter arról beszélt, hogy kormánya semleges marad majd az Európai Unió Tanácsának elnökeként, és nem Budapest agendáját fogja támogatni. A külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy Szlovénia szorosan együttműködik a mostani elnökséget betöltő Portugáliával, ez előző elnökséget betöltő Németországgal, és majd a Szlovéniát váltó Franciaországgal is. 

 

Logar szerint az országa az elnökség alatt a jogállamiságot is prioritásként kívánja kezelni – az azonban az Orbán és Janša közötti szoros szövetség fényében aligha jelenti kérdés újbóli napirendre vételét, jegyzi meg a Politico. Novemberben Janša az EU vezetőinek címzett levelében vette védelmébe az EU-költségvetés Magyarország és Lengyelország által belengetett vétóját, diktatórikus módszerhez hasonlítva a jogállamiság fogalmának EU általi használatát.

 

Mi lesz a 7-es cikkel?

 

Magyarország és Lengyelország ellen még mindig folyamatban van a 7-es cikk szerinti eljárás az Unió alapértékeinek, elsősorban a jogállamsiágnak veszélyeztetése miatt. Logar ezzel kapcsolatban azt mondta: a korábbi tanácselnökséget vivők „úgy tájékoztatták”, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás

 

„többé-kevésbé zsákutca, tehát át kell gondolni, hogy hogyan kezeljék a kérdést a továbbiakban”.

 

Logar a 7-es cikk szerinti eljárást egyébként is működésképtelennek tartja. Ebben igaza is van: az Azonnalin is írtunk arról, hogy mivel ahhoz, hogy az egész eljárás a szankciókig (adott esetben akár az adott tagállam szavazati jogának felfüggesztéséig) eljusson, egyhangúság szükséges az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, ami szinte lehetetlennek tűnik. 

 

A miniszter tehát nem a 7-es cikkes eljárásban, hanem alternatív jogállamisági monitorozási mechanizmusokban bízik, de azt nem részletezte a Politicónak, hogy pontosan mire gondol: a Bizottság által bevezetett és szankciókhoz nem kötött éves jogállamiságjelentésekre vagy a kifejezetten csak az EU-s pénzek felhasználásával összefüggő jogsértéseket szankcionáló, tavaly év végén elfogadott pénzügyi szankciós mechanizmusra.

 

A szlovén kormány július elsejétől veszi tehát majd át a tagállami minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa soros elnökségét: ez azt jelenti, hogy a napirend kialakítása útján tudja valamennyire alakítani, hogy mely ügyek élvezzenek prioritást.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Janšával 2017-ben / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás