Jöhetnek az utazási korlátozások Európában

Szerző: Techet Péter
2021.01.29. 17:40

A 27 EU-tagállam képviselői pénteken Brüsszelben megállapodtak az utazási korlátozásokról. Noha ennek nincs jogi kötőereje, a cél a vírus mutációitól való nagyobb védelem, ezért utazási korlátozásokat lehet bevezetni. Emellett jön egy negyedik veszélyességi fokozat az eddigi skálán.

Jöhetnek az utazási korlátozások Európában

A kínai koronavírus mutációitól tartva a 27 EU-tagállam képviselői Brüsszelben megállapodtak utazási korlátozások bevezethetőségéről. Az EU-n belül az a cél, hogy

ne a tagállami, hanem a regionális határok számítsanak,

elvégre egy tagállamon belül is jelentősen eltérhetnek a regionális fertőzöttségi szintek. Vagyis amennyiben a magyarországi Baranya megye és a horvátországi Eszék-Baranya megye is ugyanolyan kevés fertőzésszámot mutat fel, és ezért enyhébb besorolást kap, lehessen közöttük gond nélkül utazni – aztán hogy ez a gyakorlatban is így lesz-e, az egyes tagállamokon múlik majd. Az Európai Bizottság szerint az lenne célszerű, ha a beutazási korlátozások kötelező teszthez, ill. karanténhoz kapcsolódnának.

Azért, hogy pontosabban lehessen lefedni a fertőzöttségi szint megállapítását, az eddigi három fokozat mellett az európai régiók kapcsán egy negyedik szín is jön: azon régiók, amelyekben két hét alatt a százezer lakosra vetített fertőzésszám átlépi az 500-at, „sötétvörösnek“ számítanának.

Amit az EU Tanácsa efogadott, az csak ajánlás, tehát nem kötelező, viszont utat enged tagállami szigorításoknak.

Egyes tagállamok már most saját hatáskörben szigorítanak a be- és kiutazás tekintetében.

Így tesz például Németország, amely már szombattól beutazási korlátozásokat vezet be a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Írországból, Portugáliából vagy Brazíliából beutazni szándékozókkal szemben. A korlátozások legalább február 17-ig fennmaradnak. A német intézkedések oka, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter „nem akar az EU-ra várni“. Seehofer eleve jelentősen korlátozná a Németországba irányuló légi forgalom egészét, a hétvégén tárgyalja ezt meg a szövetségi kormány. A portugál EU-elnökség azt mondja: a német példát más EU-országok is követhetik.

Olaszországban pedig a beutazáshoz január 7. óta eleve kell egy 48 órán belüli negatív PCR- vagy antigénteszt.

FOTÓ: Bakó Bea, Szlovénia / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek