Bencsik János megpróbálta bezárni Garancsi István egyik kaszinóját

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.02. 15:25

A Polgári Válasz szerint igazságtalan, hogy a Fidesz-közeli kézben lévő kaszinók nyitva tarthatnak a járványhelyzetben, míg például a kávézók vagy a mozik nem. A zárás felemásan sikerült, és indulatoktól sem volt mentes.

Bencsik János megpróbálta bezárni Garancsi István egyik kaszinóját

Kedd délután akciózott a volt jobbikos, ma már független parlamenti képviselő Bencsik János, a decemberben zászlót bontó pártja, a Polgári Válasz aktivistáival karöltve:

Bencsikék megpróbálták lezárni a NER-közeli vállalkozó, Garancsi István érdekeltségében álló Las Vegas Casinot a fővárosi Corvin sétánynál.

Ahogy az Azonnali élő bejelentkezésében is látható volt, Bencsikék a kaszinó bejárati ajtajára ragasztottak egy nyomtatott A3-as „ZÁRVA” feliratot, és a kaszinó melletti „Las Vegas” feliratot körbetekerték piros-fehér szalaggal.

Mint azt Bencsik János elmondta, az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra az igazságtalan helyzetre, hogy amíg a kávézókban, éttermekben, kocsmákban nem gyűlhetnek össze az emberek fogyasztani és beszélgetni, addig

a kaszinókban – a jelenleg hatályos veszélyhelyzeti szabályozás alapján – ezt minden további nélkül meg lehet tenni.

A független képviselő szerint az is probléma, hogy a nyitvatartó kaszinók döntő részben a NER érdekeltségi körébe tartoznak – így van ez Orbán Viktor személyes jóbarátja, Garancsi István kaszinójával is. Garancsi tulajdonában áll egyébként a Market Építő Zrt. is, ami sorra nyeri az állami közbeszerzéseket, és Garancsi ingatlanfejlesztő cége és más NER-közeli tőkealapok birtokába került a Dürer Kertnek korábban otthont adó ingatlan is.

Bencsikék az akció során megpróbálták megakadályozni, hogy az emberek belépjenek a kaszinóba (kivéve az ott dolgozókat), az odatévedőket a független képviselő azzal állította meg, hogy „sajnálom, a járványhelyzet miatt bezártuk ezt a kaszinót.”

Nem jártak teljes sikerrel: nagyjából féltucat embert sikerült ezzel eltántorítani – köztük egy ételfutárt is –, akik között volt, aki hangosan méltatlankodni kezdett, hogy „a faszér' nem lehet bemenni!”.

Legalább 10-20 ember nemes egyszerűséggel elsétált Bencsik és az aktivisták mellett, és bement a kaszinóba,

köztük legalább féltucat akkor, amikor kijött a kaszinó egyik menedzsere, és elkezdte beinvitálni a kint értetlenül álló vendégeket. Bencsik ekkor azt mondta, hogy nem akarják fizikai erőszakkal megakadályozni az emberek belépését. A performanszot később hátráltatta az is, hogy kicselezték Bencsikéket, és kinyitották a kaszinó vészkijáratát.

Az esemény egyébként nem volt indulatoktól mentes, bentről az egyik ott dolgozó azt kiáltotta Bencsiknek:

„Húzzál innen, te faszszopó kurva!”

Érezhetően indulatba jött a kaszinó menedzsere is, aki kétszer is kijött a Polgári Válasz aktivistáival és Bencsikkel beszélgetni. Először azt szerette volna elérni, hogy a megjelent újságírók hagyják abba a felvételkészítést, mert azzal a vendégek személyiségi jogait sértik, és félre akarta vonni Bencsiket, aki azonban erre nem volt hajlandó. Később – élő közvetítésünk vége után – Bencsik megegyezett a menedzserrel, és az akciót nem közvetlen a hely bejárata előtt, hanem egy-két méterrel arrébb folytatták. A menedzser a feszültség oldása végett még kólával is megkínálta a képviselőt és az aktivistákat.

Bencsik egyébként – úgy tűnik – minden héten készül valami performansszal: múlt héten például egyszemélyes tüntetést tartott az orosz nagykövetség előtt azért, hogy lehessen egyszemélyes tüntetéseket tartani.

Az akcióról készült élő közvetítésünket alább tekintheted meg.

Bencsik János „kaszinózárása” a Corvin sétányon

Bencsik János független országgyűlési képviselő és pártja, a Polgári Válasz „lezártak” egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó kaszinót a Corvin sétányon. Bencsik szerint igazságtalan, hogy a kaszinók nyitva tarthatnak, míg például a mozik vagy a kávézók nem.

Posted by Azonnali on Tuesday, February 2, 2021

FOTÓK ÉS VIDEÓ: Antal-Róbert István / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek