A szakács mentette meg a bírságtól az illegálisan kinyitó éttermest

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.01. 11:33

Olaszországban járványügyi zónarendszer van: elmondjuk, miért nem teljesen igaz, amit a magyar sajtó a hétvégén írt az ország újranyitásáról.

A szakács mentette meg a bírságtól az illegálisan kinyitó éttermest

Miután a magyar sajtó az MTI nyomán tévesen közölte a hírt múlt héten, hogy Olaszország újranyitott, valószínűleg sok Azonnalit nem olvasó számára meglepő lehet a hír, hogy miért nyitott ki ebédidőre illegálisan egy dél-tiroli étterem vasárnap.

Zónarendszer, már hónapok óta

Az ok egyszerű: Olaszországban – Romániához hasonlóan – a koronavírus-járvány második hulláma óta egy zónarendszer működik, amely az egyes régiókat a vírus reprodukciós rátája alapján (azaz hogy egy ember átlagosan hány embernek tudja továbbadni a kínai koronavírust) rendeli különböző korlátozásokhoz.

+ A fehér zónákban minimális korlátozással teljesen újraindulhat az élet, de ilyen egyelőre nincs még Olaszországban.

+ A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, oda addig simán be lehet ülni fogyasztani, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, a régión belül nyugodtan lehet utazgatni, stb.) vannak csak érvényben.

+ A narancs zónákban az éttermek és bárok vendéget nem fogadhatnak, csak házhozszállítást vagy elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az ezen régiókban lakóknak nem ajánlott az sem, hogy a régiójukon belül közlekedjenek, hacsak nem apróbb településekről van szó. 

+ A vörös zónákban teljes a lockdown, csak nagyon indokolt esetben lehet elhagyni a házat, és csak az alapvető szükségleteket kielégítő boltok lehetnek nyitva.

A nyitás tehát nem múlt hétvégén, hanem január 7-én történt, ha egyáltalán történt, amikor egy hétre az év eleji tiszta lap jegyében minden régiót sárga zónába soroltak, majd egy héttel később a fertőzésszámok szerint átsoroltak mindenkit oda, ahova az aktuális adatok alapján tartoznia kell, hogy aztán ez történjen múlt héten is, amikor pár régió kivételével a csökkenő fertőzésszámok miatt egész Olaszország sárga zónává vált. Így tehát vannak régiók, ahol az éttermekbe-bárokba-kávézókba január eleje óta be lehet ülni, mint például Toszkána, és vannak, ahol január 15. óta azóta sem lehetne, ilyen például a magyar sajtóban „Bolzano térségeként” emlegetett Dél-Tirol, vagy épp Puglia, Umbria, Szicília és Szardínia, ahol hiába írja azt a magyar sajtó, hogy Olaszország nyitni kezd, a zónarendszer miatt még mindig nem lehet beülni az éttermekbe.

A német-olasz-ladin autonóm megyéről, Dél-Tirolról azért írtunk feltételes módban, mert a helyi kormány nem értett egyet a január 15. utánra vonatkozó vörös besorolással, és egészen eddig sárga zónaként tekintett magára, az ennek megfelelő előírásokkal. Dél-Tirol az emelkedő fertőzésszámok miatt végül múlt szombaton úgy döntött, most igazat ad az őt vörösről narancsra átsoroló Rómának, és bevezeti az adott zónának megfelelő korlátozásokat: azaz többek közt nem lehet már beülni az éttermekbe.

Illegálisan akart nyitni, mégis legális volt

Ezt elégelte meg egy meranói/merani vendéglátós vasárnap. Mint a dél-tiroli közszolgálati adó riportjából kiderül: a Henkerhaus/Al boia nevű étterem tulajdonosa, Marco Arnone a Facebookra kiírta, hogy őt nem érdeklik a korlátozások, bizony kinyit vasárnap is ebédre, aki tehát eljön az éttermébe, az továbbra is rendes kiszolgálását kap. Az egzisztenciánkkal játszanak, kritizálta a vendéglátós a lockdownt, hozzátéve, tizenegy hónapja napi szinten dolgozik az étteremben, hogy legyen mit ennie a családjának. Ha bezárok, miből lesz ennünk? – kérdezi.

A nyitásra aztán számos ember odasereglett az étterem elé, részben a helyi járványszkeptikusok, részben más, az intézkedések ellen tiltakozó helyi vendéglátósok, részben pedig ebédelni vágyó polgárok, akik csak simán nem értik, hogy ha buszozni lehet, étterembe menni miért ne lehetne. Hogy a helyzet ne eszkalálódjon tovább, a helyi rendőrség is megjelent a helyszínen, ám nem tudott még csak bírságot se kiszabni a helyre, ott ugyanis végül minden szabályosan zajlott: eleve csak italokat adtak ki, és mivel jó idő volt, az emberek kint az utcán beszélgettek.

Ételt főzni eleve nem is tudtak volna:

az étterem szakácsa ugyanis nem akart részt venni az illegális nyitási akcióban, így nem jelent meg aznap a munkahelyén.

Olaszországban az Azonnali által a firenzei éttermében meginterjúvolt Momi El Hawi által január közepén elindított #ioapro nevű vendéglátós polgári engedetlenségnek országszerte számos követője van: a szervezők által a Facebookra az este is nyitva tartó helyekről feltöltött lista alapján nem csupán Toszkánában, de Lombardiából, Pugliából, Campaniából, Venetóból, Emilia-Romagnából, Lazióból és még Dél-Tirolból is vannak követőik.

FOTÓ: Noclador / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek