A Bukaresti Rádió leleplezte az Azonnalit: irányítani akarunk

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.01. 08:21

A román közszolgálat egyik magyar adója meglepő megfejtéssel rukkolt elő: a véleményvezér-interjúsorozatunk célja az volt, hogy „beszervezzük valamibe vagy valahová” az olvasóinkat.

A Bukaresti Rádió leleplezte az Azonnalit: irányítani akarunk

Nagy visszhangot kapott a december 25-én megjelent, a hazai véleményvezéreket végigkérdező sorozatunk záródarabjának szánt, Tamás Gáspár Miklós filozófussal készített interjúnk, mind szakmailag, mind idézettségben. Arra azonban senki sem számított, hogy még egy hónappal később, egy országhatárral arrébb is ez lesz a hot topic. És nem is akárhol: a román közszolgálati rádió bukaresti magyar adásában, ahol külön jegyzetet szentelt neki Zsehránszky István.

De még milyen jegyzetet! Át is adjuk neki a szót:

„Tamás Gáspár Miklós karácsonykor érdekes interjút adott az Azonnali néven ismert számítógépes lapnak. Abban olvastuk ezt. Az interjú címe: A Tőke közérthetőbb, mint az én cikkeim? Ne vicceljünk már! A beszélgetés a »véleményvezér interjú-sorozatban« jelent meg. Vagyis nem azért tették közzé, hogy szórakoztassanak, hanem azért, hogy meggyőzzenek, hogy mozgósítsanak – más szóval: hogy irányítsanak. Hogy beszervezzenek valamibe vagy valahová. Ismerjük már ezt a játékot!”

A rádiókészülékes szerző szerencsére megnyugtatja a napi egyórányi műsoridővel gazdálkodó bukaresti adás erdélyi és fővárosi hallgatóit, hogy Kolozsvár szülöttje, Tamás Gáspár Miklós nem dőlt be nekünk:

„De Tamás Gáspár Miklós még idejében leszögezi, hogy »nem ismer mozgalmat, amelyhez csatlakozna«. Ő gondolkozni akar. Meg akarja ismerni a világ dolgait – nem pedig prédikálni.”

A jegyzet végül arra lyukad ki TGM felvetései nyomán, hogy valamit tenni kell a gyűlölködés és a folyamatos elhülyülés ellen, de egyelőre nem látni, lesz-e vállalkozó a feladatra. Azt a jegyzetből ki nem derülő gondolatfolyamot, hogy vajon hogyan juthatott eszébe a véleményvezér-interjú szóösszetételről a szerzőnek a beszervezés, a mozgósítás, hovatovább az irányítás szándéka, nagyon nehéz, sőt lehetetlen modelleznünk, azt már inkább, hogy egy TGM-mel készült interjútól miért a szórakoztatást várja egy bukaresti magyar újságíró.

Egy biztos: az Azonnali szerkesztőségét sikerült beszerveznie Zsehránszkynak, és ki tudja, lehet, irányítania is sikerül majd minket!

Mostantól a legnagyobb örömmel és kíváncsisággal hallgatjuk a Marosvásárhelyi Rádió mellett a Bukaresti Rádió 1945 óta sugárzó magyar adását is, és erre buzdítunk mindenkit. Ott ugyanis nemcsak az erdélyi magyarság és a bukaresti magyarok ügyeiről van szó, hanem olyan, az Azonnalin és a világsajtóban is rendre felbukkanó témákról, mint hogy ki lesz az új német kancellár, vagy hogy hogyan lehetne megregulázni a közösségi médiát.

Egy igazi nagymúltú intézményről van ugyanis szó, mint a honlapjukról kiderül, már 1987 óta naponta 60 percen át magyarul szólal meg az adás, a romániai rendszerváltás alatt pedig két órányi is műsoridőt is kaptak, de ez mára visszaállt egyre: hétköznaponként 15 és 16 óra között, vasárnap pedig 10:00 és 10:20 között (mármint romániai idő szerint, magyarországi olvasóink vonjanak ki belőle egy órát). 

És akinek ez nem lenne elég: német nyelven is sugároznak!

Ha pedig Bukarestbe vágynál, van neked egy fotóriportunk!

FOTÓ: A Bukaresti Rádió Facebook-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek