+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 1. hétfő, 11:33
Olaszországban járványügyi zónarendszer van: elmondjuk, miért nem teljesen igaz, amit a magyar sajtó a hétvégén írt az ország újranyitásáról.

Miután a magyar sajtó az MTI nyomán tévesen közölte a hírt múlt héten, hogy Olaszország újranyitott, valószínűleg sok Azonnalit nem olvasó számára meglepő lehet a hír, hogy miért nyitott ki ebédidőre illegálisan egy dél-tiroli étterem vasárnap.

 

Zónarendszer, már hónapok óta

 

Az ok egyszerű: Olaszországban – Romániához hasonlóan – a koronavírus-járvány második hulláma óta egy zónarendszer működik, amely az egyes régiókat a vírus reprodukciós rátája alapján (azaz hogy egy ember átlagosan hány embernek tudja továbbadni a kínai koronavírust) rendeli különböző korlátozásokhoz.

 

+ A fehér zónákban minimális korlátozással teljesen újraindulhat az élet, de ilyen egyelőre nincs még Olaszországban.

 

+ A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, oda addig simán be lehet ülni fogyasztani, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, a régión belül nyugodtan lehet utazgatni, stb.) vannak csak érvényben.

 

+ A narancs zónákban az éttermek és bárok vendéget nem fogadhatnak, csak házhozszállítást vagy elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az ezen régiókban lakóknak nem ajánlott az sem, hogy a régiójukon belül közlekedjenek, hacsak nem apróbb településekről van szó. 

 

+ A vörös zónákban teljes a lockdown, csak nagyon indokolt esetben lehet elhagyni a házat, és csak az alapvető szükségleteket kielégítő boltok lehetnek nyitva.

 

A nyitás tehát nem múlt hétvégén, hanem január 7-én történt, ha egyáltalán történt, amikor egy hétre az év eleji tiszta lap jegyében minden régiót sárga zónába soroltak, majd egy héttel később a fertőzésszámok szerint átsoroltak mindenkit oda, ahova az aktuális adatok alapján tartoznia kell, hogy aztán ez történjen múlt héten is, amikor pár régió kivételével a csökkenő fertőzésszámok miatt egész Olaszország sárga zónává vált. Így tehát vannak régiók, ahol az éttermekbe-bárokba-kávézókba január eleje óta be lehet ülni, mint például Toszkána, és vannak, ahol január 15. óta azóta sem lehetne, ilyen például a magyar sajtóban „Bolzano térségeként” emlegetett Dél-Tirol, vagy épp Puglia, Umbria, Szicília és Szardínia, ahol hiába írja azt a magyar sajtó, hogy Olaszország nyitni kezd, a zónarendszer miatt még mindig nem lehet beülni az éttermekbe.

 

A német-olasz-ladin autonóm megyéről, Dél-Tirolról azért írtunk feltételes módban, mert a helyi kormány nem értett egyet a január 15. utánra vonatkozó vörös besorolással, és egészen eddig sárga zónaként tekintett magára, az ennek megfelelő előírásokkal. Dél-Tirol az emelkedő fertőzésszámok miatt végül múlt szombaton úgy döntött, most igazat ad az őt vörösről narancsra átsoroló Rómának, és bevezeti az adott zónának megfelelő korlátozásokat: azaz többek közt nem lehet már beülni az éttermekbe.

 

Illegálisan akart nyitni, mégis legális volt

 

Ezt elégelte meg egy meranói/merani vendéglátós vasárnap. Mint a dél-tiroli közszolgálati adó riportjából kiderül: a Henkerhaus/Al boia nevű étterem tulajdonosa, Marco Arnone a Facebookra kiírta, hogy őt nem érdeklik a korlátozások, bizony kinyit vasárnap is ebédre, aki tehát eljön az éttermébe, az továbbra is rendes kiszolgálását kap. Az egzisztenciánkkal játszanak, kritizálta a vendéglátós a lockdownt, hozzátéve, tizenegy hónapja napi szinten dolgozik az étteremben, hogy legyen mit ennie a családjának. Ha bezárok, miből lesz ennünk? – kérdezi.

 

 

A nyitásra aztán számos ember odasereglett az étterem elé, részben a helyi járványszkeptikusok, részben más, az intézkedések ellen tiltakozó helyi vendéglátósok, részben pedig ebédelni vágyó polgárok, akik csak simán nem értik, hogy ha buszozni lehet, étterembe menni miért ne lehetne. Hogy a helyzet ne eszkalálódjon tovább, a helyi rendőrség is megjelent a helyszínen, ám nem tudott még csak bírságot se kiszabni a helyre, ott ugyanis végül minden szabályosan zajlott: eleve csak italokat adtak ki, és mivel jó idő volt, az emberek kint az utcán beszélgettek.

 

Ételt főzni eleve nem is tudtak volna:

 

az étterem szakácsa ugyanis nem akart részt venni az illegális nyitási akcióban, így nem jelent meg aznap a munkahelyén.

 

Olaszországban az Azonnali által a firenzei éttermében meginterjúvolt Momi El Hawi által január közepén elindított #ioapro nevű vendéglátós polgári engedetlenségnek országszerte számos követője van: a szervezők által a Facebookra az este is nyitva tartó helyekről feltöltött lista alapján nem csupán Toszkánában, de Lombardiából, Pugliából, Campaniából, Venetóból, Emilia-Romagnából, Lazióból és még Dél-Tirolból is vannak követőik.

 

FOTÓ: Noclador / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás