Lassan egy hónapja kezdett el óvatosan nyitni Toszkána, mutatjuk, mennyire sikerült

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.03. 07:10

Olaszország nem most nyitott, és nem is annyira nyitott meg, mint az a többi magyar lapot olvasva tűnhet. Mivel nagy és sokszínű az ország, ezért a járványügyi intézkedések területalapúak: vannak régiók, ahol szinte egész januárban lockdown volt, és van például Toszkána, ahol már rég újrakezdődhetett az élet. De csak este hatig. Mutatjuk, hogyan!

Lassan egy hónapja kezdett el óvatosan nyitni Toszkána, mutatjuk, mennyire sikerült

LUKASENKA TUDTA: A VÍRUS ELŐL A FÖLDEKRE KELL MENNI, AZ MEGGYÓGYÍT. PÉLDÁUL SZŐLŐT METSZENI A CHIANTI CLASSICO KELLŐS KÖZEPÉN. A RECEPT MŰKÖDIK: A 3,7 MILLIÓ LAKOSÚ TOSZKÁNÁBAN ÁTLAGOSAN 300-400 KÖRÜLI A NAPI ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMA, 100 EZER FŐRE VETÍTVE 3632 ESET JUT, EZZEL A 4251 FŐS OLASZ ÁTLAG ALATT VAN A RÉGIÓ.

NOHA A MAGYAR SAJTÓBAN VÉGIGSZÁNTOTT A HÍR, HOGY OLASZORSZÁG ÚJRANYIT, EZ AZÉRT NEM TELJESEN IGAZ. AZ ORSZÁGBAN UGYANIS ZÓNARENDSZER VAN: FRISS JÁRVÁNYÜGYI ADATOK ALAPJÁN SOROLJÁK BE, MELY RÉGIÓBAN MILYEN SZABÁLYOK ÉLNEK.

JANUÁR 7-ÉTŐL EGY HÉTIG A NAGY KARÁCSONYI ÉS ÚJÉVI LOCKDOWNT KÖVETŐEN A TISZTA LAP JEGYÉBEN MINDEN RÉGIÓ A LEGLAZÁBB, SÁRGA BESOROLÁST KAPTA, AZAZ MINDENHOL BE LEHETETT ÜLNI AZ ÉTTERMEKBE/BÁROKBA/KÁVÉZÓKBA ESTE HATIG, LEHETETT UTAZNI A RÉGIÓN BELÜL. EGY HÉTRE RÁ AZTÁN ÚJRAKEVERTÉK A LAPOKAT.

TOSZKÁNA AZONBAN JANUÁR 7. ÓTA SZILÁRDAN TARTJA MAGÁT A SÁRGA ZÓNÁBAN, AZAZ ITT LASSAN EGY HÓNAPJA LOCKDOWN LIGHT VAN. HA LENNÉNEK ITT TURISTÁK, ÉS NEM LENNE MINDENKIN MASZK, NAPKÖZBEN AZT IS LEHETNE HINNI, MÁR NINCS IS JÁRVÁNY.

A SÁRGA ZÓNÁKBAN NYITVA LEHETNEK MÁR A MÚZEUMOK IS. A FIRENZEI UFFIZI GALÉRIA NYITÁSÁN AZ AZONNALI IS OTT VOLT, A MÚZEUM IGAZGATÓJA PEDIG ELMONDTA NEKÜNK: 2021 ÁTMENETI ÉV LESZ, DE 2022-BEN MÁR TÖMEGTURIZMUSSAL SZÁMOLNAK.

A TURISTÁK HIÁNYA LEGINKÁBB A BELVÁROSI MERCATO CENTRALE KÉT SZINTJÉN LÁTSZIK: A FÖLDSZINTEN CSAK A KEMÉNYMAG NYITOTT KI, AZ EMELETEN LÉVŐ, GASZTROBLOGGEREK ÁLTAL VALÓSZÍNŰLEG IGENCSAK IRIGYELT, PIZZÉRIÁT, BURGEREZŐT, SZARVASGOMBÁZÓT, SZUSIZÓT ÉS HENTESEKET TARTALMAZÓ SZINT PEDIG MÉG ELEVE NINCS IS NYITVA.

A FIRENZEI KÖZÖNSÉG DÍJAZZA AZÉRT A PIAC FÖLDSZINTJÉT IS. KAPNI MOST MÉG A FRISS SZÜRETBŐL SZÁRMAZÓ OLÍVAOLAJAT, MINDENKÉPP ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI.

A VÁSÁRCSARNOKOT A MEDICI-KÁPOLNÁVAL ÖSSZEKÖTŐ KÖZBEN NEM NYITOTT KI SENKI. INNEN LÁTNI, MELY BOLTOK ALAPOZNAK A TURISTAFORGALOMRA.

A VENCHI-LÁNCHOZ TARTOZÓ CUKRÁSZDA MÉG A KŐKEMÉNY LOCKDOWNT JELENTŐ PIROS ZÓNÁS BESOROLÁS ALATT IS NYITVA VOLT, ELVÉGRE FAGYIT MANAPSÁG INKÁBB ELVITELRE ÉRDEMES KÉRNI, HOGY LEGYEN MIRE FOGNI, MIÉRT NEM HORDJUK ÉPP A MASZKOT.

AKÁR DIVATÜZLET, AKÁR ÉTTEREM, AKÁR HIVATAL, AKÁR BUSZ: KÉZFERTŐTLENÍTŐ MINDEN AJTÓBAN VAN, ÉS MINDENHOL CSÚNYÁN NÉZNEK RÁD, HA NEM HASZNÁLOD.

A BELVÁROSI ÉTTERMEKNEK NAGYJÁBÓL A FELE NYITOTT EDDIG KI.

EZ A PIAZZA DELLA REPUBBLICÁN LÉVŐ FEDETT-FŰTÖTT TERASZOS HELY SZEZONBAN TELE SZOKOTT LENNI, A FIRENZEIEK LÁTHATÓAN NEM ANNYIRA DÍJAZZÁK.

ŐK INKÁBB A BELVÁROS SZÉLÉN ÜLNEK KI EBÉDELNI, RENDESEN A NAPRA.

VAGY ARRA A TÉRRE, AHOL 1498-BAN MEGÉGETTÉK A MEDICIK URALMÁT PÁR ÉVRE EGY BIZARR, A VATIKÁN ÁLTAL IS ROSSZ SZEMMEL NÉZETT (AZTÁN KÉSŐBB PERSZE REHABILITÁLT) TEOKRATIKUS PRÓBÁLKOZÁSSAL MEGSZAKÍTÓ GIROLAMO SAVONAROLÁT. 

A PALAZZO VECCHIO ELŐTT MINTHA TELJESEN VISSZAÁLLT VOLNA AZ ÉLET, ÉS NEM IS A 2019-ES, HANEM AZ 1970-ES ÁLLAPOTOKRA. AKKOR UGYANIS ITT, A FIRENZE FŐTERÉNEK SZÁMÍTÓ TÉREN MÉG PARKOLÓ VOLT. EGY FILMFORGATÁS EREJÉIG EZT HOZTÁK MOST IDE VISSZA

KÉRDÉS, A HETVENES ÉVEKBEN HOGYAN NÉZTEK VOLNA KI A MASZKOK.

GYÜLEKEZÉS? STATISZTASORAKOZÓ!

BIZONY, A FIRENZEI DÓMTÉREN MOST CSAK 5 EURÓ AZ APERITIVO.

A SÁRGA ZÓNA VISSZAHOZTA A TÁSKAÁRUSOKAT.

ÉS IGAZÁBÓL EGY KICSIT A KORÁBBI HANGULATOT IS.

A TOSZKÁN TENGERPARTON, A VIAREGGIÓI PUCCINI-STRAND ÉTTERMEIBE A HÉTVÉGI EBÉDEKRE NAPOKKAL ELŐRE KELL ASZTALT FOGLALNI, AKKORA AZ ÉRDEKLŐDÉS HETEK ÓTA.

A MAGYAR RENDŐRSÉG ITT MÁR OSZLATNA.

MÁR HA LENNE MAGYAR TENGERPART. A HABSBURG BIRODALOMHOZ TARTOZOTT TOSZKÁN NAGYHERCEGSÉG ZÁSZLAJÁBAN/CÍMERÉBEN SZEREPELT AZ ÁRPÁD-SÁV ÉS A HÁRMASHALOM IS. NYÁRON AZ EGYIK ITTENI STRANDBÜFÉ RENDRE AZT LÓGATTA KI.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek