A nap, amikor egy törpepárt lenyomta a komplett magyar ellenzéket

Renczes Ágoston

Szerző:
Renczes Ágoston

2021.02.02. 10:37

Miközben a fősodorbeli ellenzék parlamenti pótcselekvéssel és beszélőfejekkel politizál, egy lesajnált minipárt megmutatja nekik, hogyan kell tematizálni egy jól érthető és átélhető problémát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Február elsején két politikai akció is zajlott Budapesten. Az egyiken vendéglátósok tüntettek a járványügyi korlátozások ellen, amik már jórészt kivéreztették őket. Az akciót a Le az Adók 75 Százalékával nevű libertariánus minipárt elnöke, Ecsenyi Áron szervezte.

A másik akció az ellenzéki összefogás pártjaihoz kötődik: a parlamentben ülő képviselőik (már amelyik pártnak van) rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, amin három vizsgálóbizottság felállítását indítványozták: vizsgálták volna a kormány koronavírus miatti válságkezelését, az ezzel kapcsolatban elkövetett hibákat, és azt, hogy hogyan szerzi be és engedélyezteti itthon a kormány az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett koronavírus-vakcinákat.

Hősök tere

Ecsenyit (aki időnként az Azonnalin is jelentkezik véleménycikkekkel), hagyományosan nem szokás komolyan venni a magyar közéletben: egy libertariánus minipártot vezet, régebben volt egy elég szórakoztató akciója az Országházban, később pedig azzal szerzett viszonylagos ismertséget, hogy elment újságírónak az új Indexhez, ahonnan nem sokkal később kirúgták

A koronavírus miatt lehetetlen helyzetbe került magyar vendéglátósok problémájára reagáló akciója azonban már

 

nem ebbe a kategóriába tartozik – legalábbis abban a ligában, ahol a magyar ellenzék pártjai játszanak, biztosan nem.

 

Bár Ecsenyiéknek a szándékukkal ellentétben azt nem sikerült elérniük, hogy a vendéglátóhelyek hétfőn tényleg tömegesen kinyissanak – sőt azon kevesek is visszakoztak, akik kinyitottak volna, miután a kormány közvetlenül az akció előtt rendeletet módosított, és kötelezővé tette a tiltás ellenére kinyitó helyek bezáratását és megbüntetését –, a vasárnapi és hétfői tüntetések elég látványosra sikerültek annak ellenére is, hogy nem sokan vettek rajtuk részt. 

A vasárnapi tüntetésnek még némi nemzetközi visszhangja is lett, Ecsenyi Áronra és testvérére, Szilárdra pedig állításuk szerint 2, ill. 1,5 millió forintos bírságot szabott ki rendőrség – és ezt elég bajosan lehet arányos és indokolt szankcióként elfogadni. A hétfői tüntetésen aztán volt minden konteós ellentüntetőn keresztül a mindenkit igazoltató rendőröket instruáló civil ruhás rendőrön át az elkeseredett felszólalókig, akiknek tényleg veszélyben van a megélhetésük.

 

Ecsenyi pedig egy darab megafonnal meg a vendéglátósok pármondatos felszólalásaival jobb műsort nyomott,

 

mint amiket az utóbbi évek nagyobb tüntesein láttunk a végtelen számú és hosszúságú beszédekkel, slammelésekkel meg a Sárga rózsával.

Kossuth tér

Ehhez képest a parlament rendkívüli ülése határozatképtelen volt, mert a Fidesz nem vett részt rajta – és már az ötlet felmerülésének pillanatában pontosan tudni lehetett, hogy ez így lesz. 

Utána pedig az egyesült ellenzék pártjainak képviselői kiálltak az üres Kossuth térre sajtótájákoztatót tartani a pár megjelent újságírónak, a mikrofonállványoknak meg a saját live-oló sajtósaiknak azokról a vizsgálóbizottságokról, amiket pont nem sikerült létrehozniuk, meg arról, hogy mi lesz majd, amikor ők jönnek 2022-ben. (Az LMP-s Csárdi Antal becsületére legyen mondva, ő még ebbe is tudott szenvedélyt vinni, nem is csoda, hogy elverte a Várnegyedben Hollikot a 2018-as parlamenti választásokon. Kihasználatlan erőforrás.)

Menjetek már ki az emberek közé, az Isten szerelmére

Ecsenyiék kislétszámú akciója dinamikus tömegtüntetésnek tűnik az ellenzék sokadik hamvába holt próbálkozásához képest. A másik irányból nézve még látványosabb a kontraszt: amíg Ecsenyiék úgy szerveznek tüntetést, és azon a tiltakozók úgy vesznek részt, hogy annak tétje van, hiszen a veszélyhelyzet alatt tilos tüntetni, így a büntetést kockáztatják, addig a fősodrú ellenzék – miközben évek óta nyilvánvaló, hogy a parlamentben sem elérni, sem megakadályozni nem lehet semmit – 

 

tét nélküli parlamenti pótcselekvéssel és tehetetlen beszélőfejekkel reagál egy gyakorlatilag tálcán kínált helyzetre:

 

rengeteg ember került rövid idő alatt olyan egyértelműen nehéz helyzetbe, amit a kormány részéről nem lehet sorosozással meg libsizéssel csak úgy betakarni. 

Ez az lehetőség, amikor meg sem kellene feszülni ahhoz, hogy egy tényleg széles tömegek számára érthető és átélhető ügy melletti kiállással egyúttal hiteles politikai marketinget csináljanak maguknak, főleg ha beleállnának és tovább is vinnék az ügyet a büntetések bevállalásával, jogi és anyagi segítségnyújtással támogatva a tiltakozókat.

A Mi Hazánk már rámozdult a lezárásellenességre, a Momentum és az MSZP-s Ujhelyi István is óvatosan a nyitás mellé állt, de

 

hogy hogyan kellene ezt csinálni, abból az eddig lesajnált Ecsenyiék adtak most leckét a teljes magyar ellenzéknek.

Olvass még Renczes Ágostontól az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek