+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 28. csütörtök, 15:12
A hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom rajtuk kívül még ismert roma politikus és a miniszterelnöki székre pályázó Márki-Zay egyéni választókerületi jelöltségét is támogatja.

Úgy tűnik, beindul végül az ellenzéki előválasztási maraton – bár ennek részleteiről, kivitelezéséről sokat még nem tudunk, tekintve, hogy az ellenzéki együttműködés hat pártjában (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) még folynak az ügyben tárgyalások.

 

A hat párton kívüli ellenzék azonban ezt nem akarja kivárni: kedden a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt (ÚVNP) jelezte, hogy ők szívesen részt vennének az előválasztáson, sőt, a számukra hiteles civileknek biztosítanák a lehetőséget – mivel országgyűlési választáson csak pártok indulhatnak –, hogy az ÚVNP színeiben mérettethessék meg magukat.

 

Csütörtökön csatlakozási szándékát jelezte az előválasztáshoz Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is, hangsúlyozva, hogy

 

az előválasztásban látják annak garanciáját, hogy kiforrja magát a Fidesszel szembeni leghatékonyabb ellenzéki politika,

 

ezért arra biztatta az ellenzéki együttműködés hat pártját, hogy mind a 106 körzetben támogassák az előválasztás megrendezését.

 

Márki-Zay az erről szóló online sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az MMM a körzetek több, mint felében, 65-ben megtalálta azt a lehetséges jelöltet, akit ők támogatni fognak. Ezekből jelentett be csütörtökön tizenhetet a szervezet elnöke – köztük megtalálhatóak más pártok jelöltjei, akiket az MMM is támogat, és olyan saját jelöltek is, akiket (mondhatni) az MMM indít.

 

Az MMM ugyan nem párt, így 2022-ben jelöltet sem indíthat, azonban ha egy saját jelöltjük megnyeri az előválasztást, ő automatikusan az eddig hatpárti összefogás közös jelöltjévé válna, így indulása nem ütközne jogi akadályokba.

 

Mutatjuk, hogy Márki-Zayék kiket tartanak méltónak a közös jelöltségre:

 

+ Pest megye 2-es körzetében (székhely: Budakeszi) az MMM szívesen besorolna a várhatóan majd a Momentum jelöltjeként induló, de egyébként független parlamenti képviselő Szél Bernadett mögé, aki 2018-ban éppenhogy csak kikapott a körzetben a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Ezzel kapcsolatban Márki-Zay megjegyezte, hogy természetesen

 

más függetlenek mögé is szívesen odaállnának,

 

például Hadházy Ákos vagy a csepeli körzetben a Momentum által is támogatott Szabó Szabolcs mellé is.

 

+ Baranya megye 1-es körzetében (székhely: Pécs) az MMM a jelenleg a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamást támogatja;

 

+ Csongrád megye 4-es körzetében (székhely: Hódmezővásárhely) fog indulni maga Márki-Zay Péter, aki azonban hozzátette: erre akkor fog sor kerülni, ha nem látszik egyértelmű esélyes „Lázár János körzetében”.

 

Márki-Zay egyébként a közös miniszterelnök-jelöltségre is pályázik.

 

+ Fejér megye 3-as körzetében (székhely: Bicske) az MMM az MCF Roma Összefogás Párt egykori elnökét, ifj. Bogdán Jánost indítja;

 

+ Komárom-Esztergom megye 3-as körzetében (székhely: Komárom) pedig az úgyszint roma politikus Lakatos Bélát, Ács korábbi fideszes polgármesterét, aki a 2018-as parlamenti választáson ugyanitt a Momentum jelöltje volt. A cigány szervezeteket arra kérte egyébként Márki-Zay, hogy önállóan ne induljanak el 2022-ben, viszont

 

az ellenzéki összefogás pártjait arra fogják kapacitálni, hogy a listájukon előkelő helyen szerepeltessenek roma politikusokat is.

 

+ Budapest 13. körzetében (székhely: XVI. kerület) az MMM Vajda Zoltánt, az 2018-as választás után megszűnt Együtt párt politikusát támogatja, aki 2019-ben az ellenzéki összefogás közös jelöltjeként lett XVI. kerületi önkormányzati képviselő. Vajda eddig biztosan a Momentum részéről Hollai Gáborral fog megküzdeni.

 

+ Budapest 6-os számú körzetében (székhely: VIII. kerület) az MMM Csordás Anett, a Pikó András-féle C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltje mögé sorol be;

 

+ Baranya megye 4. körzetében (székhely: Szigetvár) az MMM a drávaszerdahelyi polgármester, Alpár György mögé áll be;

 

+ Bács-Kiskun megye 6-os körzetében (székhely: Baja) az MMM két jelöltet is támogat, egyrészt Reininger Rozália bajai önkormányzati képviselőt és az MMM helyi Kossuth-körének vezetőjét, másrészt Sörös Gergelyt, az MMM helyi koordinátorát. Márki-Zay megerősítette: ha egy körzetben több tagjuk is indulni kíván, mindegyiküket egyenlő mértékben fogják támogatni;

 

+ Csongrád-Csanád megye 3-as körzetében (székhely: Szentes) az MMM a kisteleki Kossuth-kör vezetőjét, Mészáros Gábort indítja, aki biztosan már az LMP-s Fehér Attilával kell majd szembenézzen az előválasztáson;

 

+ Fejér megye 5. körzetében (székhely: Sárbogárd) Márki-Zayék a megyei koordinátorukat, Gotlóz Tibort indítják;

 

+ Győr-Moson-Sopron megye 1-es körzetében (székhely: Győr) az MMM-tag Urbán Tibor az MSZP-s Pollreisz Balázssal kell majd szembenéznie;

 

+ Győr-Moson-Sopron megye 5-ös körzetében (székhely: Mosonmagyaróvár) az MMM egy volt MDF-es polgármestert, Szabó Miklóst támogatja;

 

+ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. körzetében (székhely: Nyíregyháza) az MMM a helyi Kossuth-körük vezetőjét, Lővei Csabát támogatja;

 

+ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. körzetében (székhely: Nyíregyháza) pedig Kiss Krisztiánt, a tiszavasvári Kossuth-kör elnökét;

 

+ végül Zala megye 2-es választókörzetében (székhely: Keszthely) Márki-Zayék Molnár Tibor helyi Kossuth-kör vezetőt indítják.

 

A támogatottak bejelentése után Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy az előválasztáson vesztes jelölteknek el kell fogadniuk az eredményt, és be kell állniuk a győztes mögé.

 

A sajtótájékoztatót teljes terjedelmében alább lehet megnézni.

 

 

NYITÓKÉP: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás