Elég bonyolult módon, de hétfőtől újranyit a romániai iskolák többsége

Szerző: Vass Csaba
2021.02.03. 08:45

Négy forgatókönyv szerint kezdődhet újra az oktatás Romániában a jövő hét elejétől. Ezt a módszert alkalmazták legutóbb is, de mivel mindenhol elkezdett nőni a fertőzöttek száma, ezért rövid időn belül mindenhol online oktatást rendeltek el.

Elég bonyolult módon, de hétfőtől újranyit a romániai iskolák többsége

Klaus Johannis jobbközép román államfő kedd késő délután bejelentette, hogy február nyolcadikától, azaz jövő hétfőtől újrakezdődik az oktatás a romániai iskolák többségében. Az államfő elmondása szerint az oktatás újrakezdése a teljes lezárást megelőző gyakorlat szerint fog történni,

azaz visszavezetik a négyes forgatókönyvet.

Ennek értelmében a településeket színkódokba rendezik és a járvány fertőzöttségi rátája szerint döntenek az iskolákról:

+ Ott ahol alacsony a fertőzöttségi ráta, azaz nem éri el a három ezreléket, ott 

a zöld forgatókönyv érvényesül, és minden óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás.

+ A sárga forgatókönyv szerint fog történni az oktatás azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta már megközelíti a három ezreléket, de még nem lépi át.

Itt az óvodások, az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz

a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek térhetnek vissza az iskolapadba, a többiek számára marad az online oktatás.

+ Vörös forgatókönyv esetén, azaz, ha a fertőzöttek száma túllépi a három ezreléket egy adott településen,

mindenki számára online oktatást rendelnek el.

+ Ez történik a negyedik forgatókönyv esetében is, amit akkor kell bevezetni ha a megbetegedések magas száma miatt vesztegzár alá vonnak egy települést.

Sorin Cîmpeanu jobbközép, nemzeti liberális oktatásügyi miniszter kedd este arról beszélt az egyik kereskedelmi televízió műsorában, hogy a zöld forgatókönyv szerint üzemelő iskolákban is felfüggeszthetik az oktatást abban az esetben, ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírus-tesztje. A miniszter szerint akkor is át kell térniük bizonyos osztályoknak az online oktatásra,

ha az osztályt vezető óvónő vagy tanítónő lebetegszik, és nincs senki, aki átvehetné a helyét.

Romániában korábban már alkalmazták az iskolák négyes forgatókönyv szerinti újranyitását az ősszel, de mivel egyre több iskolából jelentettek egyre több fertőzöttet, ezért rövid időn belül ismét visszaállt az egész országban az online oktatás.

Az országban egyébként a megyéket is különböző színű kategóriákba sorolják annak értelmében, hogy milyen magas a megyében a fertőzöttségi ráta. A zöld besorolású megyékben például már nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek belterei is, erről korábban az Azonnali már készített nektek egy videót és egy fotóriportot is.

NYITÓKÉP: Román oktatási minisztérium / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek