Navalnij lakásán, szervezetének irodájában is ajtókat feltörve tartott házkutatást a rendőrség

2021.01.27. 19:51

Folytatódik a hatalom és az ellenzéki politikus közti küzdelem, miközben Alekszej Navalnij a börtönben várja a tárgyalást, hívei pedig már a második tüntetést szervezik, hogy elérjék szabadon bocsátását.

Navalnij lakásán, szervezetének irodájában is ajtókat feltörve tartott házkutatást a rendőrség

Miközben Oroszországban már javában szerveződik az újabb hétvégi tüntetés Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szabadon bocsátásáért, az orosz hatóságok házkutatás tartottak lakásán, csapatának irodáiban, és a szövetségeseinek lakásán is, írja a The Moscow Times.

A házkutatás érintette Navalnij szervezetének, az Antikorrupciós Alapítvány irodáit, amelynek vezetője, Ivan Zsdanov kitweetelte azt is, ahogy a rendőrök nemes egyszerűséggel feltörik az irodaajtót. A helyiségben volt egyébként Navalnij öccse, Oleg is.

Zsdanov azt is kitweetelte, hogy a rendőrség megpróbál behatolni Navalnijék lakásába, ezt a lakásban lévő Julia Navalnajának rögzítette:

Az első, egyben engedély nélküli tüntetéshullám múlt szombaton zajlott le, több mint 120 orosz településen emberek tízezrei követelték, hogy Navalnijt, akit rögtön hazatérése után letartóztattak a moszkvai Seremetyevó repülőtéren, engedjék szabadon január 31-én. A tüntetések idején 4000 embert tartóztattak le - volt, hogy a rendőröket hógolyózápor fogadta:  

Navalnijt hivatalosan azért tartóztatták le január 17-én, mert 2014-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a próbaidő 2020. december 30-án járt le. Navalnijnak pedig meg kellett volna jelennie a rendőrségen azután, hogy kiengedték a berlini Charité egyetemi kórházból. De Navalnij jelezte, nem fog hazatérni a kívánt időre. Ezzel pedig a hatóságok szerint

megsértette a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit,

a bírósági tárgyalásig őrizetben marad.  

Azért lábadozott a Charité kórházban, mert a német orvosok a KGB-által kifejlesztett novicsok mérget találtak a szervezetében. Navalnij augusztus 20-án lett rosszul a Szibériából Moszkva felé tartó repülőgépen, majd kómába esett, Berlinbe szállították, ahol utána még hetekig volt kómában, és hosszas gyógyulási folyamat vette kezdetét. Első rosszulléte után az omszki kórházba szállították, ahol

az orosz orvosok nem találtak mérgezésre utaló jeleket.

Végül január 17-én hazarepült, a gépe a Vnukovói Nemzetközi Repülőtéren szállt volna le, de azt a hatóságok az érkezés előtt egy órával lezárták, és a gépet Seremetyevóra irányították át. Feltehetően azért, mert Vnukovón Navalnijt hívei hatalmas tömege várta, közülük sokakat a rendőrség őrizetbe vett. A hatóságok azt is megakadályozták, hogy a hívek gyorsan átáramoljanak Seremetyevóra.   

Navalnij Youtube-csatornáján két nappal később jelent meg egy kétórás riport, amely bemutatta azt a luxuspalotát, amit a politikus szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök használ. A már 96 milliónál is több megtekintésnél járó videóban Navalnij bemutatja a 400 milliárd forint értékű, a Fekete-tenger partján fekvő hatalmas palotát és földterületet.

A birtok 36-szor nagyobb, mint Monaco hercegsége, 68 hektár erdős terület tartozik az épületegyütteshez, amelyhez 80 méteres völghíd vezet, de van itt 2500 négyzetméteres teaház is, valamint osztrigafarm, amfiteátrum, helikopterleszálló és borászat is. Putyin később tagadta, hogy az ővé lenne a birtok, nincs sem az ő, sem a rokonai tulajdonában, mondta egy diákokkal tartott találkozón.

NYITÓKÉP: Baza / Twitter

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek