+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 3. szerda, 08:45
Négy forgatókönyv szerint kezdődhet újra az oktatás Romániában a jövő hét elejétől. Ezt a módszert alkalmazták legutóbb is, de mivel mindenhol elkezdett nőni a fertőzöttek száma, ezért rövid időn belül mindenhol online oktatást rendeltek el.

Klaus Johannis jobbközép román államfő kedd késő délután bejelentette, hogy február nyolcadikától, azaz jövő hétfőtől újrakezdődik az oktatás a romániai iskolák többségében. Az államfő elmondása szerint az oktatás újrakezdése a teljes lezárást megelőző gyakorlat szerint fog történni,

 

azaz visszavezetik a négyes forgatókönyvet.

 

Ennek értelmében a településeket színkódokba rendezik és a járvány fertőzöttségi rátája szerint döntenek az iskolákról:

 

+ Ott ahol alacsony a fertőzöttségi ráta, azaz nem éri el a három ezreléket, ott 

 

a zöld forgatókönyv érvényesül, és minden óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás.

 

+ A sárga forgatókönyv szerint fog történni az oktatás azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta már megközelíti a három ezreléket, de még nem lépi át.

 

Itt az óvodások, az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz

 

a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek térhetnek vissza az iskolapadba, a többiek számára marad az online oktatás.

 

+ Vörös forgatókönyv esetén, azaz, ha a fertőzöttek száma túllépi a három ezreléket egy adott településen,

 

mindenki számára online oktatást rendelnek el.

 

+ Ez történik a negyedik forgatókönyv esetében is, amit akkor kell bevezetni ha a megbetegedések magas száma miatt vesztegzár alá vonnak egy települést.

 

Sorin Cîmpeanu jobbközép, nemzeti liberális oktatásügyi miniszter kedd este arról beszélt az egyik kereskedelmi televízió műsorában, hogy a zöld forgatókönyv szerint üzemelő iskolákban is felfüggeszthetik az oktatást abban az esetben, ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírus-tesztje. A miniszter szerint akkor is át kell térniük bizonyos osztályoknak az online oktatásra,

 

ha az osztályt vezető óvónő vagy tanítónő lebetegszik, és nincs senki, aki átvehetné a helyét.

 

Romániában korábban már alkalmazták az iskolák négyes forgatókönyv szerinti újranyitását az ősszel, de mivel egyre több iskolából jelentettek egyre több fertőzöttet, ezért rövid időn belül ismét visszaállt az egész országban az online oktatás.

 

Az országban egyébként a megyéket is különböző színű kategóriákba sorolják annak értelmében, hogy milyen magas a megyében a fertőzöttségi ráta. A zöld besorolású megyékben például már nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek belterei is, erről korábban az Azonnali már készített nektek egy videót és egy fotóriportot is.

 

NYITÓKÉP: Román oktatási minisztérium / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás