Isten óvja a királynőt!

2021.01.28. 14:18

Sokkal könnyebb a dáma helyzetét kritizálni a francia kártyapakliban, mint az ellen felszólalni, hogy milyen valódi akadályokat gördít a társadalmi berendezkedés a nők elé.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A gender- és bőrszínsemleges francia kártya megalkotásáról szóló cikk címénél még igazán szórakoztatónak találtam a témát. Amellett, hogy megértem, hogy valaki számára zavaró, hogy egy kártyajátékban egy nőt ábrázoló lap kevesebbet ér, mint egy férfit ábrázoló lap, a pakli újragondolását nem érzem különösebben fontosnak.

A cikkek elolvasása azonban kicsit mellbevágott, ugyanis azt gondolom, hogy az új paklit jegyző lány nyilatkozata és az erről szóló cikkek

szépen rámutatnak a közgondolkodásban fellelhető visszásságokra.

Szóval azt értem, hogy gond, hogy a dáma kevesebbet ér, mint a király. A legtöbb cikkben azt is említik, hogy az Unibet rendezett már nőnapon olyan paklival pókerjátszmát, amiben nem volt ász, és a dáma többet ért, mint a király. Na most, ha egyenlőségről beszélünk, szerintem ez is gond, de kétségkívül léleksimogató ötlet nőnapra.

A lány azt nyilatkozta, hogy elsőre úgy gondolta kiküszöbölni a problémát, hogy egy királyi, egy hercegi és egy földműves párral helyettesítette volna a királyt, a dámát és a bubit. Ezek alapján tehát a társadalmi osztályok és a hatalmi viszonyok ábrázolása a női egyenlőtlenségekkel szemben tök oké?

Ez a megnyilvánulás szerintem teljesen tükrözi a PC-vel, a női jogokkal, és a rasszizmus elleni kirohanásokkal kapcsolatos legnagyobb problémát, mégpedig azt, hogy

bármilyen aktuálisak és fontosak is ezek a témák, leginkább a valódi problémákról terelik el a figyelmet.

Sokkal könnyebb ezekről beszélni, mint a valódi társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségekről és igazságtalanságokról. Sokkal könnyebb a dáma helyzetét kritizálni a francia kártyapakliban – és ezzel még pénzt is keresni – , mint az ellen felszólalni, hogy milyen valódi akadályokat gördít a társadalmi berendezkedés a nők elé.

Sokkal nehezebb például annak platformot találni, hogy Magyarországon a gondozási és nevelési feladatokat ellátó személyek, akik nagyrészt nők, milyen kevéssé vannak értékelve, hogy a pedagógusok, idős és beteg embereket ápolók, akiknek a nagy része szintén nő, bére milyen alacsony, és hogy

az állam természetesnek veszi, hogy egy fogyatékos gyerekkel vagy egy beteg idős rokonnal a családnak valamelyik női tagja marad otthon, többnyire minimális támogatást kapva ezért az államtól.

És akkor még nem említettük a kisebb női kézbe egyáltalán nem illő óriási mobiltelefonokat, vagy az alacsonyabb nőkre veszélyesebb légzsákokat, és a menstruációs szabadságot sem.

A fenti, társadalmi osztályokat megjelenítő elrendezés gondolatától természetesen a figurák színe miatt vált meg a „feltaláló”, meg persze LMBTQ-szempontból is visszás lett volna azonos nemű párok ábrázolása. A társadalmi egyenlőtlenségek kártyalapra vetésének negatív jelentéstartalma viszont nemhogy nem zavarta, fel sem tűnt neki.

És ekkor jött az arany, az ezüst, és a bronz. Világmegváltó gondolat, már ha elfogadjuk, hogy a felállított sorrend nem szubjektív. Arról nem is beszélve, hogy a nemesfémek indokolatlan bevonása helyett egészen egyszerűen tovább is számozhatnánk a tízes után a francia kártya lapjait.

Azon ugyebár senki nem sértődött még meg, hogy a tizenkettő kisebb, mint tizenhárom.

A jelentéktelenül innovatív kártyapakli és alkotója ellen egyébként semmi kifogásom, természetesen mindenki olyan kártyával römizik vagy pókerezik, amilyennel akar. Az elgondolás és a nyilatkozat mögött rejlő közfelfogás ennél sokkal zavaróbb. Mindemellett azért remélem, hogy ha majd egyszer egy tökéletesen igazságos és szolidáris társadalomban élünk, meglesz még a régi, hagyományos francia kártya, és történelemórán sem felejtik el majd megemlíteni, hogy voltak idők, amikor a nőkre még egészen más szabályok vonatkoztak.

A szerző kognitív idegtudományi kutatóként végzett, korábban több, társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó projektben vett részt. Vitáznál vele? Írj!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek