Novák Előd: Ha a Mi Hazánk szervezte volna a tüntetést, a rendőrség markánsabban lépett volna fel

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.01. 17:30

A lezárásellenes szélsőjobboldali párt alelnöke az Azonnalinak elmondta, hogy nem kaptak előzetes felkérést a Hősök terén tartott vasárnapi gyülekezés szervezőitől, hogy felszólaljanak, és a bírságot sem akarják kifizetni helyettük.

Novák Előd: Ha a Mi Hazánk szervezte volna a tüntetést, a rendőrség markánsabban lépett volna fel

Lezajlott a vendéglátósok nyitását követelő esemény vasárnap és hétfőn is a Hősök terén. A Mi Hazánkból hogyhogy nem vett részt senki szervezőként, felszólalóként, mikor a Le Az Adók 75 százalékával párt elnöke, Ecsenyi Áron erre előzetesen kapacitálta önöket is?

Erről nem tudok. Nem olvastam erről Facebookon sem, és nem tudok róla, hogy kaptunk volna ilyen megkeresést. Nem is tudom, mi a konkrét állítás ezzel kapcsolatban.

A Tömeges Üzletnyitás posztjában arról írtak, hogy ők megpróbáltak kapcsolatba lépni ennek érdekében mindenkivel, aki a kamerák előtt nagyban hangoztatja a nyitást, például Hont Andrással, Ceglédi Zoltánnal vagy az önök elnökhelyettesével, Dúró Dórával. Dúró nem tudott ilyenről – a párthoz sem érkezett megkeresés a szervezők részéről?

Nincs tudomásom arról, hogy minket ténylegesen kerestek volna. Engem biztosan nem, mert én minden telefonra és e-mailre válaszolok. Mi alapvetően azért mentünk ki, hogy szolidaritást vállaljunk a vendéglősökkel. Felkérést nem kaptunk, de alapvetően nem is nekünk kell ott beszédet mondani, sokkal inkább a vendéglátósoknak. Kapcsolatban állunk velük, és keressük a további lehetőségeket is a vendéglátósok megsegítésével kapcsolatban – így például adott esetben szívesen segítünk gyűjtéssel, ha valaki bírságot kap a hatóságoktól.

A vasárnapi gyűlésen a rendőrség nem lépett fel szigorúan a résztvevőkkel szemben, csupán két emberre szabtak ki helyszíni bírságot, és másik négy fő ellen tettek szabálysértési feljelentést – egyiknek sem az eseményen való részvétel, hanem a maszkhasználat hiánya volt az oka.

Az a baj, hogy kiszámíthatatlan a rendőrségi gyakorlat, egyszer így járnak el, máskor agyonbírságolják az embereket.

Engem éppen tíz nappal ezelőtt ítéltek el jogerősen a veszélyhelyzeti rendeletek megszegéséért, mert májusban a Deák téri gyilkosság után egy megemlékezést szerveztem az Országos Roma Önkormányzat székháza elé. Ott több tucat ember ellen indult eljárás önmagában a részvétel miatt is. Szóval el tudom képzelni, hogy

ha a Mi Hazánk szervezte volna a vasárnapi és a hétfői akciót, akkor a rendőrség markánsabban lépett volna fel.

Így, hogy ezen inkább vendéglátósok vettek részt, és egy lényegében marginális párt volt a szervező, a rendszer nem látott benne akkora ellenséget. De azért az a vegzálás, ami most is volt – hogy igazoltattak engem is és sokunkat –, azt mutatja, hogy azért bármikor jöhet egy újabb csekk. Sajnos ez a megfélemlítés benne van a rendszerben. Sokan nyilván emiatt nem jöttek ki már vasárnap sem.

Pártjuk elnöke, Toroczkai László egy csongrádi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ha valakit megbüntetnének a sajtótájékoztatón való részvétele miatt, az keresse a pártot nyugodtan, mert segítenek neki megfizetni a bírságot, és jogi képviseletet is biztosítanak. Vonatkozik ez a felajánlás azokra is, akik nem az önök eseménye miatt kapnak bírságot?

Korábban is indítottunk gyűjtést azoknak, akiket a májusi tüntetésünkön való részvétel miatt megbüntetett a rendőrség a veszélyhelyzet alatt. Nyitottak vagyunk arra, hogy ezt – bírságolás esetén – kiterjesszük a vendéglátósokra és a különböző nyitáspárti demonstrációkon résztvevőkre. Azt gondoljuk, hogy a gyülekezési jog túlzott korlátozása az, hogy szabadtéri tüntetéseket ne lehessen tartani.

Akkor itt is van az első lehetőség, hogy segítsenek: a vasárnapi Hősök terei gyülekezés megtartásáért és szervezéséért Ecsenyi Áront és testvérét, Ecsenyi Szilárdot egy-egymillió forintra büntették. Segíteni fog a Mi Hazánk nekik összekalapozni a bírságot?

Ez pikáns kérdés, sarokba szorított. Alapvetően úgy vagyunk vele, hogy

más pártok képviselőinek saját magukért kell vállalniuk a felelősséget, és ezt a lehetőséget a Mi Hazánk nem nekik, hanem a civileknek, vendéglátósoknak ajánlotta fel.

Egyébként milyen érzés az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal és a momentumos Fekete-Győr Andrással egy oldalon állni, akik önökhöz hasonlóan már a részleges nyitást kezdték el propagálni?

Semmiképpen sem tudom elképzelni, hogy az ő zászlójuk mellett tüntessek. Azonban ha bármely párt a korábbi álláspontjától eltérően a nyitás pártjára áll, annak örülök, legyen szó – ahogyan azt épp az Azonnalin olvastam – a Momentumról, akár más pártról.

Azért itt van még több front is: mi például szeretnénk, ha az oltással élni nem kívánók hátrányos megkülönböztetésének is véget vetnének, és nem büntetnék másodrendű állampolgárokként – például az oltást kapók igazolványának tervezett kiállításával – azokat, akik nem hajlandók az oltást beadni. Szóval sok különbség van még köztünk.

Ha egymás melletti vonulást nem is, de másfajta együttműködést el tudna képzelni a nyitás felé elmozduló ellenzéki szereplőkkel ebben a konkrét ügyben?

Nem hiszem, hogy ez reális. De annak mindenképpen örülök, ha árnyalatnyi eltérésekkel is, de ugyanazt követeli minél több politikai erő. A legjobban azért annak örülnék, ha a társadalmi nyomással a Fideszből is valami változást lehetne kikényszeríteni a nyitás ügyében. Végül is ennek tudható be a baloldali pártok pálfordulása is: a különböző közvélemény-kutatások hatására már legalább egy-egy emberük felvállalja a nyitáspárti álláspontot.

NYITÓKÉP: Novák Előd / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek