A „bugyuta tinidráma”, ami kétszer is átvág a palánkon, és milyen jól teszi!

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.31. 17:03

A Klikk elhiteti veled, hogy csak egy a bugyuta tinidrámák sorában, majd keményen az arcodba vágja, hogy mekkorát tévedtél. Ez a történet se nem bugyuta, se nem tinidráma, hanem egy egészséges felnőttet is könnyűszerrel összeroppantó sztori.

A „bugyuta tinidráma”, ami kétszer is átvág a palánkon, és milyen jól teszi!

Sokan komoly fenntartásokkal kezelik az attraktív fiatalokat felvonultató filmes alkotásokat, és sajnos meg is van rá az alapjuk: nem egyszer láthattunk már kifejezetten klisés tinifilmeket a kamaszkor nehézségeiről, vagy éppen használtak fel csinos fiatalokat alig burkoltan arra, hogy jobban bevonzzák a nézőket, így próbálva elfedni a történet hibáit vagy akár teljes érdektelenségét.

Na már most a 2017-2018 között futott, és két évadot megélt Klikk című sorozat elsőre megtévesztően ebbe a kiábrándító kategóriába esik: két gyerekkori barátnő, Holly és Georgia belép az egyetemi világba. Buli, pia, fiúk az első körben, a másodikban meg egy feminista közgazdász professzornő, aki az egyetemi padokból rekrutálja a tagokat a feminista klubjába – kész is a százezredik „tinilányok visítva nyivákolnak a patriarchátus ellen”-féle bugyutaság, gondolhatnánk.

És mekkorát tévedünk!

Az egyébként brit gyártású Klikk ugyanis kifejezetten arra épít, hogy megtévesszen és becsapjon minket, majd a felszínen lévő mázat lehántva elképesztő erővel szembesítsen minket a maga valóságával.

A professzornő körül csoportosuló klikk tagjairól kiderül, hogy valójában egy nagyon is férfiközpontú vállalat gyakornoki programjában dolgoznak, próbálva megalapozni jövőbeli karrierjüket. Az azonban az egyszerű kívülálló számára már rejtély, hogy tulajdonképpen mit is csinálnak – a klikk közelébe kerülő két barátnő hamar kénytelen is szembesülni vele, hogy itt valami nincsen rendjén: a klikk egy ígéretes tagja ugyanis öngyilkosságot kísérel meg.

És itt kezdődik tulajdonképpen a sorozat cselekményének érdemi része: Holly titokzatos leveleket kezd el kapni, amik az öngyilkossági kísérlet hátterére utalgatnak, és a lány elkezdi felgöngyölíteni a szálakat, amik egy komoly, vállalaton belüli titkot fednek.

Szóval a Klikk először itt csap be minket:

elhiteti velünk, hogy egy bugyuta tinidrámát fogunk látni, de már az első epizód végére érezteti, hogy közel sem erről van szó.

A FŐSZEREPLŐ HOLLY MCSTAYT A BRIT SYNNØVE KARLSEN ALAKÍTJA.

A sorozat igazi mélységét azonban nem az adja, hogy a magukat félholtra bulizó, lábaikat fűnek-fának széttáró, és közben a férfielnyomás miatt siránkozó tinilányok helyett egy homályos érdekek mentén működő vállalat életébe nyerünk betekintést, hanem az, ahogyan ez megtörténik.

És itt pofoz fel minket másodszor is a Klikk: az első körben bemutatta, hogy a „bugyuta tinidráma” kifejezés „bugyuta” része nem állja meg a helyét, a második körben pedig azt, hogy a „tini” sem. Nem, itt egyszerűen csak egy kőkemény drámáról van szó, aminek a belső feszültségét pont az adja, hogy

Hollynak olyan helyzetekben olyan döntési kényszerrel kell szembesülnie, ami még egy mentálisan egészséges felnőttet is pillanatok alatt képes lenne porrá zúzni.

Ugyanis gyerekkori barátnője, mondhatni egyetlen érdemi támasza, Georgia egyszer csak eltűnik az életéből, és egyre elutasítóbb lesz vele szemben, ahogy egyre közelebb kerül a klikk és az azt körülölelő vállalat életéhez, nagy sebességgel szedve a fokokat a ranglétrán. 

Így Holly lehetetlen szituációban találja magát: ha nem tesz semmit, Georgiát végleg elnyeli és felemészti az a világ, ami egyszer már egy másik lányt erei felvágására késztette, de azzal is Georgiát veszélyezteti, ha nem lép időben.

A KLIKK VILÁGÁBAN EGYRE INKÁBB ELMERÜLŐ GEORGIA CUNNINGHAM KARAKTERÉT AZ ÍR SZÁRMAZÁSÚ AISLING FRANCIOSI FORMÁLJA MEG.

Ebben a helyzetben kell Hollynak kényesen egyensúlyoznia, megküzdenie a szaglászását rossz szemmel néző vállalati nagykutyákkal, és idegőrlő módon sakkoznia, hogy a klikk és a vállalat környékéről kiben bízhat meg és kiben nem. Közben pedig tudja, 

hogyha akár csak egyetlen egyszer rosszul lép, az barátnője életébe kerülhet.

Ebben a sztoriban pedig aztán tényleg senkit nem érdekel, hogy a szereplők történetesen fiatal, vonzó lányok.

A Klikket az HBO GO-n lehet nézni Magyarországon.

KÉPEK: A sorozat IMDB-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek